zondag 27 augustus 2017

Heen en weerboot

Echt zo ongelofelijk oenig vind ik me dan; krijg een reminder van de NS dat mijn 'goedkope' kaartje nog maar een paar dagen geldig is. Waarom plan ik dat niet meteen; iets leuks. Mag echt. Ook voor mij.

Zo'n kaartje waarmee je heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel Nederland kan afreizen voor een relatief laag bedrag (lager dan de Kruidvatkaartjes). En dan laat ik dat alweer bijna verlopen. Omdat ik er, met Geer en Goor gesproken, de kracht niet meer voor heb.Dus van de week mijzelf toch maar ernstig toegesproken; dat ik WEL op reis moest. Maakt niet uit waarheen, maar ga! Uit de veilige achtertuin - mijn comfortzone - en hop; doe iets, zie iets, maak iets mee.

In mijn thermosflesje had ik heel verantwoord verse hete koffie gedaan en al lopende naar de bushalte viel het me op dat het overal zo lekker naar koffie rook op de route. Ik stapte/zwaaide de bus in en het koffiemysterie werd ook opgelost. Ik had de opening om uit te drinken nog op de optie 'drinken' laten staan en het kostbare bruine goud vloeide zo de tas uit, de bus in, over mijn kleren en de spullen in mijn knapzak...Man; ik kon wel janken en wilde eigenlijk direct weer naar huis. Uitje nu al verpest.

Toch wist ik mezelf te kalmeren en er zelfs om te lachen. Die vlek, ach...het zij zo en dat droogt wel weer. Ja, outfit verpest, maar hopelijk niet je stemming. Die koffie is jammer, maar minder mee te zeulen op die manier en zo te zien was je gratis krant nog redelijk droog dus, om met Peggy Lee te spreken: If that's all there is..

Doorgaan!!

Nu weet ik dat ik heel erg blij wordt van water, open water, de wind in mijn haar en even iets heel anders dan mijn eigen omgeving aka achtertuintje.

Dus heb ik wel van tevoren bekeken How I can achieve that en zo reisde ik door een landschap wat ik nog wel kende toen we heel heel vroeger in de zomervakantie met mijn ouders van mensen hun huis huurde en zij zelf in het schuurtje verbleven. Als tiener vond ik het daar retesaai.

Niets dan lange rechte wegen, er lag niets leuks in de buurt (in mijn beleving als tiener dan he) en het enige waar ik blij van werd waren de in grote hoeveelheid aanwezige boekjes van Het Beste uit Readers Digest. Achteraf ook stomme verhaaltjes, maar het stilde even mijn leeshonger.  En ik ontdekte masturberen. Ook leuk.

En mijn vader maar fietsen, nergens heen, maar hij wist altijd, zonder kaart de weg. Wat niet waar was, dus reden we via Den Helder en weer terug naar Schagen en dan draaide de wind altijd zodat we op de terugweg ook wind tegen hadden.

Wel altijd een ijsje eten onderweg, mijn vader was groot liefhebber van ijs. Schepijs, softijs, ijs uit een papiertje, als het maar in bevroren vorm kwam. Dat was voor kinderen fijn, want dan kregen wij ook iets. Mijn moeder hield er niet van, maar deed voor de vorm maar mee. Ze kan tot op heden nog steeds niet zonder knoeien aan een ijsje likken. Het ziet er, en ik voel de schaamte van een tiener als je ouders 'raar' deden nog moeiteloos, een beetje lomp uit. Overal zit ijs dan.

Het vervoer naar het letterlijke eindpunt ging prettig, geen omleidingen of bussen wat ik wel eens eerder meemaakte en ik kocht op het station een kaartje voor de tourbus op het eiland waar ik heen zou varen. En in de haven kocht ik ook al heel soepel, want slechts voetganger, een kaartje voor de veerboot.

En voelde direct al mijn gespannen 'senuwen' ontspannen. Lekker de boot op, een plekje uitzoeken met mooi (alle uitzichten zijn mooi) uitzicht en heerlijk genieten van de boot, voor slechts € 2,50 retour!
En op het eiland de bus in en maar zien waar de bus me heen brengt. Ik kende het eiland wel maar was al weer zeker 10 jaar geleden dat ik er was.

Superdruk, een kudde feuten in de bus met witte overhempjes, dasjes en jasjes en heel breeduit zittend - gelukkig ben ik dan niet te bescheten om gewoon naast zo'n kakkerd te gaan zitten, want ik heb ook gewoon betaald voor een zitplaats; weg met die voeten - , veel mensen met grote koffers en emmers en schepjes, waar die bus niet echt op berekend is (geen rekken om je koffers in te doen of bredere banken), oh ja natuurlijk; het was nog vakantietijd.

Ik moet helaas doorgeven dat ik de hele bus niet uit ben geweest; kreeg nog steeds Geer-neigingen, was moe (oh nu snap ik het; Geen koffie gehad!) en zo maakte ik een rondje en kwam weer in de haven en op de boot uit. Fijn dat daar gratis toiletten waren. En daarna weer snel naar buiten, genieten van de zee, de luchten, de meeuwen.

Kan er zo een Loes aflevering van maken: Kranige vrouw van onbestemde leeftijd maakt een rondreisje en komt nog steeds nergens. Alleen. Uiteraard. Maar dat snapt ze zelf nog steeds niet.Heel even overwoog ik om ook nog even langs de Ikea ergens langs een spoorlijn te gaan - eenvoudiger kon toch bijna niet, maar een paar keer overstappen -  maar ik wist direct al dat ik dan de dagen erna geheel afgeknoedeld zou zijn. Ja lach maar lieve lezertjes. Mijn energieputten zijn tamelijk leeg. Net als mijn moed en doorzettingsvermogen.

Dus niet gedaan, al was het voorheen appeltje eitje voor me.

En toch trots op mezelf. Want ik heb wel iets gedaan, ook al was het een tamelijk zielig uitje. En lees ik net dat de Geluksprofessor zegt dat reizen goed is voor je, ook als je het eigenlijk niet durft.
Bedoelde hij waarschijnlijk niet mijn kabouterreisje mee, maar toch leuk om te lezen. Voor een bange schijterd.

Reizen goed voor een mens


7 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed gedaan meid! Ik ben vanmiddag heulemaal alleen naar de Uitmarkt in Amsterdam geweest, iets waar ik me voorheen als tamelijk jonge weduwe voor schamen zou (ja, onzin, maar een mens haalt zich van alles in het hoofd).

Nu duimen dat je energie van dit uitstapje weer omhoog gaat. En kun je die kleren echt niet uitwassen?

OpnieuwBeginnen zei

Ja, dat valt dan tegen he. Het zat je niet mee. Sterkte. Stapje voor stapje kom je ook een eind,

Anoniem zei

Was je in mijn buurt? Had ff seintje gegeven en was een bakkie komen doen!

Petr@ zei

Echt goed dat je dit hebt gedaan! En ondanks je koffie-ongelukje toch verder bent gegaan! Het was echt geen zielig uitje, je hebt een leuke dag gehad :-)

Nietzomaarzooo zei

De boot was van Teso dus ja, in jouw buurt. Nog steeds bange schijterd hoor.

Anoniem zei

Leuk verhaal en ik zie het helemaal voor me, hoe het gegaan is en je hebt toch lekker genoten van de veerboot, wat ik ook zo heerlijk vind!
Je hebt me op het idee gebracht om ook eens een reis naar Texel te maken, van hieruit wel te doen en ik heb vrije reisdagen, dus het hoeft niet veel te kosten.

Bange schijterd, een beetje positiever over jezelf hoor, want je bent wel op stap gegaan en hebt je niet laten tegenhouden door de koffie.
Ik weet niet, wat ik gedaan zou hebben als ik koffie over mijn kleren geknoeid had, ik zou wel verder gegaan zijn, maar het zou me de hele dag wat blijven irriteren.
Dat lees ik niet in jouw stukje, dus het heeft je dag niet bedorven.

Nog een paar dagen mooi weer, dus nog maar even van genieten...

Groet Lily

Iris Papilio zei

Ohh Texel hè... een heerlijk eiland waar ik jaren achtereen op vakantie ging toen ik jong was. En nog steeds graag kom al kan er jaren overheen gaan. Toch goed van je dat je doorgezet hebt. Je hebt een prachtige dag beleefd. Toch jammer dat je Vlasje niet gecontact hebt. Had extra leuk geweest, een blogger ontmoeten zou ik nooit overslaan als het kon!