donderdag 29 augustus 2019

The only gay in the village

In ons geval, de enige Afro-Afrikaan van het dorp.

Waren dolblij dat we een huis met een tuin toegewezen kregen. Niet in de stad, maar in een dorpje een paar kilometer verderop. Waar ook mijn werkgever was gevestigd. Niet omdat dat van oudsher zo was, maar op een bedrijventerrein met veel meer ruimte dus ook ruimte voor de drukkerijen. Dus woonden ook veel werknemers daar. En nog in de tijd dat deze werkgever een vinger in de woningaanwijzingpap had bij de gemeente.



Enfin...wij verhuizen, heel fijn want we woonden in een flatje met maar één slaapkamer en een kind.

Maar hoe mijn ex het gevoel kreeg dat hij overal aangegaapt werd in onze woonplaats, dat kon ik eigenlijk pas begrijpen toen ik met hem naar zijn thuisland ging en daar de enige Ubruni was. En zo ook na werd geroepen...He...witte!!! En dan zo'n hele stoet kinderen achter je aan lopend.

En dat voelt vreemd hoor. Daar staan we sta ik niet genoeg bij stil. Las van het weekend het verhaal van een Afro-Amerikaanse soldaat die in WOII meehielp aan de bevrijding van Europa, maar omdat in de USA er toen nog rassenscheiding was, dat voor hem een andere ervaring was. Als tweederangs mens.

Pas in Parijs werd hij als bevrijder gezien en als een meetellend volwaardige man. Moest nog tot de jaren zestig duren voordat hij in zijn eigen land dat officieel ook werd.





6 opmerkingen:

Bertiebo zei

Dat is heel erg en ik heb er nooit iets van begrepen. Echt niet!

Judy zei

Ja, vreselijk.

Siebrie zei

Mijn geadopteerde zus was ook de enige gekleurde persoon in onze wijk en op onze lagere school, en ze werd aangegaapt, vooral als ze met de rest van ons gezin op stap was. Toen ze wat groter was (een jaar of 9) wilde ze niet meer met ons mee vanwege dat aangapen.

Later zijn we eens met het hele gezin naar Azië gegaan om haar Aziatische vader te ontmoeten, en terwijl we daar in de hoofdstad rondliepen, werd ìk gediscrimineerd. Ik vond het louterend, inzichtgevend.

nicole orriens zei

Ik kan me voorstellen dat je partner het fijn vond dat je het toen begreep hoe het voor hem was. Ik vind het erg van die soldaat....

Luz zei

Ik werd in India overal aangegaapt en al dan niet besmuikt uitgelachen om mijn lichte blonde haar, hele schoolklassen stonden in de bus zich voor de raampjes te verdringen als ik ergens liep.
Maar ik vond het niet erg, heb nooit stil gestaan bij discriminatie of zo, ze kenden het gewoon niet. Maar ik ben dan ook geen overgevoelig type of zo, heb een olifantenhuid haha.

Sylvia zei

Ik vind dat zo bizar...
Ik werk in een achterstandswijk en heb alle kleuren en soorten en maten en ik zie echt geen enkel verschil.