donderdag 15 augustus 2019

Terug in het zadel

Als ik terugkijk op mijn werkende leven, heb ik dat al ettelijke keren gedaan. Opstaan en terug in het zadel. Helemaal weer opnieuw beginnen. Onder aan de ladder. Dus ook qua salaris-opbouw. Terug naar de allereerste trede. Nieuw beroep. Nieuwe werkgever. Accepteren dat dit noodzakelijk is, want het is nu eenmaal niet anders.

Door een verhuizing, re-organisatie, faillissement of ontslag.

Dat betekende ook dat er nu vrijwel geen pensioen is opgebouwd want werkte in bedrijven waar dit niet bestond, maar grappig en gelukkig genoeg kon ik dit al snel relativeren.

Heb een tijdje een eigen onderneming gehad. In de wilde jaren in de IT. Maar te kort om echt iets op te bouwen want kreeg de kans om ergens een functie te vervullen en ging daarvoor. Want wilde wel ergens 100% op focussen. En in een dure tijd want kinderen die studiekosten maakten. En een ex die geen kinderalimentatie betaalde.

Kan ik mijzelf nu alweer opnieuw uitvinden? Nogmaals; ik heb diverse malen in mijn werkende leven een switch gemaakt. Iets gedaan waar ik geen ervaring mee had, maar net als Pipi Langkous denkend, dat ik het daarom wel kon. Wat ik vaak als feedback krijg is dat ik een indrukwekkend CV heb. Wat koop je daarvoor als je toch niet in het plaatje past.

Ook vrijwilligerswerk gedaan waar ik geen opleiding voor had, maar al doende geleerd. En juist daardoor kanten van mijzelf ontdekt die ik heel erg waardeer. Die niets te maken hebben met targets halen of commerciele doelstellingen.

Ergens, tijdens de periode van ziek zijn, ben ik dat vermogen kwijt geraakt. Of liever gezegd het vertrouwen dat het wel weer goed komt op werkgebied. Weet dat ik dat weer wil terugvinden. En ik vind het heel erg langzaam en in kleine beetjes door vrijwilligerswerk te doen. Iets terug te kunnen geven.

En de schaamte van het tijdelijk niet werken, wil ik ergens ver ver ver achter me laten. Want altijd gewerkt, altijd betaald aan allerlei premies, dus niets om me over te schamen.

Nu nog een zadel vinden, misschien moet ik er wel eentje zelf maken, en er weer op gaan zitten.


Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay 







7 opmerkingen:

Mevrouw W. zei

Mooi dat je door vrijwilligerswerk te doen kanten van jezelf leert kennen die je niet kende. Of misschien terug vindt. Ik denk ook dat het onder de mensen komen en de waardering die je krijgt een belangrijke rol zullen spelen. Wat je schrijft klinkt in elk geval positief.

Anoniem zei

Als je er een vindt, diep in jezelf is de beste zoekplek, zorg dan dat je er stevig in gaat zitten! Laat je er niet uitwerpen. Je bent een krachtige vrouw en heel veelzijdig, met je nieuwe fiets heb je al een comfi opstap!

izerina zei

Zo jammer,dat bij vrijwilligers werk altijd de slechte financiele situatie blijft bestaan. Ik denk,dat je veel goeds kunt doen als vrijwlliger

Anoniem zei

Ik zit in hetzelfde schuitje als jij. Niet meer geschikt voor mijn oude functie, wel lovende reacties op mijn vrijwilligerswerk maar helaas, er is geen geld om dat om te zetten in betaald werk. En een vaste baan met vaste werktijden en het moeten presteren dat zit er door mijn ziekte helaas niet meer in. En een werkgever die accepteert dat je zo nu en dan 1 of 2 maanden uitvalt, nu, die moet ik ook nog tegenkomen. Nu in 'gevecht' met de fanclub omdat ze mijn uitkering willen korten. Veel onbegrip ook in mijn omgeving, ze zien nl niet aan me dat ik ziek ben, bij FM zie je dat ook niet. Maar het is er wel degelijk! Ook ik heb besloten om me niet te schamen voor mijn uitkering, heb er ook jaren voor betaald en het is niet dat ik niet wil, ik kan niet. Moet lachen om je 'zadel'. Ik heb er in ieder geval één op maat (op mijn fiets dan hè?). Groet, Gerda

Sjaantje zei

Wat heb je het mooi verwoord. Maar ja, ook daar heb je nu niets aan bij het vinden van passend werk. Hopelijk heb je straks in elk geval een fijn, passend zadel.

Bertiebo zei

Er is werkelijk geen enkele reden om je te schamen. Maar dat weet je zelf ook wel. Je bent juist zo goed bezig

nicole orriens zei

Ik vind je flexibiliteit knap. Ik ben wel heel benieuwd naar je volgende zadel nu ; )