donderdag 1 augustus 2019

Wachten en wachten en wachten en nog langer wachten

Wachten of ik - nu ik al wat jaren een heel laag inkomen heb - sommige jaren zelfs onder bijstandsniveau blijkt achteraf - , vrijstelling krijg voor de gemeentelijke belastingen en voor de waterschapsbelastingen.

De aanvragen zijn de deur uit, al maanden terug. Op het tweede - waterschap -  kwam uitsluitsel. Jammer de bammer, maar u heeft wel € 50,-- teveel 'vermogen'. Er zat een berekening bij. Dus betalen maar.

Bezwaarschrift geschreven met heel veel bijlagen. Heb wel betaald ondertussen, want de man van de belastingen heeft altijd voorrang en kannie wachten en wilde het risico niet lopen dat er 'gezeik' kwam. Die stress was het me niet waard.

En alweer wachten maar.

Hoelang??

Tsja. Hu Lang Nog is een Chinees zeg maar.Reken er gewoon op dat ik wel alles moet betalen, dan valt het altijd weer mee. Maar dat het allemaal zo lang moet duren? Zouden ze nog mensen nodig hebben bij die overheidsdiensten? Of is dit het normale werktempo?

Ach..ik wacht nu ook al meer dan twee jaar op een terugbetaal-regeling van ook iets van de Gemeente. Kennelijk zoekgeraakt of de ambtenaar die het onder zijn hoede had werkt er niet meer en heeft de stukken niet goed overgedragen. Je lacht wat af. Oh nee...je wacht wat af. Bij het intake-gesprek in februari het hier nogmaals over gehad, maar nee hoor, dat zocht de gemeente zelf wel uit. (Mag ik nu even besmuikt lachen!!).

Al die bordjes moet je dus zelf draaiende houden, als in een Chinees staatscircus.

Grappig; net dit blog geschreven valt er een brief van de Waterschapsbelastingen in de bus. Die ik dus al betaald had omdat de betalingstermijn verliep en ik zeker geen gezeik wil met Belastingdiensten, maar wel een bezwaarschrift geschreven naar aanleiding van de afwijzing van mijn verzoek tot vrijstelling. Bezwaar omdat mijn vermogen op dat moment kunstmatig te hoog was. Dus niet structureel.

Afgewezen!!!

Daarbij volgens mij gewoon copy-paste gebruikt van de eerste brief want nergens, nergens wordt er op mijn bezwaren ingegaan. Dat ik 'teveel' vermogen had, door een eenmalige storting, alles tegelijk van diverse uitkeringsgelden. Geen salaris he...uitkeringsgelden. Dus niet een vetpot. Dat ik die brief schreef vanaf de Bahama's.

Maar ja...mevrouw, dat eigen vermogen he... En dan hebben we het over een bedrag van 1025,-- wat je mag hebben. Dat is een belachelijk laag bedrag. Eén keertje vertraging in uitbetalingen of een wisseling omdat je werk hebt gevonden en moet wachten op de uitbetaal-dag en het is het op.

Vind je het gek dat zoveel mensen die geen buffer hebben of een kleine, zo snel in de financiele problemen komen?

En dat er zoveel verschillende regels zijn voor wat je wel mag "hebben" aan vermogen.

In de Bijstand mag als alleenstaande zonder kinderen € 6.020,-- aan 'vermogen' hebben. (Vermogen is dus ook inclusief de waarde van een auto, motor, je antiek, je aandelen, cash geld en het saldo van je bankrekeningen).

Maar voor vrijstelling voor waterschapsbelastingen zegt mijn waterschap dat dit € 1025,-- is.
Het Nibud geeft aan dat het aan te raden is als alleenstaande met een huurwoning (mijn situatie)
€ 3.600,-- aan buffer te hebben. Voor noodgevallen, zoals een kapotte koelkast, wasmachine etc.

Wil je in onze gemeente in aanmerking komen voor de voedselbank dan mag je aan vermogen slechts € 750,-hebben.

In iedere gemeente of waterschap kunnen de regels weer anders zijn. Dus het scheelt ook nog waar je 'arm' bent. En dan wil ik helemaal niet weten hoe frusterend het is als je ondersteuning vanuit de gemeente (WMO) nodig hebt omdat je gezondheidsproblemen hebt. En in gemeente A de zaken ietsje fijner zijn geregeld, of lankmoediger, dan in gemeente B.

Pure discriminatie, maar omdat de doelgroep die gebruik moet maken van dit soort zaken toch niet protesteert, want geen geld voor een advocaat en/of geen energie meer om ook dat aan te vechten, kan dit gewoon. Stilletjes ingevoerd. En heb je hier nooit mee te maken gehad, dan overvallen deze regels je compleet.

Heb wel een potje omdat ik erop reken wel die belasting te moeten betalen, maar hahah....dat telt dus ook mee als Vermogen. Snij ik mezelf drie keer in de vingers.

5 opmerkingen:

 1. Stel voor dat je je geld bij iemand in bewaring geeft, zoon/dochter of wie dan ook en gewoon lekker door spaart. Zit je volgend jaar goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had in maart vrijstelling aangevraagd,kreeg deze week een brief dat het ontvangen was. Deze week, is vijf maanden verder he.
  Vorig jaar afgewezen, ndat ik belde of er geen bewijsstukken meemoesten, nee hoefde niet.Moest toch,maar toen was het net mei en net vakantiegeld gestort en huur nog niet betaald dus had ik teveel vermogen.Ondertussen kan ik de tandarts niet betalen en rotten er vier kiezen weg.
  Ik zit zonder die vrijstellingen ook ver onder normaal leefgeld...ik kan alleen niet zo vrolijk blijven zoals jij dat kan. Ik vind het zo onleefbaar dat ik liever dood wil.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die lol (doodgaan, dus he...een client minder, betere jaarcijfers voor de gemeente) moet je de overheid niet gunnen. Ik snap je wel, want dat gevoel heb ik ook lang, heel lang gehad. Dat het allemaal niet eerlijk is en dat juist eerlijkheid en zuinigheid niet beloond wordt, maar afgestraft.

   Ga eens naar maatschappelijk werk, wat er nog voor opties in jouw situatie zijn. In onze gemeente als je langer dan 3 jaar op of onder bijstandsniveau zit heb je recht op een eenmalige uitkering. En ja...alweer bewijsstukken inleveren.

   Ook kan je, eerst toestemming vragen hoor, in onze gemeente een bijdrage bijzondere kosten (bijv voor tandartskosten) aanvragen. Probeer dat uit. Maar ga ervan uit dat je NEE te horen krijgt, dan vallen alle Ja's mee.

   En ik zie nu al uit naar mijn kunstgebitje. Nooit meer tandartskosten. Het is lachen of ten ondergaan.

   Warme groet!


   Verwijderen
  2. Volgens mij gaat de belastingdienst buiten hun boekje ik zou zeker naar het sociaal-juridisch loket gaan en vragen hoe het precies zit. Het is volgens mij nier de bedoeling dat je vakantiegeld rechtstreeks naar de belasting gaat. Het geld stond op je lopende rekening en niet op je spaarrekening.

   Verwijderen
 3. Wat een gedoe lijkt me dit allemaal... Maar net als jij zou ik er ook vanuit gaan dat ik alles moest betalen. Wat je zegt, dan kan het alleen maar meevallen.

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.