dinsdag 6 augustus 2019

Boekbespreking: Serotonine van Michel Houellebecq

Zag dit boek liggen op de leestafel bij "nieuwe boeken" en moest er dus ook leesgeld voor betalen, maar was wel nieuwsgierig naar zijn schrijfstijl.

Had her en der wel wat dingen over de deze franse schrijver gelezen, maar omdat ik graag op basis van mijn eigen ervaringen een mening wil vormen, dit boek toch maar meegenomen.

Het is bijna komisch hoe hij bedenkt van zijn huidige (een Japanse die onder de categorie High Maintenance valt) liefdeloze en momenteel ook nog sexloze relatie af te kunnen komen en dan maar tot de conclusie komt dat hij haar moet ombrengen.

Interessante omschrijving van het boerenleven, het leven van een oude vriend van hem, hoe zwaar en hoe weinig winstgevend dit is. Wat leidt tot een boerenopstand. Die hij vrij analytisch omschrijft, als eeuwige buitenstaander. Maar ook gedrenkt in de zwaarmoedigheid van zijn depressie en het daardoor ook niet in beweging kunnen komen. Alsof niets hem meer raakt, hoe ingrijpend de dingen ook zijn. Wat wel kenmerkend is voor een depressie.

Hoe hij over vrouwen schrijft en ze indeelt in de aloude categorieen Neukbaar (en dan bij voorkeur stukken jonger) of niet (meer) vind ik nogal tenenkrommend. Maar past wel bij de soort man die hij omschrijft. Hij is alleen nog interessant voor dit soort dames door zijn welgesteldheid, maar zo berekende hij, dat is natuurlijk ook een keertje op. Dat genoeg geld hebben. En dus interessant zijn.

Zijn impotentie (veroorzaakt door een nieuw middel tegen depressies) en zijn leeftijd brengen hem veel frustratie en op het eind van het boek lijkt het wel alsof hij een soort van pure liefde ontdekt.

Maar ook dan frappeert hij weer door nogal radicale ideeen om deze liefde alleen voor zichzelf te kunnen houden. Niet te hoeven delen met wie dan ook.

Enfin..geen vrolijke Frans.

Michel Houellebecq - Serotonine - Overgave aan alleen maar ...




2 opmerkingen:

Anoniem zei

Nog niets van hem gelezen. Moet ik toch eens doen.

Bertiebo zei

Kweenie..ik stel het even uit