vrijdag 15 mei 2020

Reserveren mag niet

Raar systeem toch. Dat als je weinig inkomen hebt en hoopt gebruik te mogen maken van kwijtscheldingsregelingen je afgestraft wordt voor 'reserveren voor te verwachte uitgaven'.

Mag niet!
Nou ja...mag wel, maar dan kom je niet voor regelingen in aanmerking die er juist voor jou zijn. Moet  je dan ook als de nood aan de man komt aankloppen bij de Bijzondere Bijstand. Of gewoon bij de schuldhulpverlening. Je zelfredzaamheid wordt er niet beter door.

Allemaal niet nodig als er gewoon een 'normale en transparante regeling' zou zijn. Niet dat de Bijstand zegt dat je een eigen vermogen tot zo'n € 6.020,-- als alleenstaande mag hebben, maar er niet bij zegt dat je daardoor niet voor kwijtscheldingsregelingen in aanmerking komt. Want te braaf geweest. Dat bedrag heb ik dus niet op mijn rekeningen (ze kijken naar het totaal van betaal- en spaarrekeningen) staan. 10% ervan en dat vindt men dus 'teveel'. Deze belastinginstantie dan. Moet nog afwachten wat de belastinginner van mijn Gemeente ervan vindt.

Al mijn apparatuur is meer dan 15 jaar oud. Dus redelijkerwijs weet ik dat er binnenkort wel een apparaat vervangen zal moeten worden vanwege uitval.
Koelkast, fornuis, wasmachine, tv, stofzuiger en oh ja...idem met laptop. Al is die laatste minder 'oud'.

Tuurlijk; al die apparaten kan je tweedehands ook aanschaffen of niet meer vervangen, zoals ik mijn droger niet meer heb vervangen en mijn koffie-zetapparaat, maar ik koop liever een goed merk waar ik ook weer jaren mee kan doen, dan een "godzegendegreep-apparaat". En dan heb ik het nog maar niet over de vloer. Die was al jaren geleden aan vervanging toe. Maar ik zie het beton nog niet erdoorheen, dus laat maar.

Heb in mijn financiele administratie een rubriekje staan met wanneer aangeschaft en wanneer de te verwachten 'overlijdensdatum' is en wat de te verwachten kosten zijn. En moet ik van mijzelf  (en het Nibud vindt dat ook trouwens) daarvoor genoeg gereserveerd hebben staan. En dat is kennelijk heeel dom. Je moet gewoon bij de dag leven. Dat wordt gestimuleerd door dit soort regels. Hoe minder reserve je hebt, des te beter. Ook fijn om het ambtenarenapparaat in stand te houden natuurlijk. Komt u maar naar maatschappelijk werk met uw problemen. Of naar de schuldhulpverlening. Of naar de voedselbank.




Nibud geeft ook aan wat je spaargeld zou moeten zijn, maar dat heb ik maar losgelaten, want op alle fronten loop ik daar op vast.

Mijn punt is; als de Belastingdienst aangeeft dat de Rijksnorm kwijtschelding voor 2020
€ 1.052,32 is - na aftrek van woonlasten minus huurnorm en ziektekosten minus ziektekostennorm, dan is dat een risicovol spaargeldbedrag. En niet helemaal correct. Want ik betaal naast huur en ziektekosten ook nog Gas,water en licht. En verzekeringen. Oh en misschien wil ik ook nog wel kunnen internetten. Of misschien huishoudgeld voor boodschappen?? Die Rijksnormen en berekeningen zijn in mijn ogen niet realistisch.

Dat bedrag  is een maand zonder inkomen en dan mag er die maand ook nog niets kapot gaan. Of dat de ziektekostenverzekering een rekening presenteert van het Eigen Risico van het vorig jaar nog.

Ik twijfel eraan of ik nog wel de moeite moet doen om in beroep te gaan tegen het niet verlenen van kwijtschelding. Is het me de postzegel en uitzoekwerk wel waard als ik - net als vorig jaar - een brief zonder onderbouwing terug krijg met hetzelfde rekensommetje erbij. Zonder naar mijn motivering te kijken, zo leek het wel.

Moet ik niet maar gewoon mijn 'verlies' nemen, concluderen dat ik kennelijk slecht de rol van Kale Kip speel of gewoon niet durf te spelen noch wil en gewoon mijn vakantiegeld hiervoor moet gebruiken. Klaar. Afgehandeld. Aangezien ik toch nergens henen ga. Kan ik beter een verzoek indienen tot een betaalregeling. Denk ik. En me niet meer opwinden over wat ik ervaar als 'oneerlijk'. Het is wat het is. Leer er maar mee leven, schat!


Gisteren fietste ik met twee doelen een ritje. Mijn biebboeken inleveren. Dat kan sinds kort weer in een brievenbus, want ik las dat alle boeken eerst ontsmet moeten worden. Ontsmet!
En vanaf volgende week is de bieb weer open. Beperkte uren en niet de krant gaan zitten lezen of iets opzoeken op een computer. Boek uitzoeken en wegwezen. Speed-lenen!

En ik kocht een minibatterij (2 in een pack) voor de voordeurbel. Maakte een foto van het type-nummer en gelukkig had ik ook mijn bril mee, want 'daar is het rek..zoekt u het zelf maar uit'.

Maar de bel doet het weer en zelfs het schroefje van wel 2 mm lang zit op zijn plek geschroeft.









11 opmerkingen:

Bertiebo zei

Te erg voor woorden. Ik snap je moedeloosheid. Maar toch: geef het niet op, Cellie. Ga in beroep, anders gebeurt er zeker niks!
(Ik weet dat ik makkelijk praten heb hoor, maar ik weet ook dat jij geen opgever bent)

izerina zei

Bezwaar geeft weer stress. Als je dat aankunt,doen!

nicole orriens zei

Dat klinkt inderdaad helemaal niet goed en ontmoedigend zeg. Een reserve potje voor onverwachte kosten zou toch juist goed moeten zijn....

Anoniem zei

Ik zou vanaf nu elke maand een contant bedrag pinnen en dat thuis bewaren voor vervanging apparaten. Dan telt dat gereserveerde geld niet mee als vermogen. Het is niet wat je wilt, maar misschien wel het verstandigste om te doen. Bieke

Marlou zei

Ha Cellie,

potverdikkeme... wat een stress voor jou.
Ik heb bovenstaande reacties ook even gelezen en die laatste lijkt me wel wat.
Dan weet niemand, dat je extraatje hebt.
Maar ja... mag je tegenwoordig een wasmachine cash betalen??
Is ook weer zo wat...

Geef niet op, hoor. Laat je niet kisten...

Heel veel sterkte ❤️ en liefs Marlou

Anoniem zei

Heb hetzelfde ervaren toen ik in de bijstand zat. En bovendien een eigen huis, dan gaat het huurwaardeforfait ook bijtellen, terwijl onderhoud(oud huis) niet meetelt. Het kloot voor geen meter. Maar dat geldt voor meer zaken, ik vecht niet meer, heb er de onrust en het energielek bij mijzelf niet voor over.

pourquoi pas ??? zei

Ja dat van Bieke is een hele goede tip.
Lijkt mij.

Janne zei

Ik zou dit jaar de oudste apparaten (m,n. wasmachine en koelkast) wegdoen en A++++ apparaten aanschaffen, De rest van het geld zou ik in een oude sok bewaren.
Je energie-rekening wordt daardoor lager (apparaten van 10 jaar en ouder gebruiken veel meer stroom) en volgend jaar gelden de kwijtscheldregelingen ook voor jou!

Anoniem zei

Advies van een ex ambtenaar: Als je het echt onder de aandacht wilt brengen, doe een mail naar de wethouder die er over gaat. Meestal is dat te vinden bij: Bestuur. Van de gemeentelijke website. Dat werkt vaak beter dan naar een beleidsambtenaar. En een kopie naar de raad, en naar iemand van een partij van jouw keuze. Aankaarten werkt vaak beter dan bezwaar. Bezwaren zijn routine klussen. Sorry, het is beroerd dat het zo is, maar het werkt nu eenmaal zo, ik heb het vaak genoeg meegemaakt. Succes en groet, Joke

kliefje zei

Bizar, ik zit met open mond te lezen...

Ellen1979 zei

Lastig. Er is een grens gesteld en afhandelen van dit soort brieven is voor de afhandelaar standaard werk. Alleen koop jij er niets voor. Is er niet te bellen om telefonisch voor te leggen? Vraag, hoe je het moet doen. Al je apparaten afgeschreven, dit is de reservering, je weet alleen niet waar te beginnen, je bedrag is namelijk te laag. En, nu er net nog niets stuk is, zou je de reservering moeten gebruiken voor belasting. Is er iemand die je mede verantwoordelijk kan maken van jou probleem.
Ik zou inderdaad maar investeren in zuinige apparaten om onder verschillende grenzen uit te komen. En elke maand 25 euro extra pinnen of zo, voor de sok. Al voelt het belachelijk.
Ik weet ook dat er mensen zijn die voor duizenden euro's aan vakantiehuis enz. niet aan willen spreken omdat het gaat om een erfenis, maar toch de belasting niet willen betalen. Daar bestaan de grenzen voor. Dat kan echt niet.