donderdag 14 mei 2020

A mondkapje a day..

Elke dag wil ik in ieder geval één mondkapje maken. Twee mag ook, maar hoeft niet. Dat houdt me lekker van de straat en het feit dat ik iets kan produceren wat dan ook nog nuttig is, geeft plezier. En een doel.

Misschien dat de ontvangers van mijn zelfgefroebelde mondkapjes die dingen vol afschuw in de prullenbak mieteren, maar goed..dat kan. (En mag. Als ik het maar niet weet)

Voor mij is het ook fijn dat ik geen dure uitgave hoef te doen en wegwerpkapjes tegen woekerprijzen hoef te kopen. Budgettair ook weer fijn.

Belangrijk is ook dat in zo'n zelfgemaakt mondkapje een filter kan. Koffiefilter, schoonmaakdoekje (wegwerp), keukenrol, papieren zakdoekje, verzin het maar. En na het dragen wassen met zeep. Zorgvuldig zijn met het niet-aanraken van het kapje. En niet te lang ophouden. Vervangen door een schone op tijd. Dus maak ik er een flink aantal voor mijn dochter en schoonzoon.
Ook moet het goed aansluiten bij kin en neus, zodat je niet erlangs ademt of dat het kapje van je gezicht glijdt. Of dat je bril erdoor beslaat. En handig is dat duidelijk verschil is te zien tussen binnen- en buitenkant.

Ook reuze 'fijn' dat mijn kwijtscheldingsverzoek voor de Waterschapsbelastingen alweer (vorig jaar ook) is afgewezen. Nog steeds teveel vermogen. Ik geef het op. Je mag maar een maand inkomen hebben, na aftrek van bepaalde normbedragen. Maar dat is een wasmachine, een fornuis of koelkast en in mijn geval ook nog terug te betalen belastinggeld en oh ja...ik moet al een jaartje of drie iets reserveren voor een bedrag nog terug te betalen aan de Gemeente, maar dat hebben ze nog steeds niet uitgezocht, en dan is het op! Rare, vreemde en idiote manier van berekenen. En, ik val in herhaling want zeg het ieder jaar, de rekenmethode voor de Gemeentelijke belastingen is weer geheel anders.  Terwijl je zou denken dat 'laag inkomen' overal hetzelfde is. Nope!

Moet ook al IB terugbetalen en dat allemaal op een inkomen op bijstandsniveau. Iedereen die roept dat het zo lekker is in de bijstand of met een laag inkomen want dan hoef je niks meer te betalen op dat vlak; dream on. Maar goed; gelukkig ging die zomervakantie niet door dit jaar naar Hawaii, dus daar kan ik eea dan wel van betalen.

Was wel even flink pissig toen mijn moeder me vroeg even geld naar een familielid over te maken die voor haar mondkapjes zou kopen. Mijn moeder en mondkapjes??

"Maar mam, jij reist nooit met het ov (ze heeft een auto). Wanneer ben je voor het laatst met de bus of trein geweest. Alleen in het OV is het per 1 juni verplicht".

Ja, maar toch wel handig. Je weet maar nooit.

Zo raakt Nederland natuurlijk snel door de voorraad heen. Voor al die mensen die denken dat het toch wel handig is, maar ze nooit gebruiken. Zag online bij diverse drogistenketens dat ze al uitverkocht zijn. Worden die dingen dus ook al gehamsterd?Gelukkig gaf dat familielid aan dat hij wel met de trein moet binnenkort. Kan er weer fijn uit de voorraadkast bij moeder worden geshopt. En wie weet nog wel met toestemming. Dus wat zeur ik nou. Waar gaat dit eigenlijk over? Waarom reageer ik zo pissig? Is toch niet mijn geld?

Hoorde ook maar weer al te hard in mijn hoofd dat wat ik doe en maak en kan allemaal niet zoveel voorstelt. Dat ik dus eigenlijk niet zoveel voorstel. Prutser! En die naaimachine doet het ook niet eens goed van je!! Is ook maar een goedkoop klote ding.

Hou er maar mee op.
Met alles eigenlijk.
Dor Hout


Zo dan. Zat mijn mondkapje te strak?? Zit er opeens een reuze kronkel in mijn hoofd! Of ging het over het makkelijk uit de kast van mijn moeder beschikken onder het mom van 'handig voor haar'.

Niet mee bemoeien Lena. Laat los. Laat gaan. Gewoon lekker doorgaan met wat bij mij past. Inademen en doornaaien.


12 opmerkingen:

Gwen zei

Fijn he? Dat soort opmerkingen.... Het is dan gewoon even een trigger, ookal is het dan op zich een kleine opmerking, het rakelt van alles van "vroegah" weer op.

Marlou zei

haha... dat filmpje van die hamsteraar... prachtig! Wat een graaiert...

En dat jijzelf de mondkapjes maakt! Bravoo.
Ik ga het ook maar eens proberen... Schijnt niet moeilijk te zijn.

Groetjes!
Marlou

vlasje zei

Wat een omlaagtrappers! Sta er aub boven, ze mogen jaloers op je zijn, jij bent op eigen kracht zo veel meer mens geworden. Hug, geweldige Cellie

klaproos zei

fantastisch dat je het doet, en dat hinderlijke innerlijke stemmetje de nek maar omdraaien :-)
omzetten naar iets fijns, ik vind je een toffe peer,
xxx

Lot zei

Mijn zus is ook in de bijstand gekomen. Vorig jaar toen ze deels part-time werkte en door schouderoperatie in de ziektewet zat kreeg ze wel kwijtschelding. Nu alleen ziektewet krijgt ze geen kwijtschelding. Niets aan te doen om nog onduidelijke redenen die de medewerkster ook niet kon uitleggen.
Over paar maanden andere schouder operatie en ondertussen moet ze 20 sollicitaties per week doen. Er zijn nauwelijks banen die ze zou kunnen doen zowel qua opleiding als lichamelijk. Dus alleen administratief gedoe waar geen bedijrf op zit te wachten al die onzinnige solicitaties

Karien zei

Sjonge zeg. Ik ben nog helemaal niet van plan om aan mondkapjes te beginnen. Ik hoop niet dat het verplicht gaat worden voor andere plekken dan nu....

Nelly zei

Je laat een ieder genieten met je "schrijfsels"iedere dag,och en de rest moet je een beetje relativeren.Dat kan je heel goed.Fijne dag,de zon schijnt voor iedereen!!!

Bertiebo zei

Geinig, dat filmpje!

Mirjam Kakelbont zei

Je mag best mopperen om te ontladen. Ook jij bent maar een mens. Mijn oma zei vroeger: 'Steun was te veel om van te sterven en te weinig om van te kunnen leven.' Een uitkering is nog steeds geen vetpot. Dat lezen we duidelijk op je blog.
Voor ons ben je zeker geen dor hout! De overheid neemt maatregelen om ouderen en kwetsbaren te beschermen. De oude generatie heeft NL na de oorlog opgebouwd. De jeugd kost alleen maar geld.
Doe alsof je de huid van een zeehond hebt en laat alle nare opmerkingen als water van je vacht rollen!
Lieve groet.

Mevrouw W. zei

Goed filmpje!

Probeer sterker dan dat stemmetje te zijn. Waarom zou jij minder zijn dan anderen? Of waarom zouden anderen juist meer zijn? Bij anderen gaat heus ook wel van alles mis.
Wees jij maar lekker jezelf en doe de dingen die je leuk vindt om te doen.

nicole orriens zei

Wat goed dat je zelf mondkapjes maakt. Het lijkt me ook milieuvriendelijker. Een doos mondkapjes bij Kruidvat of Hema kost maar liefst 50,- voor 50 stuks. Dat is 1 euro per wegwerp mondkapje. Best duur.

Roos zei

Hopelijk hoeven we niet vaak een mondkapje te gaan dragen.

Groetjes Roos.