dinsdag 12 mei 2020

Moeten vs mogen

Gisteren bedacht ik dat ik mijzelf maar een kort Takenlijstje op moest leggen. Om niet overkookt te raken. Niet verplicht op maandag bedden verschonen, wassen, en ook nog boodschappen doen. Loslaten!
Want ik merk van heel veel 'moeten' dat ik daar uitermate onproductief van wordt. Bijna tegendraads. Waar ik alleen mijzelf mee heb. Want er is niemand die protesteert als ik het toch wel doe of juist niet.

Van heel veel mogen reageer ik juist omgekeerd. Als iets mag is het kennelijk door het werkwoord al een ander vakje in mijn hoofd.

Dan kan er nog wel iets bij. En nog iets en nog iets.  Dus deed ik opgewekt mijn rondje Bless the House. Het was klikkodag, dus zette ik als eerste de klikko aan de stoeprand. Nog voordat de ouders kinderen naar school zouden brengen. En er weer een hele meute door de straat zou komen. Geen contact.

Ja, natuurlijk hou ik mijzelf voor de gek door het "mogen-credo".  Maar dat maakt geen bal uit toch. Als ik maar bereik wat ik bereiken wil. Linksom of rechtsom. En soms ook accepteren dat ik 'niks' bereik. Aan een lang elastiek zwem, dus nooit echt vooruit kom, maar wel lekker mijn slagen oefen.Zo deed ik nog wel een vijftal extra taken erbij. In plaats van die 'maar' drie.

Zondag stond ook onverwachts mijn dochter met mijn kleindochter voor de deur. Ook al met een bos prachtige bloemen! Dus deur opengemaakt, snel naar achteren gesprongen (ja echt!!) en gezegd dat we wel in de tuin kunnen zitten, op 1,5 meter. Of mijn kleindochter dat wel snapte? Pakte ook snel haar bak met Duplo en haar krukje. Kon ze lekker spelen.

Wat ik wilde deed ik niet. Ze even in de armen sluiten. Toch het verstand maar laten overheersen. Vond kleindochter wel een beetje pips eruit zien. Zo'n binnenblijftintje. Ze maakte van Duplo een kopje thee voor me en tsja...toen lukte de afstand houden regel toch wat minder. Want bracht me een vers kopje. En ben ik toch heel even  'onverstandig' geweest.

Ja, dom. Maar niets menselijks is mij vreemd.


8 opmerkingen:

vlasje zei

Mogen is positief, helemaal niet raar om dat te gebruiken, want je bent gezond genoeg om klussen te mogen doen. En je moet van niemand behalve jezelf. Nee je wil die dingen en dat mag! Dat is een zege!
En heerlijk dat je ook dochter en kleinkind weer hebt gezien, gepaste afstand of niet!

Mevrouw W. zei

Wat fijn dat je dochter en kleindochter op moederdag langskwamen. Een mooier cadeau als dit had je je vast niet kunnen wensen na al die weken van elkaar niet gezien te hebben.

izerina zei

Als mogen echt ook de andere dag kan,dan werkt het ontspannend. Heerlijk voor je,je kleindochter. Liefde is soms even belangrijker dan regels.

nicole orriens zei

Wat fijn dat je je kleindochter kon zien zeg! En wat schattig, die thee van Duplo : )

guusje zei

Ach zo lief van je dochter.
Nee knuffelen, vastpakken enz. enz. mag dus niet. Moeten we niet doen. Mogen en moeten, het blijft moeilijk.
We waren het allebei even vergeten, kleinzoon (6) en ik. Ineens zat hij op schoot (al een paar minuten) en toen merkte ik het pas. 1e reactie: geen paniek. Het is goed afgelopen. Kennelijk waren onze beschermengeltjes zeer alert. Pfff, niet meer van zulke seniorenmomenten.

Zuinigaan (Aaf) zei

Ik herken dat moeten mij verlamt. Ik ga als het ware in de "proteststand".
Ook herkenbaar: gisteren kwamen mijn dochter en kleindochter even langs. Ondanks pogingen om afstand te houden, kroop kleindochter bij mij op schoot en gaf mij een zoen: "jij heet ook Aaf hè, net als ik". Tsja, wat moet je dan? Ik aaide de driejarige maar eens lekker over haar hoofdje!

Karien zei

Hoezo houd je jezelf voor de gek als je moeten vervangt door mogen? Misschien was het wel andersom!

Het is zo mooi om te ontdekken wie je zelf bent, wat je zelf wilt, en dat te doen. Dan krijg je energie van de dingen die je doet. Je doet dezelfde dingen als eerst, maar je wordt er blij van in plaats van het altijd zeurende idee dat het nog steeds niet goed genoeg was.

En over dat knuffelen..... 99 komma zoveel procent van de mensen hééft helemaal geen virus bij zich.

Alice K. zei

Wat fijn dat je dochter langs kwam met je kleindochter! Gewoon van genieten. Verstandig om de anderhalve meter afstand te houden over het algemeen, maar zo'n eenmalige knuffel maar even door de vingers zien hoor. Naar een druk bezocht evenement gaan lijkt mij veel riskanter.