vrijdag 16 oktober 2020

Bewust bekwaam

Als ik naar de serie "Waar doen ze het van" kijk, valt mij op dat een aantal deelnemers hun financiële situatie zelf zouden kunnen verbeteren of veranderen. Dan moet de wil tot verbetering er wel zijn natuurlijk en daarmee ook inzicht hebben in het ontstaan van een misschien 'slechte' situatie waar je nu in zit.

Maar dat vergt wel zelfinzicht en een grote wil tot verandering. En zelfdiscipline. 

Dus niet toch maar een hele dag 'shoppen' omdat er nu geld is. Nadenken en lijstjes maken wat er echt nodig is. Want kindervoeten groeien soms heel hard. Net als het haar van je kind. Natuurlijk zegt een kind "Ja, wil ik" als je alle keuzes voor hem/haar houdt die de winkels bieden, maar of dat verstandig is. Maar emotie en schuldgevoel doen mensen rare keuzes maken. Been there, got the T-shirt.

De paniek die de single Italiaanse dame met strafzaken-topadvocaat in spé dochter had bij het invullen van iets op de Belastingsite, is herkenbaar maar dan moet ze juist daarbij hulp inroepen. Daar is die coach voor en niet even 'hoppa....dat is zo makkelijk dat doe je zo' want dat werkt niet bij de totaal dichtgeslagen door paniek client. Stapje voor stapje door dat proces nemen. Zodat ze het daarna zelf kan en durft. En snapt.

Train jezelf dus in inzicht krijgen in jouw financiële zaken zodat je van onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam gaat. Je snapt waar 'plotselinge' rekeningen vandaan komen. Hoe de toeslagen van de Belastingdienst werken en hoe niet, waar je juist voorzichtig moet zijn om al te blij te worden van hoge toeslagbedragen. Hoe je door overstappen naar een andere energiemaatschappij kan besparen en zelfs ieder jaar een leuke bonus kan ontvangen. Gewoon netto. Kan je weer bij je reis naar Sicilie leggen.

Dit proces heb ik zelf ook door schade en schande moeten doorlopen. Maar het helpt mij heel veel om inzicht te blijven houden in mijn geldzaken. Waar zit er een 'lek'. Wat kan ik hier zelf aan doen en hoe kan ik creatief toch krijgen wat ik wil (dus wel bellen om een korting te vragen op een abonnement).

Was een prettig gevoel om de zaken rondom de Gemeente afgerond te hebben. Op tijd. En met een ontvangstbevestiging. En nu nog maar afwachten of ik die toeslag krijg. Ik heb er 'recht' op, want een inkomen op bijstandsniveau. Maar ze wilden toch even inzicht in mijn bankgegevens. Wat raar is, want volgens de regels van de IOAW waar ik onder val, mag ik juist wel 'vermogen' hebben en hoef dit niet eerst op te eten. 
Maar dat geldt weer niet voor kwijtscheldingen en misschien dus ook wel niet voor dit soort toeslagen vanuit de gemeente. 

Ik reken mijzelf in ieder geval niet rijker, want niet meegenomen in mijn begroting als een te verwachten bedrag. Dat ik daarna uitzinnig kan shoppen en ook nog - oh nee, die zijn dicht - uit eten kan. En dat het dan ook direct 'op' is. Al verwacht ik dat het antwoord ook weer zeker de tijd van de Lockdown duurt. 

Na alle taken te hebben afwerkt ook tijd ingeruimd voor een ommetje. Mag het geen wandeling noemen, maar ik heb het in ieder geval gedaan. 

Tijd nemen voor een kopje thee. Mini-breiprojectje doen. Toch maar even de kachel aan, want frisjes.

(Plaatje plaatsen niet mogelijk, want krijg een foutmelding). Dus dat mogen jullie erbij fantaseren. 















6 opmerkingen:

Bertiebo zei

Dat was dus een mooie dag@

izerina zei

Soms zullen mensen nooit leren om goed met geld om te gaan. Er lijkt wel een genetische component nodig te zijn.

Anoniem zei

Nee, mensen vinden nadenken, zeker voor zichzelf, moeilijk en kiezen zaken met onjuiste redenen, ook met de verontschuldiging dat ze ook wel eens recht hebben op. In de schooltijd zou deze vaardigeheden aangeleerd moeten worden.

Kliefje zei

Ik zou graag willen dat mijn echtgenoot zo intelligent was als jij, op dit gebied ;)

nicole orriens zei

Ik vond die paniek bij de belastingaangifte enorm herkenbaar. Ik kom uit dat soort formulieren ook nooit uit. Ik lees ze volgens mij te ingewikkeld. Maar je hebt wel gelijk: juist daar moet je dan eigenlijk hulp bij vragen.

Zuinigaan (Aaf) zei

Door het programma Waar doen ze het van? realiseerde ik mij dat ik waarschijnlijk de zorgtoeslag over 2020 weer terug moet betalen. Ik heb achteraf gezien onverwacht meer inkomen ontvangen dan ik bij het aanvragen van de zorgtoeslag berekend had. Een beetje dom, ik had de toeslag over 2020 beter in 2021 kunnen berekenen en aanvragen, als ik er volgens berekening recht op had!