dinsdag 27 oktober 2020

Project Rembrandt

Op zondagavond is er op NPO1 weer een serie van amateurschilders die meedoen om de beste te worden. Project Rembrandt. Al was Rembrandt van Rijn natuurlijk helemaal geen amateurschilder. Dat was gewoon zijn beroep.

Wat een leuk programma. Merk dat ik dan heel erg ontspan. Geniet van het talent of juist het ontbreken van talent van de kandidaten (Don't give up your dayjob!). En gaat het ook een beetje kriebelen om zelf ook weer eens wat te doen. 

Ben bezig om het boek Schilderslief als luisterboek te 'lezen'. Handig als ik te vroeg wakker ben. Dus dat sluit mooi aan. Geschreven door Simone van der Vlugt. Over de vrouw die als Droge Min in huis kwam bij Rembrandt en Saskia om voor hun zoon te zorgen. Als Saskia overleden is,  is ze een grote troost voor Rembrandt en zoontje. En van het een komt het ander. Maar niet officieel. Maar mooi geschreven en een interessant tijdsbeeld en beeld van de schilder als man en mens. Wat niet zo fraai is als zijn inlevende schilderijen doen denken. Dit boek doet recht aan de vrouw die Geertje Dircx uit Edam was en haar rol in het leven van Rembrandt van Rijn en zijn zoon.




Gebaseerd op een echte gebeurtenis en Simone van der Vlugt doet altijd aan een goede research, wat haar boeken geloofwaardig maakt. 

Zijn we nog maar weinig opgeschoten. Ook nu worden banden verbroken waarvan je dacht en afgesproken had dat ze voor eeuwig zouden zijn. En nog wel bezegeld met een kind (of twee of drie).
En komt er een volgende eeuwige liefde voor in de plaats. 






7 opmerkingen:

Luz zei

Ja, helaas, dat verbreken van banden en beloftes is van alle tijden.
En nee, Rembrandt was geen prettig mens. Maar ik vraag me af of zoveel persoonlijke verliezen daaraan bijgedragen kunnen hebben.

Anoniem zei

Belangstelling houden, is een zege in het leven.

nicole orriens zei

Je maakt me benieuwd naar dit boek, hoewel ik dit genre normaliter links laat liggen. Dus dankjewel voor deze inspiratie.

Marlou zei

Ha Cellie,

toevallig hoorde ik gisteren ook over dat TV-programma over de amateurschilders.
Nu ben ik helemaal nieuwsgierig.
Ga misschien vanmiddag wel even lekker op de bank (als het regent, anders niet natuurlijk)

Groetjes!

Bertiebo zei

Ja ik vind het ook een leuk programma en over het boek zijn we het ook eens.

Happy Earl Grey zei

Mijn favoriete schrijfster en prachtig boek, het werpt een heel ander licht op Rembrandt. De schilder die altijd zo mooi het licht kon schilderen. Dat programma is werkelijk ontspanning, ik geniet daar ook van.

mirjam kakelbont zei

De titel van het boek heb ik meteen genoteerd. Simone van der Vlugt vind ik prettig lezen. Een van mijn favoriete schrijfsters.