maandag 19 oktober 2020

Onder de Paramariboom

Onder de Paramariboom is de titel van het boek van Johan Fretz wat ik net uit heb gelezen. En enorm van heb genoten.

Het is een roman over de reis die de schrijver samen met zijn moeder, geboren in Suriname, maakt naar haar land. Want zijn vader is een Nederlander. Nou ja, zijn vrouw noemt hem een Duitser, omdat zijn ouders uit Duitsland kwamen, maar vader zegt dat zijn moeder uit de Elzas kwam en dat was ooit Frans. Duitser wil hij pertinent niet genoemd worden.

Maar hij, de schrijver, wordt in Suriname als Nederlander gezien. Een Blaka Bakra. 

Hij leert de plekken kennen die belangrijk waren voor zijn moeder en haar familie, de historie van het land en wie hij nou eigenlijk zelf is. 

Alles geschreven met zelfspot en humor. Dat maakt het een lichtvoetig boek. En doet me mijn Surinaamse vrienden nog beter begrijpen. 

Alleen al hoe hij beschrijft dat zijn lichaam merkt dat de tropen hem in zijn bloed zitten. Het veert op, het wil bewegen. 

Heb het boek met veel plezier gelezen. Langzaam de woorden opslurpend. Heel fijn boek. 




Soms pakt een boek je direct vanaf de eerste zin op de eerste pagina. Dit is zo'n boek voor mij. Gisteren nog even een eindje met de fiets erop uit geweest en ik zag bij de bibliotheek dat de brievenbus nu 24/7 open is om boeken in te leveren. Fijn, want ik wil soms niet de hele bieb doorlopen, nadat ik eerst mijn handen heb ontsmet, met mondkapje op, om alleen 1 boek in te leveren. Dit is prettiger. 

Dikker vest aangedaan zondagavond, dan hoeft de kachel nog niet zo hoog aan. Beetje breien, beetje Netflixen, beetje Witteman kijken, waxinelichtjes aan. Proberen mijn hoofd te kalmeren, zodat ik weer opgeladen de week aankan/in kan. Ben blij dat ik dat mijzelf gun. Het gezellig maken thuis. Dat voelt toch wat prettiger dan onder een TL-balk zittend proberen de tijd door te komen. 

Trouwens geen boodschappen gedaan dit weekend. Budget-technisch handiger als ik dat na de 20e weer doe. Geen straf hoor. Nog genoeg in huis. Al maakte ik wel mijn laatste ui op, dus die moet ik zeker weer halen, want de basis voor veel warme maaltijden en soepjes. 









5 opmerkingen:

Bertiebo zei

Meteen gereserveerd, dank voor de tip. En ja ik lever mijn boeken ook in de bus in. Scheelt gedoe. Maar ik weet niet of het bij ons nu ook 24/7 is

izerina zei

Bedankt voor de titel. Ga reserveren

Zuinigaan (Aaf) zei

Ik heb het boek als e-boek gedownload. Het lijkt me een interessant boek! Ik ga het fijn deze week lezen!

mirjam kakelbont zei

Soms heb je spijt dat je een boek niet kunt herlezen en nogmaals voor de eerste keer kan lezen...Voor jou is dit duidelijk het geval met dit exemplaar.

Iris Papilio zei

Jammer als zo'n boek dan uit is hè.... Met een serie kan ik dat ook soms hebben.
Dank voor de tip!