vrijdag 2 oktober 2020

Waar doen ze het van?

Interessante inkijk in het financiele leven van 4 gezinnen op woensdagavond op NPO.

Je ziet gezinnen keuzes maken die 'bijzonder' zijn of in ieder geval 'apart'. Een groot gezin willen,maar dan nogal beknepen doen over dat kinderen misschien wel behoefte eraan hebben als individu te worden gezien en een eigen kinderfeestje willen. Dat hoeft geen duur feestje te zijn, maar wel iets voor het kind zelf.

En sponsoring voor gezinsuitjes door iedereen geld te laten geven op het grote verzamel-verjaarsdagfeest? Apart. Alsof alles in geld wordt vertaald en uitgedrukt. Hoeveel kost dit? En ook daarmee de mensen opzadelen met een 'verplichte gift' in geld. Niet in de vorm van een mooi passend boek, iets persoonlijks, nee. Doen wij niet. Dus jullie ook niet. Moeder komt nogal dwingend over op me.

Maar nooit: Wat is het effect hiervan. Wat wil Pietje eigenlijk of Marietje. En Pietje is anders dan Marietje. Maar nu is iedereen soldaat in het leger van Mama. Die alweer een kind heeft gekregen. Hoop dat haar man nu wel een keertje koffie mag drinken op zijn werk. 

Ook de alleenstaande werkende moeder met een dochter van 20 die thuis woont en het riante bedrag van wel € 50,-- per maand aan mama geeft als bijdrage voor de kosten. Maar wel nep-wimpers heeft die meer kosten dan die povere bijdrage aan het huishouden. Apart. Dat moeder daar niet bijstuurt. Meisjes van 20 die zijn vaak nog zeer egocentrisch op die leeftijd en 'zien' het gewoon niet. Dat de verhoudingen niet kloppen. 

Het 'echt' arme gezin. Tsja..Daar zullen de Sjakies van deze wereld het maar weer druk mee hebben. Een heel legertje van hulpverleners op velerlei gebieden heeft werk aan ze. En natuurlijk mogen zij alle 7 katten, konijnen en weet ik veel gewoon houden. Want zo zielig. En roken; een tevreden roker is geen onruststoker! Dat het roken een enorm gat slaat in hun budget? Daar hebben ze toch gewoon recht op? En dan heb ik het uiteraard nog niet over wat je je kinderen meegeeft aan ongezonde gewoontes. 

Het getrek en gedoe aan de haren (uitdunnen) en de 'oplossing' om dan maar een kind kaal te scheren, als een schaap de tondeuse erover, want dan hoeft er geen luizenshampoo in en dat is goedkoper? Ik kreeg het er koud van. Van liefdeloosheid en dat die goudvissen nog beter werden behandeld. Maar ja...die zeggen niks terug. 






Eigenlijk vind ik het 'allerrijkste' gezin nog het best te pruimen. Al stevent die arme rijke jonge vent op zijn eerste hartaanval af. Hij ziet er zeker twintig jaar ouder uit dan zijn paspoortleeftijd en leeft altijd onder stress. En zo ontzettend weinig tijd voor zijn gezin maakt hij. Die moeten het doen met de restjes tijd die hij heeft. En dat schuldgevoel dan compenseert met 'dure' zaken. Naar Disneyland, Disneyworld en dan niet één keer maar meer dan tien keer. Alsof het die kinderen een moer uitmaakt dat ze al twaalf keer Mickey Mouse in het echt hebben gezien. 

Zouden zijn meisjes niet liever elke avond van papa een verhaaltje voor het slapen gaan horen. Of even samen op de bank zitten en naar een leuke film kijken. Of gewoon leren fietsen van hem. Of heel simpel samen als gezin thuis een maaltijd maken en gebruiken?

The best things in life are free geldt nog steeds. Maar dan moet je dat wel kunnen zien. 

Iemand ook gekeken naar dit programma?










14 opmerkingen:

Marie zei

Ik heb ook gekeken, alle afleveringen vooruit.
Zoveel mensen zoveel meningen vind ik. Ieder doet wat hem of haar het beste lijkt.
Maar ik heb ook met verbazing gekeken.
(En heb er ook een mening over.) Vooral naar de dochter die studeerde. Maximaal lenen terwijl je thuis woont en een baantje hebt..... Ik snap hier niets van. Waar geef je dat geld in godsnaam aan uit? Terwijl je ziet dat je moeder elke euro om moet draaien.
En voor het grote gezin geen kinderfeestje? Ze hebben best veel te besteden. Ook toen wij heel krap leefden waren er kinderfeestjes.genoeg leuke dingen te verzinnen die niets kosten. Maar het is zo leuk als je kind in het middelpunt staat een dag.
Het echt rijke gezin? Ik had medelijden met de meisjes die hun vader bijna niet zagen, maar dat wordt beter. (spoiler)
Het arme gezin, Tja, Keuzes maken is moeilijk.Laat ik het daarmaar bij houden.

Anoniem zei

Ja, ik deel je mening. Wat doen mensen toch onlogische zaken van hun geld. Zag trouwens niets over kinderbijslag en/of andere toeslagen....

nicole orriens zei

Nee nog niet, maar nu ben ik heel benieuwd! Ik ga het zeker opzoeken. Is het elke aflevering een ander gezin?

Anoniem zei

Zo jammer, weer een arm gezin waarvan allebei de ouders roken, een huis boordevol huis- en knuffeldieren etc. Alle aandacht gericht op spullen en gratis troep. Luizen echt pas laat ontdekken op het hoofd van je kinderen en dan dat arme joch kaalscheren wat echt niet nodig is. In het andere gezin de dochter van 20 die echt profiteert van haar moeder. Zo onlogisch allemaal en jammer...
















Maria Steutel zei

Klinkt alsof ik toch echt even moet kijken. Ik snap dat er met veel kinderen minder aandacht per kind is. Maar daar doe je dan toch juist je best voor? Hoe moeilijk is het om bijvoorbeeld een halfuurtje te wandelen met één kind? Aandacht hoeft niks te kosten.

Over feestjes: bij tweede zoon zit een meisje uit een groot gezin in de klas. Ze mag ook nooit feestjes. Dit jaar deed ze met zoon en drie anderen mee, met een feestje voor de hele klas, waarbij we van hen geen bijdrage vroegen. Ze mag ook altijd gewoon op feestjes komen, hoewel ze nooit iemand terug kan vragen.

Misschien is het geen taak van andere ouders om te zorgen voor dit type klasgenoten. Maar het is een kleine moeite en het kind geniet enorm.

mrs H. te B. zei

Ik zag alleen de eerste aflevering, die van deze week nog niet. Als ik het goed heb worden deze 4 gezinnen de hele serie gevolgd.
En ik heb me ook verbaasd: moeder en dochter die bijna niet rond kunnen komen - terwijl dochter nauwelijks bijdraagt. Zulke schulden krijgen - hoe DOE je dat? Nou, zoals altijd dus: te weinig overzicht, niet weten of de hypotheek wel is afgeschreven, en niet goed weten waar het geld nu naartoe gaat (cadeautjes voor de kinderen, toch? Of: wat was deze afschrijving??) En ja - stoppen met roken als je zo gestresst bent, dat VALT ook niet mee (dat valt nooit mee, overigens). Het superrijke gezin vond ik wel grappig om te zien; dat ZIE je weinig, welke waarden daar nou aan ten grondslag liggen. Ik moet er niet aan denken om zo te leven: te druk, te vol, je partner nooit zien. en als belangrijkste waarde: geld verdienen? (En dan ook nog zeggen dat je partner vooral goed is in geld uitgeven? Mmmm - het zou mijn stijl niet zijn!

Marlou zei

ha Cellie,

nee..niet gezien.
Ik denk dat het niet goed voor m'n hart is, haha..
Niet te geloven, als ik het zo bij jou lees.
Ik ga niet kijken, echt niet!

Maar je laatste tips, daar sta ik volledig achter: doe eens iets met je kinderen.
Lees een boek of vertel een verhaaltje.

Inderdaad: al het goede kost gewoon niks!
Ben ik helemaal voor.
Ik ga lekker lopen nu dus...

Dagdag!

johmar zei

Dat vroeg ik mij dus ook af, er word gesproken over inkomens, maar worden toeslagen dan niet meegeteld? Dan heb je toch meer te besteden dan alleen je inkomen.

Iris Papilio zei

Ik kijk het niet... Hoewel ze zelf de publiciteit zoeken hierdoor heb ik geen behoefte aan dit soort weetjes... Maar het wordt kennelijk wel goed bekeken.

Firma Fluitekruid zei

Jammer dat ze vaak alleen maar stereotypen laten zien op tv. Daardoor versterk je de mening dat arme mensen het er zelf naar gemaakt hebben. Ik kijk liever naar inspirerende voorbeelden, van mensen die creatief zijn met geld. Of mensen die écht geen cent te makken gebben, hoe ze ook hun best doen. Hoop dat ze dat ook laten zien in deze serie.

Firma Fluitekruid zei

Naar die mensen die het echt zwaar hebben kijk ik natuurlijk niet ‘liever’ (het staat er een beetje raar), maar ik vind het wel goed dat we dit zien, zoals toen bij die serie ‘Schuldig’, je zag hoe die incassobureaus mensen de vernieling in helpen.

mrs H. te B. zei

Ik vind het wel bijzonder dat jullie dat doen! OM hun "armoede" zo samen te dragen! En ja, ik vind het wél een taak om het met iedereen samen te doen (maar weet niet altijd goed, hoe..)

Lena zei

Ben het helemaal eens met jouw mening over de gezinnen. Ik vind het zielig voor de kinderen dat hun ouders meedoen aan dit programma.

franca zei

Gezien, me soms verbaasd.
Maar laat ieder zijn ding doen.
Zelf heb ik al vaker mijn neus gestoten omdat ik een gezin wilde helpen met weinig inkomen en schulden.
Soms "vat" het gewoon niet, en misschien komt dat wel doordat ze geen objectief beeld meer hebben door schuld, schuldgevoel en zorgen.
Wie zal het zeggen?
Toch met plezier ( en verbazing) alvast alle afleveringen gezien.
groetjes, Franca.