maandag 7 februari 2022

Mes en vork

In het weekend Lekker even op de fiets weg wat boodschappen doen. En op bestekzegeljacht. Een hele lieve kassa-dame gaf me een hele bups mee. Wat fijn! Mijn bestek is een allegaartje van oud bestek van Ikea uit de jaren negentig, wat messen van een oma en niets wat bij elkaar past. 

Nooit huwelijkscadeau's gehad dus ook geen uitzet hahah!! Maar goed; ik deed het er maar mee, maar nu zag ik opties eens een fraai besteksetje in te kopen, redelijk van prijs wat bij elkaar past. 

Past het bestek niet in de bestek-la. 

Die la-verdeler gaat ook al heel lang mee, dus ik mag van mijzelf nadenken over een ander systeem. Hoeft niet direct. Ga eerst maar eens online kijken wat de opties zijn. Zag bij de action niets in ieder geval, Hema ook niet.

Mijn moeder heeft in een antieke kast een lade, met vilt bekleed en daarop weer houders ook met vilt bekleed, voor alle bestek onderdelen. 6 van alles. Kunnen er ook 12 zijn; weet ik eigenlijk niet meer zeker. Veel in ieder geval. Genoeg voor het grote gezin en aanhang.

Als er eens een vork of mes 'weg' was, direct zichtbaar want plekje was leeg in de la, oh oh oh oh oh...dan was Leiden in Last. Bijna hysterisch werd mijn moeder daarvan. Weg zijn KON niet, MOCHT niet...het moest altijd kloppen. Kreeg als kind het idee dat dit dan wel extreem dure vorken moesten zijn, gezien het gedoe iedere keer. Het waren ook altijd anderen (wij de kinderen, mijn vader of haar moeder die volgens haar erg slordig was en van alles met de aardappelschillen weggooide - gelukkig deed Oma ons nooit in bad als baby hahah), nooit gaf ze zichzelf de schuld. Nee, wij de sloddervossen!



Afbeelding van moritz320 via Pixabay 


Dus mijn bestek-la is maar een zooitje vergeleken met die "Heilige La". Ook het aantal gebaksvorkjes en theelepeltjes werd nauwkeurig bewaakt. 

Dan had ik het stukken simpeler. Was er iets kapot dan kocht ik gewoon een nieuw goedkoop setje. Her en der bij de Ikea, of Hema of Blokker. Niets duurs. Niets uitzetwaardigs. Niets om over te moeten stressen. 


7 opmerkingen:

Anoniem zei

https://www.bol.com/nl/nl/p/springos-multifunctionele-bestekbak-besteklade-bestek-organizer-kunststof-39-x-11-x-5-5-cm/9300000050545969/?bltgh=qF5NDowa94X2Fkk3wcpGHQ.4_64.80.ProductTitle

Mevrouw W. zei

Ik heb heel veel bestek. Van ooit zelf gekocht tot bestek dat van grootouders, tantes/ooms en ouders gekomen is als ze overleden waren of moesten inkrimpen omdat ze naar een verzorgingshuis gingen. Met borden evenzo: ik kan met gemak mega veel eters uitnodigen.

izerina zei

Ik heb alleen de dagelijkse voorraad in de bestekla. De rest ligt in een doos voor die enkele keer veel eters.

Anoniem zei

Ik kocht H.rma puntfilet in de stuxentenjaren 80, stukje bij beetje tot en met de sorbetlepels aan toe. En nu eten we met het dure echte puntfilet, veel zwaardere uitvoering want mijn moeder leeft niet meer. Er kunnen makkelijk 9 mensen mee eten want ze heeft haar bestek hier en daar og wel eens aangevuld. Ook bij haar sleet er wel eens een lepel of een mes. De afgesleten lepel heb ik ook nog die gebruik ik, net als zij, om de waspoeder af te meten.
Ik hoop dat een van onze kinderen het later over willen nemen.

Marlou zei

ha Cellie,

haha ja... mijn bestek ziet er net zo uit als dat van jou.
Van Ikea uit de jaren... 80 geloof ik.
Twee antieke messen nog van mijn ouders.
Een zooitje.

Ik laat het maar zo...

groetjes, Marlou

Anoniem zei

Ik kreeg toen ik net op mezelf woonde, een koffer met bestek, een 12persoons bestek set. Daarvan ligt een deel in mijn bestekla. Soms verdwijnt er iets en vul ik het aan uit die koffer.

Siebrie zei

Mijn vader heeft de houdertjes uit de bestekkoffer in een met vilt beklede la geplakt, zo kunnen zij ook altijd zien of alle onderdelen van hun zilveren bestek er nog zijn. Er is regelmatig een opscheplepel uit de vuilnisbak gevist, vooral na een maaltijd van de afhaalchinees :D
Ik heb het oude bestek van het werk, van toen zij een donatie van Villeroy & Boch kregen omdat ze voor al hun hotels van alles bij V&B kochten. Ik vind het niet supermooi, maar ook niet lelijk. Het past bij elkaar, dat vind ik al heel wat. Als alles op orde is na de renovatie van ons huis (over een jaar of 2....) richt ik me daar wel eens op; nu heeft het geen prioriteit.