maandag 30 mei 2022

Tweede Hans

Zag een beginscene waar deze Hans naar zijn werk fietst en het tuincentrum op kwam en weer van de dijk naar beneden reed en dacht verrek....dat herken ik die plek. Daar was ik onlangs weer geweest - dat tuincentrum. Na er jaaaaaren niet te zijn geweest. 


Maar vervroegd met pensioen...lijkt mij heerlijk, vooral als het financieel ook kan. En dat kan niet. Voorlopig moet ik nog zeker vijf jaar doorwerken om wat opbouw te hebben van dat pensioenbedrag als het er straks niet zes of zeven nog te werken jaren worden. Had onlangs gesprekje met mijn broer die vertelde wat hij dan aan pensioen zou krijgen per maand en zich daar zorgen over maakte. Geen AOW, want altijd in het buitenland gewoond. Maar alleen pensioen.

Ik moest er toch een beetje om lachen. Maar goed; het is maar wat je nu gewend bent aan inkomen te hebben en wat je uitgavenpatroon is. Of je die twee met elkaar in balans kan brengen en houden. Zeker na je pensioen. 

Moest ik hem toch echt even vertellen wat de AOW is in Nederland bedraagt momenteel en dat mijn opgebouwde pensioen daarboven op (extra dus) heel weinig is. Nooit in bedrijven gewerkt die een pensioenregelingen hadden of waar je pas in mocht mee doen als je 30 was, scheiding en veel financieel gedoe,  geen eigen huis als spaarpotje en de laatste jaren werkzoekend, minimum inkomen en zelfs eronder. En (misschien) dus ook wel verkeerde keuzes gemaakt op dat vlak. Niet geïnvesteerd in de oude dag. En afgezien van pensioen krijgen van ex-man. Wil en wilde helemaal niets meer financieel met hem te maken te hebben. 

Maar omdat ik ook weet dat ik vaak de zaken te zwartgallig bekijk, toch maar even op mijn pensioen een berekening laten maken. Meten is weten tenslotte. Ga ik er netto zo'n 300 euro op achteruit tegen die tijd met nu vergeleken. Als ik blijf werken en dus blijf opbouwen. En als ik dat haal. Maar op zich valt me dat nog enorm mee. Ben natuurlijk ook nog gewend aan bedragen die ik in de bijstand ontving. Netto net onder de 1000,--. En was blij dat ik in aanmerking kwam voor toeslagen. Anders had ik het niet gered.

Was heel lang ervan overtuigd was dat die oude dag er uberhaupt niet kwam. Of hoefde te komen. Laat mij maar vroeg henen gaan. Probleem opgelost. Niemand tot last. En dan is dat pensioen al helemaal geen gedoe meer.

Soms heb ik dat soort gedachten nog wel eens, maar regelmatiger niet. Of ik kan ze laten passeren en mijn schouders ophalen, want het voegt niets toe. Eerst die pensioendatum maar eens zien te halen tenslotte. 

5 opmerkingen:

Bertiebo zei

Ik wilde net vragen of je nog solliciteert, maar ik had je blog van gisteren nog niet gelezen. Nu wel en ik heb mijn antwoord. Heel goed! Wat lekker, zo'n ochtend met je zoon in de zon!

Siebrie zei

Heeft broer op een buitenlands contract in dat buitenland gewerkt? Dan kan het zijn dat hij daar iets heeft opgebouwd, en kan hij dat navragen bij zijn (voormalige) werkgever daar.

Mevrouw Niekje zei

Ik heb een AOW gat omdat ik een aantal jaren in het buitenland heb gewoond. Gelukkig bouw ik via mijn werk een goed pensioen op en heb ik een flinke spaarpot bijeen gespaard. Ik hoop dat ik rond 62 kan stoppen ALS ik dat wil. Als ik werk nog leuk vind misschien niet maar dan minder werken En wie weet denk ik er over een paar jaar weer anders over. Tweede Hans vind ik geinig! Vooral door de acteurs. Ben net ook aan Tropenjaren begonnen, ook geinig. Ik vind Jelka zo leuk!

mrs H. te B. zei

Bij mij vwb pensioen (ongeveer) net als mw. Niekje: voldoende gespaard, en goed pensioen - als ik doorwerk, en zoals het er nu naar uitziet, zelfs hoger dan wat ik nu verdien met werken... Dus graag eerder stoppen! Ik ben heel benieuwd naar de serie, hoor er wisselende geluiden over...

Iris Papilio zei

Ben met 56 gestopt met werken, gewoon ontslag genomen. Mijn ex ook, ging met 57 met vroegpensioen. Was niet genoeg om de levensstandaard te houden die we hadden, maar goed gespaard. Dus elk jaar daarvan afgesnoept. Moest wel. 8 jaar lang. De meeste mensen durven dat niet. Nooit spijt van gehad... inmiddels dus al 16 jaar alleen vrijwilligerswerk gedaan. En nu niks meer, inderdaad heerlijk, vrijheid blijheid! Hoop dat je een leukere baan vindt zodat je nog met plezier de laatste jaren zult kunnen werken. En lekker doorbouwen met je pensioen! Met je AOW erbij en eventueel toeslagen zul je het dan best redden!
En zo blij voor je dat je de zin van het leven wel weer hebt gevonden... 🤗🦋