maandag 10 oktober 2022

CSI moeder

Werd vrijdag op mijn werk gebeld door een van mijn zussen. Dat mijn moeder in de war was en er was iets voorgevallen en het relaas wat toen volgde was ook een nogal warrig verhaal, maar andere zus was er ook en die was wat duidelijker aan de telefoon.
Die heb ik nogmaals gebeld toen ze alleen was wat er nou echt aan de hand is en hoe zij de situatie inschat.

Werd toen dus ook gevraagd of ik naar mijn moeder kon komen. De zussen durfden haar die nacht toch niet alleen te laten zijn. En ik ben zo lekker nuchter (oh ja???) en haar zuster/onze tante wilden ze niet vragen ook een stresskip en een zus van me gaf zelf aan dat ze last van angsten en dwang had en dat dit het alleen nog maar erger maakte dus zij durfde dat zelf ook niet.
Dus snel inpakken op mijn werk, naar huis spullen pakken en wegwezen. En hele agenda omgooien. Ik woon niet om de hoek.

Mijn moeder vertelde zelf dat ze wakker werd uit een nachtmerrie en overal bloed zag. Wat ook waar was, want mijn zussen troffen haar slaapkamer aan als een soort Dracula hobby-kamer. Op een muur zat bloed, op de gordijnen, overal op het tapijt, spettertjes en druppels. Waar dat vandaan kwam? 
Ze had door de kamer gelopen wist ze nog op zoek naar verband, laatjes opengedaan (bloedsporen), kasten geprobeerd te doorzoeken (bloedsporen), naar de badkamer geweest (bloedsporen). 

Kennelijk heeft ze in de ochtend dan wel een zus van me gebeld of die kwam sowieso langs, want die zit er heel vaak, bijna dagelijks, tot ergernis van mijn moeder die nooit eens lekker alleen kan zijn. Maar ze kan zich nooit heel luid uitspreken, want 'ze houdt niet van ruzie'.  Andere zus opgetrommeld die wel durft auto te rijden en naar de huisarts met moeders geweest.
Helemaal binnenstebuiten gekeerd. Geen wondjes te ontdekken. Mijn moeder wist nog steeds niet hoe of wat. Ook ondergoed zat "onder het bloed", maar heb het zelf niet gezien, dus hoe die sporen eruit zagen, en of ze met haar handen waren aangebracht, die misschien hadden geprobeerd een bloedneus te stelpen/stoppen of op een andere manier, dat verdient een CSI onderzoek. 

Toen ik aan mijn moeder vroeg of het soms een Mega-monster-mug was geweest, toen moest ze gelukkig een beetje lachen. Hou het graag luchtig, want om nu direct op dit gedrag de stempel DEMENT of zo gek als een deur te plakken is ook weer zoiets. En een derdegraads ondervraging maakt ook weer onrustig en onzeker en boos. 
Kan allemaal, kan het begin zijn van een beginnende dementie, maar hoeft ook niet. Mijn moeder gaf me ook aan dat ze bang was dat ze gek aan het worden was en opgenomen moest gaan worden in het plaatselijke psychiatrische ziekenhuis. Dus dat haar gedrag raar was, dat zag ze helder. 

Wel komt de POH langs om een MMSE test te doen. Mijn moeder herhaalt heel veel, maar is dan ook al bijna 83. En we gaan een alarmknop/ketting/horloge regelen, met haar toestemming. Ze moest er wel een tijdje over nadenken, maar omdat ze alleen woont vond ze het wel een goed plan. 

Wel verbazingwekkend dat de dienstdoende huisarts niets kon vinden ook niet na inwendig onderzoek en een zus toch meent dat ze een vaginale bloeding had van een wond bij haar verwijderde baarmoeder (al 15 jaar terug). En bovendien ook nog een TIA, waar de huisarts het ook niet over had. Het zou allemaal kunnen, maar hou je bij de feiten. En projecteer je eigen angsten niet op wat er is gebeurd of zou kunnen zijn gebeurd. 

En bovendien, respecteer de wensen van mijn moeder. Praat niet over haar (waar ze notabene bij staat!!!) maar met haar. Dus ik kreeg ook nog fijn ruzie met een zus die stampvoetend en dwangmatig de deur uitliep. 

Geweldig. 

Maar wel voorspelbaar. Zus is zo dwingend bezig om haar mening op te dringen, zonder overleg met mijn moeder, die niet simpel is en zelfs zou ze dat zijn dan nog hoor je haar mening eerst te vragen. 

Heb gordijn van de slaapkamer gewassen en met een ouderwets koud biotex sopje zijn die ook weer schoon. Matrashoes heb ik naar de stomerij gebracht. Mijn zussen hadden de meubels en de kasten al schoongemaakt. Geen foto's gemaakt jammer genoeg. Ik wel van wat ik aantrof.
Alleen de muur en vloer zijn nu nog getuigen van dit bloedbad. Muur kan geverfd of behangen worden en vloer daar moet nieuwe vloerbedekking voor komen. Was sowieso al heel oud en versleten. 

Maar had graag wat specialisten in de arm genomen die precies kunnen detecteren hoe wat en waar. 



Nu geheel gaar en hard toe aan nog even in mijn eigen omgeving en tempo wat rust te pakken. Kan net nog een uurtje of zo. En dan morgen weer me in het OV-storten. Kan ik hoop ik wel even een stukje weekendkrant lezen. Als ik kan zitten.

Zo heerlijk om ergens te lezen dat een lieve vriendin van me Oma is geworden van een kleinzoon. Goed nieuws wat ik haar zo gun. Dus met een glimlach de dag eindigen want blij voor haar en haar man.

 

5 opmerkingen:

Janny zei

Wat een weekend heb jij achter de rug. Om dan je hoofd koel te houden en het heft in handen te nemen om voor je moeder te zorgen, je zussen te kalmeren en te bekijken welke actie er nodig. Petje af. Ik wens je een kalme en rustige werkdag toe.

Mevrouw Niekje zei

Poeh, wat een verhaal, snap dat je gaar bent! En dan vandaag weer aan de bak, sterkte daar op die rare werkplek!
PS: ik heb je een mail gestuurd, heb je die al gelezen of zit ie in je spam misschien? Ik heb het gestuurd aan het citroenvlinder adres. Als je niets hebt ontvangen, wil je mij dan een mailtje sturen met je goede adres? Dank je!

izerina zei

Wat een toestand met je moeder. Gelukkig was je van "aanpakken". Maar het lijkt me onbevredigend,niet te weten waar die bloeding vandaan kwam.

Iris Papilio zei

Tjonge, wat een verhaal zeg... Jammer idd dat er geen foto's zijn gemaakt. Sneu voor je moeder hoor dat ze toch zo geschrokken is. Maar nu? Want uiteindelijk weet je nog niks? Gaan ze verder onderzoeken.

Alice K. zei

Nou inderdaad wat een weekend had je! Wel vreemd dat bloed overal... Maar is gelukkig allemaal weer goed afgelopen voor je moeder... Sterkte met alles!
groetjes, Alice K.