maandag 24 oktober 2022

Opruimen; begin gewoon!

Kon er uren (ok; beetje overdreven) vooral naar kijken; mijn te volle voorraadkast. Waar moest ik beginnen? Totdat wijze raad van the Flylady me te binnen schoot. Zet je timer op 15 minuten en begin gewoon. Gaat de timer af dan ben je klaar. Dus dat maar gedaan. En had al direct een mand met lege glazen potten in het zicht. Heb ik die ooit nodig gehad? Ga ik die nog gebruiken? Word ik opeens een fanatieke jammaker? Nou nee...

Dus niet in je huis bewaren, maar in de glascontainer. Kunnen ze recycled worden. Stopte ze onmiddellijk in een plastic tas en daarna ook meteen afgevoerd naar de glasbak. Zodat ik niet later nog even kon terugkomen op 'weg ermee'. Begon het ook nog te gieten, dus lekker net op thuis weer thuis.

Dat scheelde alweer een stukje plank en die ruimte kon ik goed gebruiken om mijn voorraad (in bakken met deksel voor bloem, meel, suiker en dat soort aanvreetbare waar) anders in te richten. Vooral kijken naar wat gebruik ik werkelijk regelmatig. Wat maar een paar keer per jaar en wat eigenlijk nooit. Dat laatste mag dan naar de Kringloop of een weggeefkastje bij de kerk hier in de buurt. Let ook op de houdbaarheidsdatum. Geen oude zooi weggeven. 

Zo; dat voelt beter; iets nuttigs gedaan en de eerste stap gezet. Merk dat ik door de week er bijna niet aan toe kom. Laat thuis van mijn werk en eigenlijk geen puf meer om iets nuttig te doen, behalve eten koken en afwassen. Maar dit is toch wel prettig; de controle terug krijgen over chaos. 

Uiteraard kan/mag ik zo vaak de timer zetten als ik zou willen. Maar niet overdrijven en de hele dag opruimen. Dan sla je door. En dat is ook weer niet gezond. 
Maar merk wel dat dit me motiveert om door te pakken. Iedere dag iets. En omdat de klikko geleegd wordt nog fijner om de weggooizaken echt weg te mieteren. 

Kleding voor de werkdag uitgezocht en klaar gehangen. *Eerst even kijken of het niet regent in de ochtend als ik naar de bushalte fiets* 





5 opmerkingen:

izerina zei

Helaas moest ik drie blikken weggooien uit de vooraad. Voortaan vaker controleren

Anoniem zei

Ja Flylady, ik gebruik nog steeds de zones en de aangeleerde methode van werken. Maar iet meer zo strikt.

Anoniem zei

Opruimen is in sommige gevallen het verkeerde woord. In mijn geval was het het afgelopen jaar niet opruimen maar uitruimen. Het opruimen doe ik tegenwoordig als er iets mijn huis inkomt dat voorkomt een hoop uitruimen in de toekomst.Merk dat al nu ik ongeveer een half jaar bezig ben met uitruimen. Bovendien geld bij mij nu in een hoop gevallen, voor elk ding wat er binnenkomt moet er ook iets uit. Boodschappen buiten beschouwing latend natuurlijk.

Kliefje zei

Heerlijk, planken leegruimen. I love it. Ben zelf ook lekker bezig :)

Iris Papilio zei

Af en toe moet je er wel eens aan geloven. Ik houd het goed bij en toch grijp ik niet mis... Lekker hoor!