zondag 10 januari 2016

We wachten maar af

Dat is het credo van mijn moeder en vooral een broer en ik worden daar altijd horendol van.

Wachten maar af???? Wat is dat nou voor passieve houding? Overkomt het leven je zo niet door zo te denken? Dezelfde kriebel krijg ik als mensen schrijven dat een verliefdheid (meestal dan ook nog op een getrouwde man) ze overkwam. Of wat ik heel vroeger wel eens las in contactadvertenties (ja, in een krant, op papier!) 'schuldloos gescheiden'.

Overkomen
Afwachten
We zien wel.
Niet mijn schuld

Uiteraard zegt mijn innerlijke coach dat deze afkeer van deze houding komt omdat die ook in mij zit. Of dat die juist in mijn allergie zit. Of meer van dat coachen-geneuzel. Maar toch wel iets van waarheid. Want:

Wacht ik ook maar af?
Ben ik ook te sloom  passief
Stil maar wacht maar, alles wordt nieuw?
Zit ik stilletjes niet te wachten op Prince Charming (in mijn geval meestal Prins de Beukelaer) die alles goedmaakt?Is dat waarom ik me stoor aan mijzelf? Dat ik niet super pro actief (yuk woord)  bezig ben om weer terug in het zadel te komen van een echte carriere met echte centjes. Zit ik mijn lot (werken op een callcenter, staat in de top 3 van verschrikkelijke beroepen) maar uit? Is het feit dat ik dit mijn 'lot' noem, al niet een voorbeeld van ontzettende jeukende passiviteit??
Onderneem ik niets meer. Mis ik de energie om nog iets anders te doen dan maar af te wachten? Ben ik een muis geworden in plaats van een man/mens/vrouw.

Wat is dan mijn talent?

Mij maakt me blij dat ik weet dat ik gezien wordt. Dat ik betekenis heb voor andere mensen om me heen. Al is het alleen maar door hier wat gedachtenspinsels te plempen. Wie weet herkent iemand zich wel in mijn eenzaamheid of in het verliezen van alles waarvan je dacht dat dit het was, maar nu dit weg is, je weet dat daar je waarde niet inzit. Of in het zoeken naar waardigheid, zingeving na verlies van werk.

Dus hou op met denken dat ik geheel niets meer te bieden heb. Dat ik onzichtbaar ben in mijn huurhuisje met vinyl op de vloer wat nodig vervangen moet worden, maar zij weet niet hoe, zij weet niet hoe. Met meubels die de Kringloop nog weigert.

Nodig eens een keer iemand bij je uit. Verstop je niet zo. Zegt de Bijbel me niet dat ik mijn licht niet moet verstoppen onder de Korenmaat. Dus gooi die Korenmaat (die onzichtbaar is, maar me wel blokkeert) de deur uit en laat je licht maar zien. En woeker met je Talenten.

Kom uit je kleine hoekje.

Ga uitzoeken wat jouw licht is. En als er mensen zijn die daar hun licht over willen laten schijnen; ga uw gang.

In mijn excelsheet heb ik al een blad opgenomen hoe ik mijn inkomen kan vergroten. Alle creatieve manieren mogen meedoen. Of ze allemaal legaal zijn is punt twee natuurlijk, maar het geeft me weer energie om te kijken naar mogelijkheden. Want alleen maar bezuinigen en wegstrepen geeft frustratie. Alsof ik niets meer kan en mag. En anderen wel (boehoehoe...).


19 opmerkingen:

Anoniem zei

Succes op het boevenpad.

Anoniem zei

Was jij ook niet gereformeerd opgevoed net als ik? Dan heb je misschien je moeder als zodanig meegemaakt. Passief, berustend en afwachtend. Ik herken het wel. Heb net mijn vader aan de telefoon gehad die al 50 jaar op zijn manier aan het overlijden is. Passief, somber en negatief. Zijn motto was: je moet nooit teveel van het leven verwachten, dan kan het nooit tegenvallen:-(
Mijn remedie is afstand daarvan nemen en vooral zelf iets gaan doen. De was doen, schaatsen kijken, Pearl Jam opzetten. Maakt niet uit. Laat je niet teneerslaan, hoor.

Anoniem zei

Blij vasthouden aan de kracht die, ondanks je terugkerende twijfel, uit bijna al je blogs blijkt. Je hebt echt doorzettingsvermogen, je hebt compassie, je hebt vakkennis, je bent vindingrijk. De werkervaring van nu en van vroeger geeft die misschien een idee over wat een volgende, beter betaalde, stap kan zijn? Niks afwachten, zet een stap. Het hoeft geen grote stap te zijn, maar zet een stap. Jij bent dat waard! JBR

Cisca zei

Overkomen en afwachten. Niks voor mij!!!Behalve nu dan even .Foto van longen moeten laten maken. Grote onzin volgens mij. Toch gedaan. Er zitten vlekken die nader onderzoek behoeven.Met spoed. Dit overkomt je dus en je wacht het maar af wat er uit de bus komt.Zo gaat het ook in het niet altijd maakbare leven. Hierna komt het gevecht wel als het nodig is

Ineke zei

Altijd inderdaad weer die twijfel aan jezelf en de negativiteit hoewel je die wel weg probeert te duwen. En dat is nou wat juist niet lukt, negatieve gevoelens komen altijd weer bovendrijven, dat merk ik steeds weer in je blog. Hoe vaak je ook tegen jezelf zegt dat je dit of dat niet mag doen of dat en dat wel moet doen. Ik heb het gevoel dat mindfullness wel eens wat voor je zou kunnen zijn. Het maakt de dingen niet mooier of anders maar wel dat je er anders naar kunt kijken. Minder piekeren en meer genieten van wat er wel is en wel kan zonder dat je daarbij altijd vrolijk hoeft te zijn. Er is plaats voor alles. Het heeft mij rustiger en tevredener gemaakt. En wat betreft je verlangen naar een man in je leven, wellicht toch eens gaan daten via het internet? Ook niet gemakkelijk maar dan wacht je in ieder geval niet af. ;)

Maria zei

Al wat meer nagedacht over verhuizen? Letterlijk de boel van "toen" achter je laten? Je mag komen brainstormen :).

Spaarmoeder! zei

Oh...Ik lees je blog en denk: Jeetje zo goed geschreven en zo goed verwoord. En dat denk ik vaak als ik je blog lees. Misschien doe je niet het werk dat je graag zou willen, woon je niet zoals je graag zou willen en concludeer je dat je teveel afwacht....maar in jou zit echt wel kracht. En je doet toch maar werk dat voor veel mensen echt heel moeilijk en zwaar is. Als je voor je gevoel echt op een dood spoor zit, kijk dan eens welke stoute schoenen je wel kunnen passen. Je hoeft niet te voldoen aan de maatstaven en ideetjes van anderen. Maar kijk welke kleine stappen je dan wel kunt doen en welke je voldoening geven. Ook grote veranderingen beginnen met een eerste stap...liefs

Christel | Het rijke wijf zei

Vertel vertel over die mogelijke illegale praktijken :) Geen idee hoever je fietsen woont, anders een keer afspreken? Ik heb altijd ideeën te veel namelijk, ik deel ze graag.

Anoniem zei

Hahaha, die Prins Beukelaar is weer helemaal geweldig!
En jij weet heel goed, dat jouw leven het leven is van zoveel mensen.
Je moet aan de slag als psycholoog! Geen diploma nodig. Je bent al cum laude geslaagd met je zelfspot en je levenswijsheid.

Zeil is trouwens weer helemaal top, he! Dat kan dus niemand je meer afpakken. En om die meubels van je moet ik weer zo ontzettend lachen!
Waar denk je, dat ik op zit? Maar ik zit wel, he! Hihi. Voeten kunnen er ook op, is toch niets meer aan te verliezen. Niemand zegt hier "hee, ff die voeten van de bank" haha.
Jij komt er wel, hmmm nee, jij bent er al! Jij weet precies hoe je in het leven moet staan. Thanks voor je blog en je geweldige humor!
Jouw levenshouding maakt het leven LEUK! In ieder geval voor mij!

Frieda

OpnieuwBeginnen zei

We wachten maar af hoeveel dat gaat opleveren een extra spreadsheet. Google adsense al aangevraagd?

Nietzomaarzooo zei

:)

Nietzomaarzooo zei

Mijn moeder komt uit een gereformeerde achtergrond, vader was Hervormd dus iets lichter. Herken je omschrijving heel goed.

Nietzomaarzooo zei

Sterkte!

Nietzomaarzooo zei

Wil inderdaad weer meer doen met Mindfulness.

Nietzomaarzooo zei

Brainstormen is altijd goed.

Nietzomaarzooo zei

Dank je!

Nietzomaarzooo zei

Ver genoeg voor zadelpijn.

Nietzomaarzooo zei

Bedankt voor het compliment.

Nietzomaarzooo zei

Zo is dat.