zondag 14 augustus 2022

Nikserige zaterdag

 Zaterdagochtend 13 augustus 2022 om 04.30 mijn wekker gezet en hoppa uit bed. Want, heb onderstaande stukje in de krant gelezen.


En ik zag zo'n vallende ster! Spttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt....en weg! Lag in de tuin, in mijn nachtjapon onder een fleecedekentje, want relatief fris, in de tuinstoel in ultieme relaxstand. Ah...wat een fijn begin van de vakantie. 

Daarna weer lekker mijn bed in en toen werd ik rond 08.00 uur weer wakker.

De Perseïden vormen een van de actievere zwermen die vanaf Aarde te zien is. Met 214.000 kilometer per uur dringen stukjes ruimtesteen, afkomstig van de komeet Swift-Tuttle, de dampkring binnen. Bij dat binnendringen verbranden de stukjes steen, wat een licht spoor aan de hemel oplevert. 

Zaterdag rond 08.00 uur schieten de meeste meteoren voorbij, meldt Weerplaza. Zijn alle omstandigheden perfect, dan zouden tachtig meteoren per uur te verwachten zijn. Zo spectaculair als voorgaande jaren wordt het waarschijnlijk niet, omdat het hoogtepunt valt om 08.00 uur bij daglicht. Het beste moment om de Perseïden te spotten is rond 04.45 uur zaterdagochtend, met mogelijk vijftien tot twintig vallende sterren.

Het waarnemen van de vallende sterren wordt ook bemoeilijkt door bijlicht van de dan net voorbije volle maan. Op de dagen voor en na het piekmoment zijn er ook meteoren te zien, maar dit zullen er veel minder zijn.

Doe een wens

Je moet er je wekker voor zetten, maar met een beetje geluk spot je een ster en mag je een wens doen. Over geluk gesproken: de kans dat je een vallende ster ziet, is groter dan dat je een klavertje vier tegenkomt. Aan het weer zal het in ieder geval niet liggen. De kans op bewolking komende nacht vrij klein, melden de meteorologen.
Parasol opgezet in de tuin, koffie gemaakt, met een feestelijk stuk Appeltaart en genieten van de twee dikke Weekendkranten. Eentje van zo'n proefabonnementje. Precies tijdens mijn vakantie loopt dat. Want dan tijd om te lezen.

Water gegeven aan de planten. Alles is snel droog. Zie wel veel insecten op mijn planten en dat doet me goed. Lekkere koffie ook. 

Lezen, Netflix kijken (Better Call Saul) en weer niksen (lezen dus en een beetje wat in de tuin doen, minimaal). Niets eens naar de winkel geweest; geen zin an!

3 opmerkingen:

Marie zei

heerlijk he, wij doen het elk jaar vallende sterren spotten. vroeger met de kinderen HET uitje. Midden in de nacht opstaan en met een dekentje in de wei ligggn. oh's en ah's niet van de lucht. wij lagen vannacht ik spotte er 3, het was bij ons toch redelijk bewolkt jammer genoeg.

Bertiebo zei

Wat een mooi begin van je vakantie!!!!! Ga zo door. Ik heb niet aan die sterren gedacht, zoals zo vaak. Best jammer

Iris Papilio zei

Meteen al genieten om zo je vakantie te beginnen. Natuurlijk heb je nu tijd maar dus ook zin om er voor over te hebben de wekker te zetten, dat vind ik dapper. Lekker doen waar je zin in hebt hoor!
Fijne zondag! 🦋