woensdag 27 januari 2021

Brood en spelen

In de Romeinse tijd snapten ze het al. Geef het volk Brood en Spelen. Dan blijven ze rustig en gaan niet morren.
Nu is er brood genoeg, misschien zelfs teveel, maar dat spelen is voor sommigen moeilijk. Men wil vermaakt worden, dus niet thuis met een potje schaak de dag doorkomen. Gamen is ook niet meer genoeg kennelijk. Met die ene bezoeker die je mag ontvangen. Snap dat de opgebouwde adrenaline ergens henen moet. Maar dat is nu stukken moeilijker om eruit te zweten. Of te sporten.

Niet meer naar de sportschool 'mogen' en kunnen en daar je frustratie even eruit sporten, niet naar een stadion en daar lekker met de meute kunnen meejoelen en schreeuwen. Stadions gesloten voor publiek. 
Denk dat veel mensen onderschatten dat dit voor velen een prettige plek is om even los te kunnen gaan. 

In de avond kan je nergens heen, want alles is dicht. Even lekker met je maten bijpraten in een café of in de sportschool even lekker knallen of de kantine van je sportclub slap oh-en. Kanniet. 

Oud en Nieuw mocht je niet eens je vuurwerk afsteken. Mooi dat je dat bewaard hebt; komt zo goed van pas nu.

Mensen die een rustig leven hebben of eigenlijk meer controle over hun hormonen - misschien omdat ze ouder en wijzer zijn geworden, zullen dit moeilijk vinden om voor te stellen. 

Plus het groepsgedrag. Dat als er eentje begint, dit het startsignaal is voor de rest om dit ook te doen. Lekkerrrrrrr...

Hoe je dan denkt dat je behalve een bushokje mollen ook nog even de plaatselijke winkels kan betreden en leeghalen? Of stenen naar een ziekenhuis gooien? Misschien moet je daar straks wel behandeld worden voor een wondje aan je hoofd (in je hoofd denk ik eerder). 
Dat er zelfs stenen naar een politiepaard werden gegooid. Onbegrijpelijk. 

In mijn denkpatroon zit dat niet, maar nogmaals: Groepsgedrag, overtroeven, opgezweept raken door de meute, een adrenaline rush en daardoor grenzen al snel niet meer zien of herkennen. Bloed willen zien of vuur. Of een dooie denk ik dan nogal grimmig. Of wel eens iets willen beleven nu hun leven zo saai is. 

Hoe de-escaleer je zoiets.

De Efteling open gooien of lekker onbeperkt in de Rollercoaster. Totdat het uit je systeem is? 

Weet u het? 

Heb trouwens vanochtend als eerste een kaarsje aangedaan voor International Holocaust Remembrance Day. Vooral nu nog belangrijker.9 opmerkingen:

Bertiebo zei

Een wondje in je hoofd? Ik denk meer aan een wond, een gapend gat daar waar hersenen horen te zitten. Maar ik weet ook geen oplossing. Niemand. En de voorspellingen zijn somberder dan ooit

izerina zei

Ik las een interview met een politiechef. Een voor-en achterkant beleid. Aan de voorkant de rellen neerslaan en aan de achterkant de contacten met jeugdwerk e.d. om datgene ,wat jij beschrijft hopelijk te verminderen.

klaproos zei

ik weet het niet,
maar heb wel vol walging de beelden gezien,
snelrecht gaat toegepast worden en ja pluk ze maar kaal zodat ze zich in de toekomst nóg wel 6 keer bedenken...
stomme hufters, ze maken me ziedend

Anoniem zei

Hear! Hear!

Marlou zei

ha Cellie,

mooi... dat kaarsje brandt hier ook.
Ik denk dat ik er ook maar eentje voor die oproerkraaiers moet gaan branden.
Misschien komt het over en komen ze tot rust en bezinning????
Ik weet het niet.
Maar ik ben er wel bang van.
Ik heb 's avonds niks te zoeken buiten.

Kwam de lente maar wat vroeger...

X, Marlou

Iris Papilio zei

Geen woorden voor deze idioterie! Begrijp mensen ook niet die 'alleen maar even gaan kijken' of juist foto's gaan maken. Wat moet je daartussen doen? Het lokt alleen maar uit om meer mensen de straat op te krijgen, is mijn idee dan hoor. Ik hoop dat die raddraaiers allemaal een strafblad krijgen!

mrs H. te B. zei

Tja, heel erg zachtjes in mezelf zou ik die "eencelligen" best in de arena voor de leeuwen willen gooien - en dan wel allemaal hè? O.k., we zijn allemaal moe, verdrietig, boos en gefrustreerd (de een nog wat meer dan de ander), maar ziekenhuizen aanvallen? Woonvormen van verstandelijk gehandicapten? Winkeliers die toch al niet weten hoe ze hieruit gaan komen? Of zelfs "maar" bushokjes, die we met zijn allen betaald hebben, en die we allemaal nodig hebben (zeker wel bij regen- en wind-weer): dan heb je écht een gaatje in je hoofd....

Mirjam Kakelbont zei

Ik las een blog die opriep tot meer begrip voor de relschoppers. Zowaar als ik hier schrijf. Voor het in brand steken van testlocaties? Ziekenhuizen belagen? Een steen naar een paard gooien? Geen greintje! Vastzetten en kaalplukken.

Ellen1979 zei

Op mijn werk, een VO-school vmbo BB tm gym. merken we veel onrust. De politie heeft 1 jongen uit de klas geplukt met toestemming van zijn moeder. Ze hebben het gehad over de stukjes die hij, zogenaamd grappig bedoeld, online had gezet. En of dat indruk maakte op de knul!
De examenklassers hebben het het lastigst. Er wordt over hun hoofden heen van alles en nog wat gezegd. Over het geestelijk welzijn van de jongeren. De zouden achterstanden hebben, de examens moeten doorgaan zodat ze kunnen laten zien dat ze wel wat kunnen. Nee, het is zielig voor ze als ze door gaan. Nu kunnen ze echt nergens meer afspreken nu 1 bezoeker per dag de max is voor een gezin en ze voor 21:00 uur thuis moten zijn, ze moeten nu ook in school 1,5 meter afstand houden. De docent rent tussen lokalen heen en weer. En was er al moeilijk om je bij de les te houden tussen alle toestanden, dan lukt het nu echt niet meer. Werkte je in de horeca oid heb je nu ook geen geld. Ik heb begrip voor de frustratie. Maar wat doe je ermee? De scholen doen samen met politie, burgemeesters en jongerenwerkers hun best. Maar zo lang de verkiezingen over hun hoofden uitgespeeld wordt, verwacht ik niet dat er wat aan te houden valt.

Klein vonkje...