vrijdag 25 augustus 2023

Dorst

Kan me niet herinneren dat ik naar school ging met flessen water of uberhaupt drinken. Of later naar mijn werk een grote fles meezeulde. 
Ik werkte ooit bij het hoofdkantoor van de NS en daar was nog een ouderwetse juffrouw Janny. Met karretje en koffiekopjes. Kreeg je in de ochtend een kopje koffie en in de middag thee. 

Nu lijkt het alsof iedereen enorm bang is voor dorst. ALTIJD drinken mee. En dan het liefst in zo groot mogelijke flessen. Geen standaard fles met schroefdop uiteraard, maar De Fles. In allerlei soorten en maten komen ze voorbij. Met rietje, zonder rietje, met drinkdeksel, met schroefdeksel, aluminium, plastic (nog meer plastic) allemaal voortdurend drinkend onderweg. Want je zou eens dorst kunnen ervaren. Of het ongemak van dorst. Wat zijn we bang geworden voor ongemak. En dat terwijl er heel veel gratis water beschikbaar is. Op stations, bij tappunten. Of gewoon uit de kraan thuis.




En in de ochtend (doe ik ook wel eens aan mee, mea culpa) koffie van een koffietentje op het station. Iedereen lijkt wel te lurken aan zo'n beker met een kinderdeksel.  Laatst waren de deksels op bij de AH to go op mijn vertrekstation, dus moest ik met een open grote beker koffie door het station wandelen, met 2 zware werktassen. Dus nam maar zo'n houder mee (lijkt op een grote eierdoos) dan kon ik de hete beker daarin zetten en minder risico op knoeien. Dat lukte ook nog. Niet knoeien! Joehoe!!

Op mijn werk heeft ook vrijwel iedereen een grote lurkfles op zijn bureau staan. Laatst kwam er een client met een fles die zeker 1,5 liter kon bevatten. Of men komt met een blikje Red Bull in de hand op bezoek. Ook gezellig. 

In de ochtend op weg naar mijn werk passeerde ik een dakloze. Hij was erg vrolijk en gaf iedereen een compliment. Lag die vrolijkheid in het feit dat hij zijn dorst al in de ochtend had gelest met driekwart fles wijn? 

Jullie ook zulke dorst?









14 opmerkingen:

johmar zei

Vind het ook een raar gegeven omdat overal waar ik iemand met zon fles zie voldoende drinken te pakken is zij het koffie, thee of melk dan wel kraanwater.Ik sprak iemand en die zei dat zij het deed om zo in de gaten te kunnen houden of ze wel genoeg drinkt op een dag. Die grote fles die ze bij zich had moest tijdens haar werk dag leeg . Voor mezelf houd ik dat in de gaten door op vaste tijden een beker water te drinken .

izerina zei

Dat "genoeg drinken"speelde niet vroeger. Een kopje thee af en toe en met warm weer onder de kraan hangen

ella zei

Ja, het is mij ook al opgevallen, vroeger werd er niet eens op gelet hoeveel je dronk en nu moet je opeens liters per dag drinken. Eerlijk gezegd heb ik ook een literfles water op de aanrecht staan en die moet die dag wel leeg en dan nog m'n koffie en thee, dan moet dat toch meer dan genoeg zijn ik denk want genoeg drinken is wel belangrijk.

Lot zei

Een herinnering komt boven: we waren in weekenden en vakanties altijd op de boot en bij een vd de anderen kreeg je nooit water want zij hadden maar een kleine watertank voor het hele weekend. Frisdrank, met suiker< was er wel altijd in overvloed, onderin de bot lekker koel gehouden.

In een FB groep zoiets als Oma weet raad wordt ook altijd gereageerd dat je veeel moet drinken om uitdrogen te voorkomen als iemand diarree heeft of misselijk is. Want anders droog je uit.
Nou je lichaam kan best een dagje zonder vocht erin gieten, laat maag en darmen even met rust en bouw het weer langzaam op.
Pas als er de dag erna niets binnen blijf zou ik me een beetje zorgen gaan maken.

nicole orriens zei

Daar zeg je me wat inderdaad! Ik had vroeger inderdaad ook nooit waterflessen bij me. Maar mijn jongste dochter neemt elke dag haar Dopper fles mee als ze naar school moet. Wonderlijk eigenlijk!

Marie zei

grappig vind ik het. het is nooit bewezen dat je veel moet drinken. Bij volwassenen geeft het lichaam meestal zelf aan wanneer je moet drinken en dat is wanneer je dorst hebt. Te veel drinken zorgt ervoor dat je mineralen kwijtraakt is mij geleerd, tijdens mijn opleiding. Oudere mensen raken de drostprikkel kwijt en daarom kunnen zij uitdrogen. Ook mensen het autisme bv die prikkels anders verwerken hebben vaak een verminderde dorstprikkel.
Als het erg warm is heb ik wel drinken bij als ik verder weg moet. En bij het langdurig sporten.

Mevrouw W. zei

Ik ben wel een dorstig type, altijd al geweest. Voordat ik de deur uitga heb ik altijd twee koppen koffie, een zelfgemaakte smoothie en 1 of 2 glazen water op. Ik heb dus ook vaak een drinkfles mee. Als ik ga wandelen sowieso en op mijn werk ook want daar is het altijd warm, een droge lucht en doe ik fysiek zwaarder werk. En tussendoor drink ik koffie. Door een darmziekte moet ik vezelrijk eten en dan is het ook goed om veel te drinken, zodat de boel goed blijft doorstromen vanbinnen.
Mijn favoriete flesje om uit te drinken is een fles van Tupperware met schroefdop. Uit van die tuitjes drink ik niet graag.

pourquoi pas ??? zei

Ik heb mij er nooit aan gehouden en mijn ouders zker niet voor mij maar ik leef gewoon nog. Daarom vind ik mensen zulke rare wezens. In de ene hand een telefoon in de andere water. Ik drink wanneer ik dorst heb, niet meer en niet minder. Snap ook nooit van dat op terrasje zitten en 3 of 4 consumpties nemen, bier, wijn of frisdrank. Hoezo??? en waar laat je het. Fijn weekend.

Bertiebo zei

Ik heb wel een waterfles hoor. Eigenlijk alleen op een langere fietstocht. En voornameijk omdat ik de horeca die overal is, heel erg duur vind

Anoniem zei

Te lang aan de fopspeen gehangen denk ik dan .

mrs H. te B. zei

Ik houd van (koud) water drinken! Dus ik drink zeker 's zomers graag en veel op een dag... "Vroeger" moest ik altijd lachen om een collega die haar waterfles bijvulde voor haar drie kilometer lange fietstocht naar huis. Maar als ik nu een wat langere fietstocht maak, of in de trein stap op warme dagen (met in mijn hoofd: hoeveel vertraging hebben we vandaag?) probeer ik toch een fles(je) water mee te nemen. Veel te lekker, en het voorkomt dat ik suikerrijke en te dure dranken koop onderweg...

Mevrouw Niekje zei

Nee, ik heb geen waterfles. Ik drink koffie en thee in de pauzes, tussendoor niets. Thuis ook thee en koffie. Meer thee dan koffie. Ik krijg genoeg vocht binnen. Dat weet ik want ik heb ooit een plasdagboek bij moeten houden. Ik dacht dat er iets was met mijn blaas. Bleek dat ik teveel dronk! De urologe gaf mijn toen goed advies. Ik had overigens wel iets in mijn blaas, een kleine tumor. Deze is toen verwijderd. Daarna nog een chemospoeling en toen einde behandeling.

Sylvia zei

Geen waterfles. Sorry. Wél een heel klein flesje met 100ml, voor mijn pillen. Die ik elke 2,5 uur in moet nemen. Dis ik vind niet dat dat meetelt ;)
Verder klok ik een paar x per dag een groot glas water weg, staand aan het aanrecht. Drink ik 1,8 liter thee (ik weert hoe groot mijn bekers zijn) en 2 espressootjes.

Mirjam Kakelbont zei

Op mijn werk stond een koffieautomaat. Met ook thee en koud water met/zonder bubbels. Ik neem overal mijn dopper met kraanwater mee naartoe. Een gratis exemplaar van het Erasmus, ooit van mijn dochter gekregen. Het logo is versleten, dat vind ik fijn.
Van Bert & Ernie hebben we een cd. Machtige liedjes staat daarop.