vrijdag 11 augustus 2023

Pien an de poten

Een collega in het gebouw waar ik werk, zag ik al eerder met haar schoenen in de hand zitten. En een andere paar aan de voeten. Ze vertelde dat ze altijd en dus constant pijn aan haar voeten heeft. Al een paar jaar. En via huisarts, naar dermatoloog naar ziekenhuis en niets helpt. Pedicure heeft ze ook. 

Ze draagt nu geen erg smalle schoenen zo te zien, maar voor mijn bredere voeten wel, - sneakers, maar dit merk is voor mij te smal - maar wellicht in het verleden wel en spelen haar voeten nu op. Ze heeft wel een beroep waar ze de hele dag staat of loopt. Alleen podoloog nog niet geprobeerd, maar ze gaf me ook aan (en dat vond ik heel herkenbaar) dat alles wel duur is, want niet alles wordt vergoed door de ziektekostenverzekering. 
Collega vertelde ook dat ze op allerlei punten, onderop en bovenop van die plakkers heeft om de druk weg te nemen. Druk bovenop had ik alleen bij schoenen met een randje of werkje bij de tenen. Dan hamerde de hamerteen zijn deuntje en kreeg ik daar een wondje. Dus ook daarop letten. Zijn de schoenen ook van binnen glad afgewerkt.

Ooit zat ik bij de huisarts en vertelde hetzelfde - dat dit soort zorg voor mij momenteel te duur is en tsja..alleen een meewarige blik. Nul huisartsen advies. Keek er niet eens naar. Pedicure staat wel op mijn lijstje om een andere te vinden. En ondertussen zelf nog beter voor de onderdanen zorgen. Daar schort het nog wel eens aan. 

Heb me voorgenomen om echt nooit meer schoenen te dragen die pijn doen. Maar wel graag een beetje modieuze en leuke schoenen, want schrikbeeld is mijn (andere) tante die verschrikkelijk lelijke en degelijke lompe schoenen draagt, want er is niets anders zei ze. Jawel hoor, maar die kosten wat meer! En zij heeft echt geld genoeg om die te kunnen aanschaffen.  Zoek daar altijd online naar en kan echt geen 200,-- voor een paar schoenen betalen, maar met de opruiming zijn die vaak voor de helft van de prijs. Dan 'kan' het wel. Want doe lang met goede schoenen, die er bij voorkeur ook nog vrouwelijk en leuk uitzien. Hakje mag ook nog, maar niet heel hoog. Jammer genoeg, want ik vind het wel heel mooi staan, als je er de benen voor hebt. 





Toen ik enorme pijn had, door hielspoor een flink aantal jaren terug, kwam net de Birkenstock weer terug in de mode. Dat was voor mij een verademing. Heerlijke zolen, daar liep ik heel goed op. Thuis dan, want op/naar mijn werk kon ik die niet aan. Had een collega die had uit de US een paar crocs. Die er niet uitzagen als de lelijke crocs die ze hier verkopen. En ook die, zo vertelde hij, liepen heerlijk.

En nu nog steeds Love or Hate: Barbie Birkenstock

En ben blij dat ik dat soort pijnloze schoenen nu ook kan betalen. Ben nu al aan het nadenken over wat te dragen in de winter. Want kocht voor mijn bezoek aan mijn broer een paar jaar terug in de winter in Finland speciaal met wat bredere leest soort hogere schoenen, maar zo blij met pijnstillers. Bleek dat ik zelf stom had gedaan door nog een stuk verpakking bij de tenen te laten zitten, dus ja..nogal krap. Maar die schoen geeft nog steeds pijn. Toch niet breed genoeg de leest. De enige fijne enorm winterweerschoenen zijn de eigenlijk te grote roze stampers, Timberlands,  die mijn dochter in de VS kocht tijdens een bezoek daar. Toen mega-hot, maar nu is haar smaak veranderd en staan ze hier bij mij voor noodweer. 

Dus voel wat collega ervaart. Soms met pijnstillers de dag doorkomen. Veel pijnstillers. En met slippers aan geen enkel probleem, want nergens druk, maar zodra je voeten in een dichte schoen moeten, pijn voelen. En daardoor ook als een bejaarde lopen. Het is een verademing dat ik dat niet meer heb, constante pijn aan tenen en voeten, maar dat komt echt door betere schoenen, zonder drukpunten, bredere leest en goed passende sokjes (die dan niet halverwege je voet zitten op de helft van de dag).






8 opmerkingen:

izerina zei

Wat moeilijk voor je collega en goed,dat jij begrip hebt

mrs H. te B. zei

Ik weet niet of jij (of je lezers) er iets aan hebt / hebben, maar mijn superschoenmaker kan schoenen oprekken, zelfs op specifieke punten. Dat zou kunnen helpen?

Anoniem zei

Ik heb bijna nooit pijn aan mijn voeten, behalve als ik schoenen met hakjes draag. De laatste keer dat ik zulke schoenen droeg was met een bruiloft. Pijn en blaren waren het gevolg.
Tja, wie mooi wil zijn moet pijn lijden...Wat een ellende. Ik heb hakjes schoenen dus verbannen, mij niet meer gezien.
Binnenkort is er weer een feest en daarvoor heb ik hele mooie zilverkleurige platte schoenen gekocht. Dat draag ik onder een jurkje.
Mijn ervaring is dat dure schoenen een veel betere pasvorm hebben. Ik koop liever één paar goede dan 2 paar goedkope.



nicole orriens zei

Pijnlijke schoenen doen me altijd aan de kleine zeemeermin denken. Dat elke stap pijn doet.

Wat fijn dat je in de opruiming toch best de wat leukere modellen kunt kopen.

Helena zei

Ik zou je collega toch aanraden naar een goede Podoloog te gaan. Mijn moeder heeft "ongelukkige" voeten waaraan ze ook verschillende keren is geopereerd. Sinds ze goede steunzolen draagt is de pijn grotendeels verleden tijd.
Ik meen dat die zooltjes 150 euro kosten.
Nu zijn voetklachten altijd verschillend en ik kan niet gardanderen dat de pijn over is, maar het is de moeite waard om te proberen.

KnutzEls zei

Herkenbaar, want pijnlijke voeten zijn een ramp. Tegenwoordug loopt jong en oud op de meest plompe schoenen, met jurk of met broek. Tot mijn verbazing adviseerde mijn podologe om schoenen bij Decathlon te kopen. Voor nog geen 40,00 loop ik er al jaren op, al is het eerste paar inmiddels verruild voor een identiek 2e paar.

anneke broos zei

Het blijkt dat ik neuropathie heb(pijnlijk)
op aanraden van de podoloog heb ik Finnfortschoenen gekocht.
De neuropathie blijft maar de schoenen zijn zo zacht zonder randjes en stiksels.Het zijn sneakermodellen dus niets mis mee.Het betekent dat ik een paar schoenen heb voor de winter en een paar voor de zomer.Succes.

Anoniem zei

Hier ook iemand met zeer brede voeten en niet op een hak kunnen lopen, omdat ik anders door mijn enkel heen zwiept.
Ik loop tegenwoordig op barefootschoenen. Deze zijn geschikt voor breder voeten. Veel ruimte voor je tenen.