donderdag 24 augustus 2023

Failliet!!

Las in een pushbericht dat mijn favoriete winkel in Amsterdam failliet is: Jan failliet. Jan de Grote Kleinvakman in de Pijp. Waar je letterlijk alles kon krijgen op naaigebied. Knopen, ritsen, garen, speciale haken, banden, bandjes. Teveel op op te noemen.

Was altijd een feest om in die winkel te neuzen. Toch iets te vinden waar je naar op zoek was. En heel blij met zo'n klein dingetje. Voor aan je rits, of juist de hele rits. 


Image by pencil parker from Pixabay



Nu kan ik dit soort dingen alleen nog op de markt of online krijgen. In onze gemeente is er niks. Behalve op de markt, maar dan werk ik altijd. 

Verleden jaar mijn laatste hoop in Haarlem ook al failliet gegaan. 

Maar het vergelijken van inderdaad de kleuren van naaigaren met de stof, hoe moet je dat online doen. Dat is toch onmogelijk. Nou ja...we moeten wel. En hebben dat zelf veroorzaakt. Door online te gaan shoppen met ons allen. En het liefst lekker goedkoop. 

Ik hoop dat er nog iemand is die brood ziet in zijn winkel. Maar zelf kleding maken is ouderwets geworden en relatief duur en die 3 mensen die dat nog wel doen kunnen zijn winkel niet meer draaiende houden. Helaas. 

Bedankt voor alle fijne service!

Iemand ook fan?







15 opmerkingen:

Mevrouw W. zei

Dat is jammer! Ik bestelde er soms iets online en ben ook wel in de winkel geweest.

mrs H. te B. zei

Ja! Ik ben een grote fan van deze winkel! En las ook al dat hij zou stoppen, zo jammer!!!.(en je bent me voor om erover te schrijven.....) 🙂

Bertiebo zei

Ik kan helemaal niet naaien en doe dat ook nooit. Maar ik ben wel verschillende keren in die winkel geweest, vanwege allerlei soorten lintjes die daar ook waren. Een bijzondere en unieke winkel!

Anoniem zei

Bas Bastiaanse in Ammerzoden is mijn favoriete winkel voor stoffen en fournituren. Hebben werkelijk alles. Hier in de streek wordt nog veel zelf genaaid.

Lot zei

Als je op loopafstand van de Albert Cuyp ben geboren en je moeder coupeuse is ja den ken je die winkel natuurlijk.

Toch heb ik wel de indruk dat er meer wordt genaaid en ook haken en breien in de mode is.

Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik deze week stof online heb gekocht bij budgetstoffen. Ik ga over 2 weken een workshop broek maken met patroon op maat en ik bij de winkel vlakbij geen normaal geprijsde stof kon vinden. Wat me redelijk aansprak was 30 euro de meter en je hebt toch wel ruim 2 meter nodig.

ella zei

Wat jammer ik ben laatst nog in die winkel geweest. Nu alleen nog de markt. Zulke dingen online kopen doe ik liever niet. . De zoveelste fysieke winkel die weg gaat. Groetjes Ella

Anoniem zei

hoi hoi,

heel jammer dat ie weg moet! ben er 1 x geweest en keek mijn ogen uit. in hillegom zit een hobbywinkel met van alles en nogwat. in katwijk zit een echte stoffen winkel met een hooop fornitouren. misschien heb je wat aan de tips, groetjes marian b

Anoniem zei

Hier is het net andersom.. ik moet inmiddels 50 km rijden om een zaak die iets dergelijks verkoopt te bezoeken.. dus nu shop ik online.
Gisteren kwam ik toevallig langs een zaakje, maar ook daar geen jeansstof, geen linnen, geen wol. Allemaal jersey met vooral kinderprintjes met hoge hoeveelheden kunststof. En geen gütermann garen.

ireneinhetatelier zei

Hier in het Noorden hadden we Jan Sikkes met stoffen en fournituren. Geweldige winkel, waar ik heel wat prachtige vondsten heb gedaan. Ook failliet! Laatst liep ik langs de oude winkel en trof een mevrouw, die ook naar binnen stond te kijken. Toen hebben samen even staan treuren, want je kon er voor van alles terecht en waar kun je nu heen om lekker te snuffelen tussen garen, bandjes, couponnetjes en rollen stof?Er gaat niet boven voelen aan het materiaal!

Anoniem zei

Ik ben er nooit geweest, maar kom weleens bij A. Boeken, stoffen en fournituren in de Nieuwe Hoogstraat, vlakbij metrostation Nieuwmarkt, dit is meer in de buurt van mijn huis. Groet Inez

OpnieuwBeginnen zei

Heel jammer. Fournituren zijn moeilijk verkrijgbaar. Op de markt in mijn geboortedorp is een fantastische shop. En stoffen koop ik in de winkel, of in de stoffenmarkt in Ahoy. Liever in de winkel. Want ik hou van zelf stoffen enz. In mijn handen houden, voordat ik koop.

Anoniem zei

Ja ik las het ook. Ik ben helaas niet zo mobiel meer, maar vroeger kwam ik er regelmatig. In Amsterdam heb je nu inderdaad Boeken in de Hoogstraat nog. Maar meer op naaien gericht. Gr. Rita

Ina zei

Ja ik. Woon in Amsterdam en wilde er juist deze week heen. Mijn dochter in Canada, die er tot ze emigreerde ook graag kwam, wist zojuist niet wat ze hoorde. Hopelijk gaat de zaak een doorstart maken. Vrees dat het uitgestelde terugbetalingsverplichtingen aan de Belastingdienst zijn. Daar kregen veel ondernemers uitstel van, en dat doet menige Amsterdamse ondernemer nu de das om in combinatie met de idiote huren van winkelpanden en de gestegen energiekosten. Maar mogelijk zijn het andere oorzaken, er is nog niets bekend.

Mevrouw Niekje zei

Tussen mijn 20e en 30e maakte ik zelf mijn broeken, rokken en blazertjes. Voornamelijk omdat ik toen weinig geld had. Ik kocht mijn stoffen op de markt. Na mijn 30e heb ik nooit meer iets zelf gemaakt, maar ben de laatste tijd aan het bedenken of ik misschien toch weer eens wil beginnen. Met mijn lengte (1.88) is het best lastig soms om broeken en rokken te kopen die lang genoeg zijn, behalve dan in speciaalzaken, maar dan is het vrij prijzig. Moet ik wel eerst een naaimachine aanschaffen, want die heb ik niet meer.

Anoniem zei

In één woord verschrikkelijk. Juist deze winkel gaf de gelegenheid om uitgebreid knopen, lintjes, garen etc te vergelijken en alle naai benodigdheden. Op andere marktkramen is dit echt niet mogelijk. Komop gemeente is er nu echt geen ondersteuning mogelijk voor een ambachtelijke, iconische winkel als dit of komt er weer een vreetwinkel in.