maandag 21 augustus 2023

Vrouw Holle

Wat leuk is, althans dat vind ik, om mijn kleinkinderen een beetje zelf te laten spelen. Ik ben niet Cedric the Entertainer en hoef dus ook niet iedere 10 minuten iets te verzinnen om te doen. En soms willen ze gewoon hun eigen dingen doen. Of niks.

Eerst meteen door hen de doos met de blaadjes gepakt, de tekenspullen en hoppa; tekenen en knippen. Er werden ringen en armbanden gemaakt. Dus ook plakken.
En daarna even kijken of er geen monsters onder het nieuwe bed zaten (ze zijn dol op het kinderboek: "Maar eerst ving ik een monster" - en direct de tas met de Barbie's meegenomen naar beneden. 

En met die Barbie's spelen ze hele verhalen. Hoef ik ook niets aan te doen, of te sturen (nou ja af en toe als de jongste nou net die andere Barbie wil en niet die stomme Zeemeermin zonder benen!!).

Naar de speeltuin, maar eerst even in de winkel kijken voor een prachtige ketting die ze met mama hadden gezien, maar ja...geen tijd om goed te kijken. Kunnen we kijken oma? Gokte op de Zeeman en dat klopte gelukkig. Daar was een ketting van een gebroken hartje. Ze kregen er ieder eentje (diepte-investering!!) en natuurlijk ook direct omdoen. Dus de aardige dame achter de kassa maakte een verpakking open en daar kwamen twee kettingen uit. Die andere breng ik nog wel terug een keer dus. Of niet en hou 'm als reserve. 

Weer bij een andere speeltuin samen met een meisje gespeeld die daar ook met een fietsje was. Of ze daar thuis binnen mochten spelen. Nou, andere keer maar. 

Avondeten gemaakt. De jongste at met smaak alles op, de oudste at heel weinig vond ik. Nou ja, ga niet dwingen, maar wel minimaal een paar hapjes. Ging ze de broccoli in hele kleine roosjes snijden. En dat was dat ene hapje. Slimmerd. Wel de tafel gezellig gedekt. En iets vegetarisch gemaakt, daar kon geen enkel geloof zich een buil aan vallen. 

Had druiven gekocht en ook die ontdekte de jongste. Hap hap hap hap hap...De hele tros zou ze met liefde opgepeuzeld hebben. Toch maar beetje begrenzen. Want net gegeten. Fruit is goed, maar niet de hele wijngaard.

Nog even naar het Kinderprinsengracht-concert gekeken, maar dat kon ze niet heel echt boeien, al ging de jongste met een barbie-gitaar en een stokje toch een viool naspelen. En dat vond ik weer heel creatief en schattig. 

Weet niet meer wat we precies nog gedaan hebben, wat gespeeld oh ja, buiten met zand en water en natuurlijk alles zeiknat. Dus maar pyjama's aan en kleren aan de waslijn. En toen tijd om naar bed te gaan, ben maar direct ook meegegaan, want geen zin om uit bed, in bed te spelen. Gewoon lekker dommelen en slapen. Was ook wel toe aan slaap.

In het logeerbed wilde de oudste liever niet. Gezellig allemaal bij mij in bed. Ok dan. En bedlampje aan laten. Ook goed. 

De jongste sliep heel snel, de oudste liet ik nog naar een sprookje luisteren, maar ze snapte niet dat er wel geluid was, maar geen beeld. En toen dommelde ook zij in. En ik ook zowat. Lange dag, niet meer gewend om constant alert te zijn. 

Gelukkig niet supervroeg wakker. Ik wel, maar wist dat ik nog niet om 05.30 uur eruit hoefde. De jongste lag helemaal overdwars, met haar beentjes over de benen van haar oudste zusje. Ik lag op een randje hahaha....Maar wat een gelukkig makend uitzicht. 






En douchen van mijzelf ging prima. Ze lagen met wat boekjes lekker in mijn bed zichzelf te vermaken en donderden niet het trapgat af. En de deur van de slaapkamer, zoals mijn dochter aangaf, gewoon dichtgelaten. Daarna de dametjes gewassen - oh leuk, dezelfde kleur washand als de handdoek oma - en ik had gelukkig nog kindertandenborstels in huis, want die zaten niet in de tas. Haren hoefde niet, de oudste was naar de kapper geweest en wilde juist haar wat kortere coupe laten zien en de jongste daarvan had haar juf van de opvang het heel mooi ingevlochten en daar was ze heel blij mee. Prima. Kom maar lekker naar beneden dan.

Daarna ontbijten met verse aardbeien, die met een sneltreinvaart verdwenen, beschuiten en voor mij lekkere verse koffie en ook een beschuitje met aardbeien. 

Knutselen, ik hing de was op (vilstiften en kleding, rotcombinatie, dus die uitwasbare viltstiften toch nog maar even opruimen tot ze wat ouder zijn) en gooide er nog een wasje in. Knutselen met de lijm lekker op de tafel gesmeerd...ruzie over welke stickers van wie waren, samen puzzelen. Voor de oudste had ik een leuk schriftje gekocht om letters te leren schrijven, maar ze kan al best veel. En dan weer naar boven, even "werken" (spelen met het losse toetsenbord).Ze wilden allebei heel graag 'werken'.

Weer wennen aan de rotzooi die peuters kunnen maken. In een paar minuten. Vooral als je even niet oplet. 
Overal snippers, stukjes brood en met de stiften zichzelf ondersmeren (per ongeluk), lijmstift overal behalve op het papier. Meubels en grond. Vergeten ijsje, drupt over buffet op de grond. 
Dus opletten en schoonmaken en dooorrrrrr......En een beetje opvoeden dat ze dingen ook opruimen in plaats van op de grond achter zich neer gooien/droppen/laten liggen. Samen opruimen dus.

En net toen we ingesmeerd met zonnebrand (neeheee, niet in je ogen!) op weg naar het speeltuintje waren, kwam hun moeder ze ophalen. Dus samen met hun moeder naar het speeltuintje geweest. Ik verzamelde de spullen alvast, ook van de waslijn (nog niet droog, maar dochter heeft een droger) en zo vertrok het hele stelletje weer. Was intens, maar ook gezellig, leuk en haha...slopend maar nog een halve dag om even bij te trekken. 

Krant lezen, beetje lummelen in de tuin. Verlangen naar vakantie. De zaken voorbereiden voor de werkdag. Dutje gedaan (met timer). En beseffen dat ik rijk ben. Dat ik zo'n weekend mee mag maken. En wel moe ben, maar heel voldaan. 






2 opmerkingen:

Mirjam Kakelbont zei

"Fruit is goed maar niet de hele wijngaard." Geweldig.
Wat een energie hebben die kinderen! Zijn ze eens moe dan doen ze vijf minuten niets en voelen zich daarna als herboren.
Kleinkinderen: je rijkste "bezit."

Anoniem zei

Ik heb ook mee genoten.... ben speelgoed aan het opruimen. Heb heel veel barbiespul maar de kringloop gedaan maar heb daarna nog 2 barbies gevonden. Wil jij die voor de meisjes hebben?