donderdag 14 december 2017

De ster van Gordon

Gisterenavond zag ik net als Gordon regelmatig hoopt,  mooie sterretjes. Vallende sterren van de Geminiden-zwerm.

Ik lag al in bed, maar bedacht dat je een wens mag doen als je een vallende ster ziet. Heel toevallig net op dat moment brak de lucht even open, want het was tamelijk bewolkt en zag ik verschillende vallende sterren. Zelfs zonder contactlens. Dat kwam goed uit want ik had voor heel wat mensen wat te wensen.

Wat prachtig! En helemaal gratis. Alleen weer even uit je warme bed komen en je gordijnen open doen. Op het juiste moment

Heldere meteoren

Toen ik gisterenmiddag het goede bericht hoorde dat kleindochter ontslagen was uit het ziekenhuis en thuis de kuur mocht afmaken, toen pas kreeg ik zin om de kerstboom uit de voorraadkast te pakken (namaak) en op te tuigen.

Gelukkig heb ik geleerd om op de dozen (die dozen zat ooit een kerstpakket in, dus al jaren oud, maar lekker herkenbaar als Kerstdoos, voor deze kerstdoos, vooral duidelijk te schrijven wat erin zit. Hoef ik niet te zoeken. En toch kom ik ieder jaar weer grappige dingen tegen die ik kennelijk vergeten was. Ook heb ik wat oude Appie Heijn Kerstplastictassen waarin de lichtjes en sterren zitten. En de Kerstkussen-overtrekken. 

Vergeten objecten zijn o.a.van die vogeltjes die hun staart verloren hebben en hun knijpertje. Die piek met in guldentekens de prijs op het doosje. Tientallen plastic ballen uit de tijd dat mijn kinderen klein waren (en terugdenken aan die keer dat ik zei "Ja hoor...die kunnen niet kapot en per ongeluk toch een glazen bal probeerde te laten stuiteren").

Het is uiteraard tamelijk sentimenteel en ook vreemd om een plastic nep-spar in je huis in december te plaatsen en die te versieren. Of nog vreemder een echte boom. En die dan na een paar weken weg te gooien. 

Stel dat het een cactus zou zijn. En iedereen in Nederland zo'n prikkelboom in huis haalt (oh ja...dat doen we al want supertrendy) en er dan ballen inhangt.
Waar komt de traditie van Kerstballen vandaan? Die boom snap ik - Midwinter en eeuwig groen, net als die lichtjes en sterren - maar de rest hebben we er bij verzonnen omdat het gewoon gezellig is. 

Kan me herinneren dat mijn Opa altijd Kersttakken rondom schilderijen in zijn huis stak. Het hele huis rook heerlijk naar dennen. En het verhaal dat Oma en Opa vroeger echte kaarsjes in de boom hadden en mijn Opa ooit die boom brandend en al, als een fakkel door de tuindeuren moest gooien om erger te voorkomen. Luid vloekend. Gek genoeg kan ik me van de andere kant niks herinneren van Kerstbomen of Kerstdiners of gezelligheid. Daar moest je als kind maar gewoon je tijd uitzitten en vooral niet lastig zijn.

Ik hoop dat mijn kleinkind later aan me terugdenkt als die eerste Oma en Opa. Dat vooral de gezelligheid en de aandacht met liefde voor mijn familie onthouden blijft.

Een van de echte sterren in blogland vind ik Annemiek. Dus wil je iemand nog een lichtje gunnen deze Kerst maak dan wat over naar haar zonder strijkstok Goede Doel. Klik hier maar: De echte sterren

Vanavond kunnen we op tv zien wie Gordon heeft uitgekozen om zijn sterretje te poetsen. Misschien wel 6 maanden en dan zal zijn eigen ster weer dusdanig gaan jeuken dat hij weer iets anders nodig heeft. Dat lijkt me ondanks al zijn geld toch een eenzaam bestaan. Dat je nooit rust hebt. En altijd jeuk aan je sterretje.

Oh en morgen schijnt het Internationale Ugly Sweater dag te zijn. Hoef ik me niet eens om te kleden.
6 opmerkingen:

Anoniem zei

:-)

Anoniem zei

Zal een last van je af gevallen zijn nu kleindochter weer aan de beterende hand is. Kan me indenken dat je nu pas zin hebt om alle kerst decoratie neer te zetten.

Martin zei

haha, als homo moest ik even lachen om de titel de ster van Gordon.. ;)

mirjam kakelbont zei

"Altijd jeuk aan je sterretje."
Arme Gordon. Ik heb het verhaal niet gevolgd maar zag net op tv dat-ie vanavond in het huwelijk treedt. Ik vind het maar een vreemd gedoe. Nee, dan brandende kersttakken vloekend het raam uitsmijten. Daar krijg ik pas een beeld bij (-:

Lot zei

Oeps ik heb geen ugly sweater, wat nu?

Joanne zei

Heerlijk dat het weer wat beter met je kleindochter gaat. Ik heb je wel gevolgd hoor, maar erg druk geweest.
Kleintjes hebben snel wat. Onze kleindochter heeft met vier maanden met een bacterie in het ziekenhuis gelegen. Zo naar om haar dan zo ziek aan te treffen en aan het zuurstof. Weer helemaal goedgekomen. Want in het ziekenhuis zijn ze in goede handen. Geniet van je boom en straks de kerst. Want er is veel om dankbaar voor te zijn.

Liefs Joanne