woensdag 8 juli 2020

Braafkaas

Lang was ik tamelijk naief. Heel lang. Te lang. 

Dat ik wist dat mensen een heel laag inkomen hebben (zelf verteld en altijd over klagen) en dan toch altijd die nieuwe spullen. Hoe doen ze dat toch? Nieuwe gordijnen, kamerbreed, nieuwste tv, tablet. 

Altijd het laatste model telefoon. Nieuwste model sneakers. Of weer een nieuw inktplaatje op hun lijf. Nagels die een luiaard niet zouden misstaan (behalve dan de kleuren of motiefjes). Of toch een auto. En uiteraard rook je nog, want dat is je enige pleziertje!

Zorg dat je bankrekening zo goed als leeg is en heb je een keer een financieel mazzeltje, op wat voor manier verkregen dan ook, dan zet je dit direct om in spullen. Die je uiteraard cash afrekent. Of gewoon op afbetaling. Voor 'maar' € 25,-- per maand kan je heel veel bestellen. Allemaal nieuw. 

Je hebt nooit een buffer op papier, want dat kan tegen je gebruikt worden en daardoor kom je niet in aanmerking voor kwijtscheldingen, maar wel lekkere spullen. Wees een kale kip, maar laat je nooit plukken door instanties. 

Wees geen braaf mens, maar pluk ze, voor ze jou kunnen plukken. En lach iedereen uit. 
Mij dus zeker. Mevrouw Braafkaas.

Met die 'domme' buffer. Zichtbaar en traceerbaar. Oh ja...ik moest al drie jaar lang nog iets in reserve hebben staan voor een terugbetaling van teveel gekregen geld. Dat ligt kennelijk in het onderste laatje bij onze gemeente, maar erop wijzen..dan kijken ze je aan dat ze 'het echt wel in de smiezen hebben'..nee, u hoeft geen correspondentie op te sturen. Wij zoeken dat nog wel uit en komen erop terug". En de wet van Murphy geeft aan dat dit altijd ongelegen komt. Dus toch maar een buffer.

Die buffer geeft mij wel rust in het hoofd. Veel rust op financieel vlak. En als ik toch dingen nodig heb, dan wacht ik wel tot het echt nodig is, niet kopen omdat je je vakantiegeld binnen hebt en het eindelijk kan. Want is dat echt nodig? 

Wat ook niet handig is, lekker uitgeven,  want net gisteren de Inkomstenbelasting betaald. Dag vakantiegeld! Inkomstenbelasting betalen als je op bijstandsniveau zit? Ja dat kan. Van de ziektewet uitkering naar een ander systeem en dan betaal je kennelijk te weinig belasting. 

Maar gewoon maar betalen wat van de Keizer is. Ik kan het gelukkig nog en ook de Gemeentelijke en de Waterschapsbelasting was prijs. En daar had ik dit jaar niet op begroot. Dus dat moet ik voor volgend jaar anders aanpakken.

Werd vanochtend wakker en toen zag ik de datum en realiseerde me dat een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek er dus niet inzit. Want dat zou vandaag zijn zei de vacaturetekst. Op naar de volgende poging dus maar weer. 

Ga ik toch een tatoeage laten zetten. Op mijn voorhoofd. 

Het Braafste meisje van de Klas.


8 opmerkingen:

 1. Zo heb ik het ook altijd gedaan, braaf. Al had ik wel een oude sok soms. Maar rust in het hoofd is ook wat. Ik gebruik trouwens de buffer ook voor onverwachte betalingen. Daar is ie ook voor, vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja de brave meisjes komen niet ver. Ik ken zo een stout "meisje" uitkering, jatten bij de AH, tja zij heeft ook recht op een zalmpje, illegaal kamer verhuren en echt ze koopt in een maand veel en veel meer dan ik. Veel duurdere auto, vakanties, meubels, kapper en kleding.
  Ze vraagt ook overal geld voor, dus moet ze uurtje op hond passen van een vriendin hup kost 10 euro. Ze maakt ook overal schoon voor 15 euro per uur. Ik zou het nooit en te nimmer kunnen zo oneerlijk maar ja je kent de titel van een boek; lieve meisjes komen in de hemel stoute overal.
  Klopt als een bus.
  Dank je wel voor al je bemoedigende woorden iedere keer en voor je kaart die gaat weer in mijn dagboek. dat was zo lief.
  Blijf jij maar lekker braaf maar toch misschien iets stouter en je rekening leeghalen en verstoppen in een oude kous onder je matras.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ken ook iemand die erop los leeft en toch geen geld heeft. Het is een lief mens, maar het gat in haar hand is heel erg groot.
  Ik ben ook te braaf en ik zou toch niet zoals haar kunnen en willen leven. Ik ga toch liever voor zekerheid en ben trots op wat ik zelf allemaal bereikt heb. En oké ik doe dan misschien wel werk waar anderen op neerkijken en wat niet zo goed verdient, maar ik heb het daar enorm mee naar mijn zin. Misschien zou het wel anders zijn als ik alleenstaand was, maar dan zou ik toch wel ergens in huis een potje hebben staan waar ik af en toe wat geld in zou stoppen. Al is het maar twee euro per week, dan kom je na een jaar toch uit op 104 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kan je buffer toch ook bij een van je kinderen "parkeren" . Doe ik ook voor mijn zus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Doe nu maar zoals je het altijd deed, gewoon eerlijk. Het geeft je de meeste gemoedsrust en kijk niet teveel naar anderen. Je woont toch in een fijn huis, je hebt eten op je bord, je bent gezond, je kinderen doen het goed en er komt uitbreiding! Allemaal fijne dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. eerlijkheid duurt het langst denk ik altijd Cellie...
  dan maar niks, ik zou niet anders willen ..

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.