zondag 26 juli 2020

Eerlijkheid

Er zijn al films over gemaakt. Stel dat je niet meer kan liegen en dus altijd precies zegt wat je denkt. Had het hier van de week over tijdens een zeer prettige ontmoeting.

Doe ik dat? Altijd eerlijk zijn.

Soms is eerlijkheid ook wel heel hard. Als een ander heel erg zijn best heeft gedaan op iets en het ziet er in mijn ogen niet mooi uit, is het dan belangrijk om mijn mening hierover te geven? Ik zit toch niet bij Idols in de jury. Om mensen af te kraken als amusement.Soms is het ook ingewikkeld om eerlijk te zijn. Als een ander je juist vraagt om 'eerlijk' te zijn. Zeg het maar gewoon wat je echt denkt. 

Wil die ander dan echt wel de naakte waarheid horen? Want de vraag stellen is ook het antwoord moeten aanvaarden. Buiten dat die ander ook moet snappen dat het alleen maar mijn mening is, niet eens de waarheid, want soms zitten er meerdere waarheden in een antwoord opgesloten. 

Hoe zou het zijn als je altijd 'eerlijk' bent? Kan dat altijd? Nu ben ik zelf nogal diplomatiek, behalve tegen mensen die ik vertrouw en die mij kennen en ook snappen dat ik ze niet kwaad gezind ben. Maar dan nog is het vaak "Kill the messenger".

Wat zijn jullie ervaringen hiermee?
13 opmerkingen:

 1. Bij vragen zoals "wat vind je van mijn..."?. omzeil ik een direct antwoord,als ik het niet mooi vind. Door iets te benoemen van b.v. kwaliteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan nogal "eerlijk" mijn mening geven soms,hoewel ik tegenwoordig wat meer bedreven ben met diplomatieke opmerkingen. Mijn partner kwam een keer thuis met een bos knalgele rozen. Ik ging er van uit dat hij die op zijn werk had gekregen (dat gebeurde vaker) dus ik zei: "van wie in vredesnaam heb je die afschuwelijk lelijke bos bloemen gekregen". Nou..die waren voor mij. Hij gaf nooit bloemen dus 't was volkomen onverwacht. Daarna heb ik ze ook niet meer gekregen.... gek he? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kwam van de week op mijn werk, ik maak schoon bij een woonvorm voor mensen met meervoudige beperkingen, en bij een van huisjes had de woonkamer een nieuw kleurtje gekregen. Een van de bewoners zat met een begeleider op de bank en toen ik zei, zo dat ziet er netjes uit. Vroeg de begeleider mij met een knipoog , vind je het mooi? Nou nee dat niet, maar ik zag aan zijn blik dat hij hoopte dat ik ja zou zeggen. Dus zei ik het ziet er gezellig uit zo. Later vertelde de begeleider me dat er al een beetje heibel was geweest omdat sommige mensen hadden gezegd dat ze de kleur niet mooi vonden. En bij deze groep bewoners met moeilijk verstaanbaar gedrag kan dat zorgen voor uitbarstingen . Hij was dus blij dat ik zijn knipoog goed begrepen had en een diplomatiek antwoord gegeven had. Ik ben graag eerlijk, maar je moet wel weten wanneer eerlijkheid niets toevoegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb graag dat mensen eerlijk zijn tegen me, en als ik vraag wat denk jij ervan, dan wil ik het écht graag weten...
  en als je eerlijk bent, probeer dan opbouwend te zijn... dat kan ook supergoed vaak .
  tenzij je écht iemand af wilt breken.... dat kan natuurlijk ook, bedenk wel altijd dat het woord een geschoten pijl is...

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Naar mijn mening is het onmogelijk om altijd eerlijk te zijn.
  en ook helemaal niet nodig.
  Ik ga niet een ander kwetsen omdat ik zo nodig eerlijk wil of moet zijn.
  Zo ook in mijn relatie over bijv. de stiefkinderen. waarom zou ik?
  Met mijn zieke vriendin ook ooit afgesproken om altijd eerlijk tegen elkaar te zijn. Moet ik dan zeggen dat ik haar dochter een superegoistische trut vind? Of dat ik niet in God geloof terwijl zij dat wel wil.
  Of iemand is heel blij met iets nieuws en ik vind het lelijk.
  Ik ken mensen die altijd eerlijk zijn en die vermijd ik als de pest.
  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt eerlijk en eerlijk...als mijn mening gevraagd wordt ben ik diplomatiek maar ik zou nooit iemand belazeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik probeer zo eerlijk mogelijk te zijn. Mijn mede techniek daarnaast is ook als ik echt iets zou moeten zeggen waar je niet eerlijk kan/mag zijn, dan houd ik liever mijn mond dicht en glimlach ik en ga ik verder waar ik mee bezig ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Misschien moeten wij eens ophouden om de hele dag door alles maar te beoordelen.Wat maakt het uit of een kleur,een bos bloemen of een jurk niet voldoet aan jouw geweldig goede smaak.
  Met 'eerlijkheid' heeft dit toch niets te maken ? Hielden mensen maar eens op over alles hun mening te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens, mijn antwoord bij een vraag wat ik van iets vind is dan ook vaak zoiets als het staat je goed, leuk dat je me een bos bloemen geeft etc. Zo kun je redelijk eerlijk zijn zonder iemand te kwetsen. Ans

   Verwijderen
 9. Ik zat net voor mijn citaat van de week op een citaten-net te kijken. Vind ik deze: Om eerlijk te hebben geleefd, dient men in de wieg te zijn gestorven. Van Gerrit Komrij

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Diplomatiek antwoorden, zonder te liegen is best mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Cellie,

  ik probeer wel altijd eerlijk te zijn.
  De waarheid is namelijk het makkelijkst te onthouden... :-))
  Maar ja... soms moet je er wel eens omheen draaien.
  Of "een leugentje om bestwil"

  Maar liever niet.
  En ik wil nooit iemand afkraken...

  Groetjes van Marlou

  .

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beetje inkleden zo'n antwoord. Smaken verschillen nou eenmaal. En als ik vind dat andere mensen kan kwetsen of teleurstellen, zeg ik er niks over. Als mensen expliciet willen weten hoe ik erover denk, dan vertel ik het wel, maar nooit keihard.

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.