maandag 16 november 2020

Bad Banks

Keek de eerste paar aflevering van Bad Bank, serie 1 (serie 2 staat er net deze week op), met een Duits sprekende Barry Atsma,  op Netflix en daar werd op een bijzonder onaangename en onpersoonlijke manier een jonge vrouw ontslagen.




Dat deed me weer even terugdenken aan die dag dat ik een gesprek met mijn directeur zou hebben, waarvan in de agenda stond dat het een tussentijds beoordelingsgesprek zou zijn, maar toen ik de auto van de opperdirecteur/eigenaar van het concern het parkeerterrein op zag draaien, rook ik onraad. Hij kwam namelijk altijd alleen bij slecht nieuws langs.

Dat klopte ook. Hij schoof ook aan bij dit gesprek en kondigde direct aan dat dit geen beoordelings- maar een beëindigings-gesprek was. Weg met jou. En trouwens, ik had jou al verleden jaar moeten ontslaan toen je iets niet wilde ondertekenen. (Oh ja...ik zou mijn eigen graf moeten gaan graven en daar paste ik voor, toen al, want had alle mensen voor mij ook al ontslagen zien worden, elke maand weer een paar. Een kwestie van tijd wanneer mijn ontslag zou komen). Jij bent a pain in the ass.

In de serie wordt door een vrouw van HR geadviseerd om nuchter te blijven en vooral niet te janken. Dat deed ik ook, tot ik toch brak. Omdat hij me finaal aan het affakkelen was. Ik was zoals iemand tegen haar zei: "je kan niets, je bent niets, je bent een stuk stront".

En al mijn collega's, die zaten onder hun bureaus, bang als jonge hazen. Want de wolf was los. En hongerig.

Enfin...heb het overleefd ook al zat ik in de buik van de wolf, als de grootmoeder van Roodkapje. En werd mijn eigen jager die met een scherp mes zichzelf bevrijdde uit dat donkere gat. Heel donker gat. En stinkerig ook nog. Geen afscheidsfeestje van de collega's. Grote stilte. Bange stilte vanuit hen vooral. Dat mijn collega's me zo lieten vallen dat viel me nog het zwaarst. Het leerde me een kostbare les over loyaliteit.

Bad Banks..keiharde wereld. Waarin je op je laatste succes wordt afgerekend. Grootverdieners, maar ook grote risico's met nog grotere consequenties. Succes is verslavend. Welstand, status, erkenning, adrenaline, hebzucht: wat drijft ze/ons.

Leuk om Barry Atsma in zo'n rol te zien, nadat hij de keurige belastingman in Klem speelde. 

Maar ik ken hem ook uit de BBC serie The Split waarin hij een niet zo kreukvrije advocaat speelt. Die serie staat nu op de zondagen pas tegen middernacht ingepland (waarom????). Jammer, want uitstekend acteerwerk. Gelukkig kan je 'm online de hele week via NPOstart op een tijdstip zien wat beter past in je dagritme. 

Ontspannen zondag achter de rug. Bewust. Het was niet alleen hier maar ook in Turkije slecht weer tijdens F1. Daar hielpen de regenbanden niet echt. De een na de ander moest afhaken of weer achteraan aansluiten. Wel een interessante race daardoor. En vroeg klaar, want begon al in de ochtend.

Lekker recept gemaakt uit de Allerhande. Wel een beetje aangepast naar wat ik in huis had, maar smakelijk die gevulde paprika's met kikkererwten en geitenkaas. Genoeg nog voor morgen. Of als lunch.

En truitje voor nieuwe kleindochter in elkaar gezet. Nu wil ik voor haar zusje er ook eentje maken. Kan namelijk niet film/tv kijken en niets omhanden hebben. 

Weer klaar voor de nieuwe (werk)week. Dat is natuurlijk grappig, want ik werk thuis. Oh nee..ik zit thuis. Neeheeee... Studeer thuis. 



















6 opmerkingen:

Anoniem zei

Als je er naar kunt kijken, ben je goed geheeld.

Bertiebo zei

Wat een ellende, wat een hufter die baas. Dat je nog naar die serie kijkt!

izerina zei

Loyaliteit komt helaas niet veel voor. Net als betrokkenheid. Ik was twee jaar ziek voor ik in de WAO verdween. Drie collega's lieten iets van zich horen in die tijd. Goed dat je weer opkrabbelde.

Marlou zei

Lieve Cellie,

wat een akeligheid... dat ontslag van jou en de manier waarop dat gegaan is...
En je collega's... echt schandalig erg.
Ik herken het, want: bij.mij.precies.het.zelfde!!!!!

Ik kan er nog kwaad over worden. Akelige, nare, baas en collega's. Kon nog geen bloemetje van af.
Bah bah en nog eens bah!!

maar... gelukkig voel ik me nu goed en gezond en eet ik lekkere gevulde paprika's haha!
Dat neemt niemand me af...

Dagdag!

Iris Papilio zei

Wat Vlasje zegt klopt helemaal! En je bent gewoon weer terug hè... 👍

mrs H. te B. zei

Oh, j, BAZEN! Breek me de bek niet los, zeggen ze dan in het oosten van land..... Ik heb een paar ex-bazen op mijn lijstje staan van "als ik straffeloos mensen iets aankocht doen....!!!"