maandag 26 maart 2018

(Nep)Collecteren kan je leren

Was mijn lijf gewend aan op een bepaalde tijd vanzelf wakker te worden, vaak nog voor de wekker - ja mensen; ik hoef niks, maar toch zet ik door de weeks graag de wekker - gisteren was ik juist extra vroeg wakker en vandaag op de 'oude tijd'. En toch kon ik mijn heerlijke bed nog niet uitkomen. Een bepaalde dufheid. Uiteindelijk toch maar wel en dan echt bewust de dag beginnen.

Dat begint al met zachtheid voor mijzelf. Niet boos zijn omdat het 'laat' is (en wat is laat???), maar gewoon opnoemen wat ik vandaag zou willen doen. Rondje schoonmaken - Bless the House - ,  een was draaien, mijn haar wassen en vooral genieten van het feit dat het buiten zacht genoeg is om heerlijk in de tuin te zijn. En van de tuin te leren dat er een tijd is dat alles weer gaat groeien. En bloeien.

Het is een klein leven, er gebeurt weinig opwindends en toch is het voor nu goed. Want in die kleinheid schuilt ook zachtheid. En daar moet/wil ik nog alles over leren. Dat die interne kritische stem voorgoed stilvalt.

Oh...aparte ervaring net en geheel goed naar mijn intuitie geluisterd vind ik. En een waarschuwing voor iedereen die 'geeft' aan de deur.

Kwam net een 'keurige' heer aan de deur, met direct zijn pas van de Goede Doelen stichting, onder mijn neus drukkend. ANBI goedgekeurd. Ook met grote koeienletters. En direct nog een keer zijn id pas van zijn stichting. Dat alleen al, wekte mijn argwaan. Toen kwam er een lang en breed verhaal over een eenmalige gift van maar € 7,-- en een bundeltje kaarten die je bij iedere Ramsj voor een Euro totaal kan kopen. Beetje vaag verhaal allemaal. Het ging dus niet over het goede doel, - daar hoorde ik niks over - maar dat het een echt legitiem goed doel was en dat ik echt nergens mijn bankrekening hoefde af te geven.
Met je bankrekeningnummer kan niemand wat trouwens. Maar daar kwam ook weer een lang verhaal over.

Heb "neen" gezegd aan de deur en ben direct gaan googlen op wat er deze week/maand bij onze gemeente aan collectes wordt gedaan. Niet te vinden. Niet dit 'Goede Doel'.

Dus; bij twijfel niet inhalen. En zeker niet denken dat het 'maar' zeven euro is. Stel dat deze 'nette' heer bij 30 adressen een 'vooruit we doen mee' krijgt te horen en zeven euro incasseert. Heeft hij in een dagje collecteren mijn ziektegeld voor een week illegaal verdiend. Zou ik straks ook een zelfgemaakt gelamineerd fantasiepasje (komt zo uit de printer hoor) gaan maken en mijn week-inkomen eens gaan verhogen???

Afbeeldingsresultaat voor donation gif

Blij dat ik nog altijd kritisch ben. En vertrouw op mijn buikgevoel. Buik zat!

Net een lekkere witlofsalade gemaakt. De zon schijnt nog steeds, dus in plaats van nu binnen klusjes te doen, pak ik het moment en ga een beetje buiten rommelen. Dat is ook bewegen toch?

Morgen en overmorgen voorspelt men regen, dus nogmaals Carpe Diem!


17 opmerkingen:

Sylvia zei

Haha! Ik heb ook buik zat. Wrs dat ik om die reden al snel wantrouwend ben. Is ie toch nog ergens goed voor.
Ik zou wel willen Hornbachen, maar doe het niet ;)
(Zo. Weet je ook wie ik ben ;))

Anoniem zei

We hebben de zonuurtjes nog even benut. Toch was het veel kouder dan gisteren. Morgen ben ik jarig en gaat het de hele dag piesen. $#@*&

Anoniem zei

Het is misschien een idee om zélf eens te gaan collecteren voor een doel dat echt aanspreekt. Zo krijg je beweging, ontmoet mensen en je voelt je nuttig, wat mij altijd een boost geeft. Of anders: wandelen en papierprikken tegelijk, ook een nuttige, fijne combi en gegarandeerd een gesprek met belangstellenden.
Kwam zo maar in mij op, je MOET niks, hoor).
Marijke.

Bertiebo zei

Ik lees je verhaal en vraag me af of ik daar ingetrapt zou zijn. Ik vrees het wel. Ik heb veel gecollecteerd en ooit besloten dat ik nooit een collecte zou afwijzen, vandaar. Maar wat zou dat stom geweest zijn zeg

Nietzomaarzooo zei

Keifijn!

Nietzomaarzooo zei

Het zijn de Engeltjes die zachtjes over je heen zeiken.

Nietzomaarzooo zei

Heb een aantal jaren terug jaren gecollecteerd; Nee, we geven niets, nee, we hebben geen kleingeld in huis, nee mijn moeder is er niet, nee, maar wilt u deze lege fles?? :)

Nietzomaarzooo zei

Het aparte is, dat ik vrijwel altijd iets geef. Heb zelfs een potje kleingeld apart voor dat doel in de hal staan. Want ik weet uit ervaring dat het niet meevalt collecteren. Maar deze man daar gingen alle alarmbellen bij af.

Anoniem zei

Hij had het geld vast erg nodig ...

Anoniem zei

deze week is er de landelijke ZOA-collecte voor slachtoffers van oorlogsgeweld en natuurrampen. ZOA is actief in 17 landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten en helpt mensen ter plekke of in een buurland met bijvoorbeeld voedsel en schoon drinkwater, onderdak en onderwijs. Daarvoor ga ik deze week langs de deuren in mijn dorp. groeten van Gerda

klaproos zei

wat een smeerlapperij toch.. grrrr, j e zou toch overal achterdochtig van gaan worden :-(

PetraH zei

Ik heb een keer bij een stel verdachte geldophalers de politie gebeld. De mannen hadden door dat ik met de politie belde, en sprongen in een busje. Ik heb ze de rest van de dag niet meer gezien.

Misschien een goede actie, om hen wat "beweging" te bezorgen en je wat meer goedgelovige buren te sparen (ze rijden natuurlijk naar een volgende wijk, maar stel dat ze daar ook weer gerapporteerd worden, dan wordt het steeds sneller minder lonend).

Nietzomaarzooo zei

Ja, dat is een goed idee. Maar ik was in eerste instantie verbaasd over de brutaliteit van die actie.

Nietzomaarzooo zei

Ze verpesten het voor de echte goede doelen collectanten.

Nietzomaarzooo zei

Ja, die zag ik inderdaad in de lijst staan. Mooi werk Gerda.

Nietzomaarzooo zei

Tsja...dat zal dan wel.

PetraH zei

Snap ik.

Ik ben ook lang niet altijd helder, wakker of assertief genoeg, hoor, maar die keer toevallig wel.