zondag 11 maart 2018

De ongenode gast

Nam van de week 2 BBC programma's op over tuinieren en die zijn altijd zo inspirerend en niet gesponsord, zoals de meeste tuinierprogramma's alhier, dus geen grote volwassen struiken en hoppa een traytje violen en klaar is je tuin. Maar nadenken over wat kan er, hoe kan je dat voor elkaar krijgen en veel aandacht voor hergebruik van wat je al hebt al planten en struiken in je tuin.

Het tuinseizoen begon weer door Gardener's World (vind ik althans) en wat heerlijk om die goede oude Monty en zijn 2 honden weer te zien. En wat is zijn jongste hond gegroeid.

Afbeeldingsresultaat voor bbc gardeners world monty dog

En ook keek ik naar The Instant Gardener met wederom een hele smakelijke tuinman:

Afbeeldingsresultaat voor bbc the instant gardener


Gisteren en vandaag nog even een tijdje in de tuin gewerkt. Heb nog niet het energiepeil wat ik zou willen en wat nodig is voor mijn tuin, maar ach, iedere dag een beetje, geeft ook resultaat. En ik ben buiten, wat gewoon altijd heel prettig voelt. 

Wat prettig om te zien was dat er in The Instant Gardener een tuin was met een droogmolen. Daarvan werd niet gezegd  'weg met dat lelijke ding', maar begrepen dat het gebruikt werd voor de was, dat de tuin ook gebruikt werd daarvoor en voor voetbalpartijtjes voor haar kinderen en dus niet een tuin met alleen maar tere bloemetjes. 

Maar wat leuk weer. En nogmaals; hoe heerlijk lijkt het me als je zo naar het tuincentrum kan en daar alles kan inkopen wat nodig is om je ideale tuin te maken. Goed tuinhek, mooie plantenaarde, zakken mest. En van die mannetjes in de buurt of in je leven die het zware werk doen. Hoppa, nieuw terras leggen, nieuw tuinhek. Even een nieuw straatje aanleggen. En dat je planten niet direct worden aangevroten door de slakken en je met niets eindigt. 

Toen ik de badkamerdeur open deed, moest ik even lachen...Ik had van de week toch geschreven dat een goed hulpmiddel tegen muizen in huis een kat zou zijn. Nou, kennelijk heeft het universum geluisterd, want opeens zat er een kat in mijn badkamer. Op de eerste verdieping. Door het badkamerraampje naar binnen geslipt. 

Wel grappig, maar toch niet echt de bedoeling. Zag dat de kat probeerde weer omhoog naar het raampje te springen, maar dat mislukte (uiteraard). Dus ik zei tegen de kat dat we gezellig via de voordeur weer naar buiten gingen en na wat pogingen om de kat onder mijn arm te nemen en hij of zij vrolijk de ene kamer na de andere kamer in rende, heb ik hem toch maar opgepakt. Omdat ik gewoon rustig bleef, bleef de kat denk ik ook rustig. Dus ben niet gekrabt of gebeten of wat dan ook. Gelukkig slipte hij niet naar zolder. 
Maar wel een beetje lastig, want ik vind het heerlijk om na het douchen mijn raampje wagenwijd open te zetten, lekker luchten. En nu denk ik dat ik dat de komende tijd maar even niet meer moet doen. Niet wagenwijd in ieder geval. Of heeft iemand daar nog slimme ideeen over?

Stel dat de kat de smaak te pakken heeft. Zijn witte moeder zag ik van de week ook al op het dak van de huizen bij mij aan de overkant lopen. Mijn kinderen noemen die kat altijd Wodka, ik weet ook niet waarom, maar hij loopt al meer dan 12 jaar hier in de buurt. En er wordt slecht voor 'm gezorgd. Magere kat, met dunne plekken in zijn vacht. Een buurvrouw van het rijtje vertelde dat ze al eens geklaagd had en hem af en toe bijvoerde. Maar de eigenaar zorgt al niet eens goed voor zijn kinderen, laat staan zijn huisdier. Dus het zal hem aan zijn reet roesten of zijn katten opeens bij mensen binnenklimmen.

En de kat kan er niks aan doen, die is gewoon een kat.

Ook maar eens mijn boekenbonnen verzilverd. Een tijdje terug naar een lezing van Tommy Wieringa geweest en lag daar een fraaie stapel met zijn nieuwste boek door de plaatselijke boekhandel georganiseerd wat je dan kon kopen MET handtekening van de schrijver. Ik dacht toen al dat ik geduld moest hebben. (En oh ja...dat ik voor zoiets toch te stom was). Ik wist dat ik binnenkort genoeg enquetes online had ingevuld om voor een boekenbon in aanmerking te komen en ik had er al eentje in mijn mandje staan. Dus die handtekening...ach...Nu heb ik dat boek gratis. Wie niet rijk is moet creatief zijn. En ik mag blij zijn dat ik dat kan. En anders teken ik zijn hand er nog wel in.

En bovendien ook een gratis kaartje voor een treinreis aanstaande zondag, want ik krijg in verband met de boekenweek ook nog het boekenweekgeschenk erbij. Waarmee je de 18e gratis met de trein mag reizen. Hoe fijn is dat!! Nu nog een doel bedenken. Had al aan een vriendin gevraagd of ze het leuk vindt me te ontmoeten. Hoop dat ze tijd en vooral zin heeft.  De afgelopen jaren kwamen die gratis boekenweekreisjes eigenlijk nooit goed uit de verf. Door mijn eigen gedachten over wat ik allemaal mag meemaken dan he...

De schroef die ik gratis bij de Ikea uitzocht om mijn eetkamerstoel te repareren, past. Het was wel nog even een gedoe om de oude schroef, die afgebroken was, eruit te krijgen, maar uiteindelijk gelukt. 

En ik heb me toch laten verleiden in de Ikea door een paar van mijn grenen (= jaren 90 stijl) schilderijlijstjes, om te ruilen voor de nu trendy zwarte lijstjes. Wel de allergoedkoopste, om te kijken of het wat lijkt. En verrek....andere lijst; ander gezicht! En ik dacht direct aan de kapper. Ander kapsel (omlijsting), ander gezicht. 

Mmmm...daar moet ik ook nog steeds naar toe. En heb daar nog steeds zo geen zin in. Het kapperspotje is gevuld hoor, maar de zin niet.

Gelukkig had ik gisteren nog wel inspiratie om een lekkere groenten/tomatensoep te maken, dus die hoef ik zo direct alleen nog maar op te warmen. Gemaakt zonder pakjes, zakjes of weet ik veel wat. Wel heb ik gisteren heel bewust de ene supermarkt vermeden waar ze de gevaarlijke chocoladerepen in de aanbieding hadden, want mijn vlees is nog steeds te zwak bij Lekker en aaaaaaaanbieding. Dus dan maar op deze manier even om die verleiding heen zeilen. Waar ik trots op ben dat ik tot op heden nog geen enkel paas-eitje heb gegeten. Dat mag wel met Pasen, maar ik weet ook dat zodra ze in huis zijn, ik van allerlei smoezen verzin om er toch maar eentje te proeven. Of twee, of drie. Of vijftien.

Die andere ongenode gast heb ik nog geen sporen van teruggezien. Hopelijk blijft hij/zij weg. Had ik opeens twee 'huis' dieren.


14 opmerkingen:

Iris Papilio zei

Tjonge, ik vind toch echt dat jij veel meemaakt in en rond je huis. En gewoon sowieso heerlijke plannetjes hebt! Geniet ervan hoor.. Ik zou het raam maar op een kiertje zetten.. komt er toch frisse lucht binnen maar hopelijk die kat niet meer...

mirjam kakelbont zei

Kun je een dievenklauw op je doucheraam (laten) zetten? Om precies te zijn: een kierstandhouder. Dan kan je toch luchten maar er passen geen katten door de opening. Lijkt me wel zo prettig voor je.
Veel leesplezier in Tommy!

Anoniem zei

Een wenskat. Heel bijzonder. Knap dat je hem weer subtiel naar buiten hebt weten te sturen.
Die tuinprogramma's ken ik niet, maar het klinkt wel veel beter dan die Nederlandse meuk.

pourquoi pas ??? zei

Niet het boek van Gordon gekocht?
Ik zou het raam gewoon openlaten en pas als het nog 1 keer gebeurt maatregelen treffen. Meestal schrikken ze zich rot van zo een avontuur dat ze er niet meer uit komen en doen ze het niet nog een keer. lieve groetjes.

izerina zei

Er een lease-kat van maken,is dat een optie?

Anoniem zei

Wens maar lekker, soms helpt het!

Petr@ zei

Gisteren heb ik bloemzaad gekocht bij Action, een hele bus voor nog geen 2 euro, ben benieuwd.
De tuinman van binnenstebuiten doet het wel goed en realisitisch vind ik.
Wij hebben jaren een hor voor het slaapkamerraam gehad om de kat van de buren weg te houden (ook in de winter). Voor die tijd kwam hij door het raam binnen en ging op ons bed liggen haha.

Nietzomaarzooo zei

Ja, dat is ook een fijne tuinman. Oh...echt, op jullie bed liggen :) Ik heb van die Veluxramen dus moet dan even denken wat voor hor.

Nietzomaarzooo zei

Zeker!

Nietzomaarzooo zei

Zag 'm vanochtend alweer kijken naar boven. Maar toch maar niet.

Nietzomaarzooo zei

Ga daar eens even over nadenken, maar het zijn avontuurlijke katten zie ik wel. Zwerven de hele wijk door.
En neen...boek van Gordon niet gekocht hahah!! Moet ook telkens herdrukt worden las ik.

Nietzomaarzooo zei

Ja, die Britse programma's ademen tuinieren. Een programma is al 50 jaar op tv!

Nietzomaarzooo zei

Dat zit er al in. Moet ik wel telkens een trapje pakken, want raam zit nogal hoog. Is wel een optie dus.

Nietzomaarzooo zei

Als je het zo opschrijft, lijkt het heel wat inderdaad :)