donderdag 4 februari 2021

Doe mij maar mummie

In de serie "Het geheim van de meester" maakten ze een schilderij van Tadema na. En kwamen tot de ontdekking dat een van zijn grondstoffen voor een donkere kleur, mummie was. Mummie als in uit Egypte. Hoe dan?

Fascinerend. Dat 'men' dat dus gewoon deed een eeuwtje geleden. Een gemummificeerd lijk tot poeder vermalen want dan kreeg je zo'n fraaie kleur. 

Moet je eens voorstellen dat wij dat nu zouden doen. Gut...mijn bruin is op. Even naar de begraafplaats!

De mensheid zit vreemd in elkaar. 

Weet dat om bepaalde kleuren te kunnen krijgen, wij van alles en nog wat vermalen of mengen om die kleur te krijgen. Luizen, kristallen, stenen, ei. Eigenlijk alles kan gebruikt worden. Maar mummies? Dat was nieuw voor me.

Zo interessant weer. 

Een tijdje terug was er een tentoonstelling in Nederland, maar toen 'had ik de kracht er niet voor' om te reizen en in mijn eentje daarheen te gaan. Jammer, want interessante schilder.





6 opmerkingen:

Bertiebo zei

Ik stond er echt van te kijken dat ze gewoon een beetje mummie mochten gebruiken voor het nagemaakte schilderij

Marlou zei

ha Cellie,

ben het programma aan het opnemen om later te kijken.
Ben benieuwd naar de mummie-kleur.
Dat dat zomaar mag...

groetjes!

klaproos zei

Ja eigenlijk wel gek dat mensen op het idee komen, maar soms valt je oog op iets en denk je heyyy, als ik eens...
dat dachten ze toen denk ik ook wel, pas een docu gezien van een vrouw die schilderde met zand, en overal waar ze kwam wat aarde mee nam... geweldig mooi om te zien,
mummiecolor.... 't klinkt wel doods ook hé :-)

Iris Papilio zei

Bizar hoor... 😮

Jo zei

Ik heb helaas die tentoonstelling ook gemist. Eigenlijk wist ik niet zo veel van deze schilder. Ik dacht altijd dat het een vrouw was die Alma Tadema (voor- en achternaam) heette, maar dat was dus helemaal niet zo!

Toen ik de naam vorig jaar voorbij zag komen, heb ik me wat meer in hem verdiept en ontdekte dat ik zijn werk heel mooi vond!
Volgens mij hangen verschillende van zijn werken in het Fries Museum. Zodra ik het weer veilig genoeg vind, ga ik er zeker naartoe.

Overigens heeft de kunstenares die de imitatie maakte niet gebruik gemaakt van een mensenmummie, mocht iemand dat denken ... .

Een hartelijke groet van Jo.

izerina zei

Mummies van gewone mensen zijn toch ook een tijdje als brandstof voor stoomtreinen gebruikt in Egypte?