zaterdag 13 februari 2021

Jaar van de Os

Chinees Nieuwjaar is gisteren begonnen en dit jaar is het het Jaar van de Os.

Niet dat ik een "Os" ben, ik ben een Gouden Rat (dat boekje "Hoe word ik een Rat" heb ik eigenlijk niet nodig), maar wel altijd interessant om te weten hoe miljarden mensen feest vieren en wat hun tradities zijn. Er is meer in de wereld dan de Elfstedentochtkoorts tenslotte.

Een Chinese traditie is in ieder geval om voor het nieuwe jaar je hele huis op te ruimen en schoon te maken. Dat lijkt me een fijne traditie. Helemaal schoon een nieuw jaar in en de 'troep' van het vorige jaar laat je achter je.

Mijn kinderen zijn allebei in al China geweest. De ene regelmatig vanwege zijn werk. De ander mocht mee met de ene (volgt u het nog hahah) en stond onder andere ergens superhoog in een gebouw met een glazen plafond. Brrrr.. 

Aan mijn ommetjes te zien kom ik niet verder dan een rondje van 1,5 km van mijn huis momenteel (Ok..het is glad omdat het heeft gesneeuwd en die gesmolten sneeuw is opgevroren en ik werk overdag).  Dan is het nog ver naar China. En de Chinees in het winkelcentrum zit er ook niet meer.

Dus een verandering van omgeving zit voornamelijk in mijn hoofd. Door weg te dromen met een boek. Een film. Iets maken. Ben dankbaar dat ik niet zo onrustig ben dat ik perse van buitenaf entertainment nodig heb. Of andere mensen MOET zien. 

Niet dat ik dat niet leuk of zelfs heerlijk zou vinden, maar ik accepteer dat het nu er even niet inzit. De enige die mij tegenspreekt ben ik zelf. En daar luister ik niet naar. 












5 opmerkingen:

Bertiebo zei

Dat vind ik een mooie traditie, dat schone huis als het nieuwe jaar begint. En wat boeken en films betreft, ja die vormen een soort redding voor mij

Anoniem zei

Je bent een tevreden mens, dat is een definitie van geluk!

izerina zei

Gelukkig,dat er boeken en films zijn. Daar in je hoofd is geen lockdown

Iris Papilio zei

Heb niks met China... ik ben 2x uitgenodigd door een voormalige 'baas' die overgeplaatst werd naar Shanghai. Maar ik ben nooit gegaan... Af en toe een Chineesje pikken is wel lekker.

We kijken nu Outlander op Netflix. Heb ook een aantal boeken van Diana Gabaldon, maar ooit aan de eerste begonnen en toen boeide het me niet. Al vaker geadviseerd door mensen. Nu zijn we verslaafd, kan niet wachten tot het avond is en we weer 2 of 3 afleveringen kunnen kijken. Heel af en toe eens een overdag. Heb jij die serie gezien?

Mirjam Kakelbont zei

Dat hoge gebouw met die glazen wand had ik gretig bekeken. Om daar nou voor naar China te gaan, gaat me te ver. De taal is me een raadsel...
David Bowie is altijd goed (-: