dinsdag 9 februari 2021

Kill your darlings

Lees online hoe het programma "Dit was het Nieuws" wordt gemaakt. Al 250 afleveringen! En hoe de redactie heel wat A4-tjes aan grappige teksten aanlevert, waar er dan velen toch van sneuvelen.

Kill your darlings heet dat in de schrijverswereld.

Zo houd je alleen de essentie en de scherpste opmerkingen (zou zo moeten zijn) over. 


Afbeelding van klimkin via Pixabay 



Lees dat er van de 600 ingeleverde grappen er al negentig procent af viel voor de redactievergadering. Dat zijn flink wat Darlings.

Het 'erin' blijven van een grap is van veel factoren afhankelijk. Als iedereen erom lacht, dan hoeft het niet zo te zijn dat de grap gebruikt gaat worden. Soms begrijpt alleen de hele redactie de grap. Is het teveel inside humor. Het is satire. 

Kijk, dat begrijp ik. Soms, nou ja, eigenlijk altijd heb ik direct een reactie op iets klaar, maar begrijpen mensen mijn gevoel voor droge sarcastische humor totaal niet. 

Het ergste is dat je dan dingen moet gaan uitleggen. Dan is het moment al voorbij. Humor is vaak ook vluchtig. Op het moment leuk. Een uurtje later snap je niet waarom het leuk was.

Na mijn werkdag direct de Timberlands, jas, muts en handschoenen aan en hoppa, ondanks de harde wind en lichte sneeuw, even een ommetje doen. Zag nog een auto in de bocht waar ik liep, gevaarlijk slippen, maar hij kwam iets te hard aanrijden en in een bocht nooit remmen. Dus liep daarna niet te dicht bij de weg, druk want einde werkdag. 

Alles tintelt en gelukkig stook ik het binnen niet heel warm dus dan is de overgang ook minder heftig. 
Het paadje wat ik gisteren sneeuwvrij maakte was vandaag onzichtbaar. Dus maar weer gedaan, want stond tot over mijn enkels (gelukkig hoge schoenen) in de sneeuw. 

Fijn dat ik soep maakte het weekend. Opwarmen en klaar. Of nog iets erbij verzinnen, maar zo is het ook goed. 

Iemand bekend met de uitdrukking Kill your Darlings? 






5 opmerkingen:

Petra1945 zei

O ja, een oude vriend. Ik ken'm al tientallen jaren en pas hem ook toe als ik een artikel schrijf. Het gaat me soms erg aan het hart trouwens, zo'n mooie vondst... maar niet alles kun je handhaven, hoe graag je ook wilt.

Marlou zei

Ha Cellie,

ja... die uitdrukking ken ik wel.
Maar of ik 'm gebruik?
Ik provbeer wel altijd mijn stukkies zo kort mogelijk te maken.
Maar ja... soms is iets gewoon leuk...

En het is geen krant of tijdschrift, dus...

Groetjes enne... voorzichtig op de weg...

nicole orriens zei

Ja, die ken ik zeker wel. Ik vind het altijd een hele mooie en treffende uitdrukking in de schrijfwereld.

klaproos zei

ja ik ken de uitdrukking wel,
ik gebruik 'm nooit,
foto's laten vallen omdat een blog anders té lang wordt telt niet hé :-)

Mirjam Kakelbont zei

Of course. Ik heb ruim tien jaar bij een Engelse bank gewerkt. Engelsen en humor (-: Een bijzonder soort, laten we het daar op houden.
Ik ben cynisch. Mijn vriendin was dat ook. Aan een half woord hadden we genoeg. Heerlijk was dat. Ik schrijf zoals ik ben. Koppig, hardleers, (meestal) optimistisch en bij tijd en wijlen het overzicht kwijt. Maar daar hoef je niet voor naar het gevang (-: