zaterdag 18 april 2020

Sprookjes/Schubdier en Corona

Gisteren zapte ik nog even over de tv kanalen voordat ik toch maar naar bed ging. En kwam terecht op BBC waar er een documentaire van David Attenborough werd getoond over een wonderlijk dier.

Schubben en toch een zoogdier.
Met uitroeien bedreigd want door zijn uiterlijk bedacht men magische krachten aan die schubben. En daardoor wordt hij overal waar hij leeft bejaagd. Het meest gestroopte dier op aarde helaas.

In het Engels noemen ze hem Pangolin. Ik keek de docu niet helemaal uit, want was toch wel een beetje slaperig. Was gisteren direct uit bed gestapt toen ik wakker werd en als allereerste taak administratieve zaken afgewerkt. (Nou ja, behalve dan daarvoor nog de Flylady taak in de badkamer gedaan; was er toch).
En af kunnen strepen. Zo dan. Nog voor de koffie alles klaar en onder controle.

Toen ik in bed lag (met op de trap lopend telkens die naam herhalend, omdat ik dacht dat die anders uit mijn geheugen zou schieten. Pangolin, Pangolin, Pangolin. Een half brood, een half brood (deed me dus direct aan een kinderserie denken waarin een kind ook alles vergeet en het advies krijgt dat de hele weg naar de bakker hardop te zeggen en bij de bakker aankomt en dan maar krentebollen meeneemt).

Enfin; die Pangolin dus.Wat ik als eerste googelde was dat juist deze dieren ervan verdacht worden het Corona-virus op mensen te hebben overgebracht.
Omdat in sommige Aziatische landen de schubben van deze dieren zeer geliefd zijn om medicijnen van te maken of men deze dieren als delicatesse beziet en ze op zeer grote schaal illegaal worden verhandeld en gedood. Of hun embryo's.  Wat gaan we toch harteloos om met het leven op deze aarde. Wat nou rentmeesters.

Maar ik zag het stukje wat je ook in de video ziet. Zo schattig hoe die Pangolin loopt. En dat koppie. Och. En hoe hij zich net als een egel als een bal oprolt bij gevaar.  Alleen die schubben zie je dan. Hij eet mieren. Vandaar zijn lange kleverige tong.

In het Nederlands noemen we hem Schubdier. Minder fraai dan Pangolin. Ook in het frans noemen ze hem Le Pangolin. Prachtige naam.

Peter the Pangolin. In mijn hoofd maakte ik al een sprookje voor mijn kleindochter erover.  En dat geeft weer energie. Fantaseren, creatief bezig blijven en vooral naar de mooie zaken van het leven te blijven kijken.

Jullie wel eens van een Pangolin gehoord?

Nawoord: Lees dat zondagavond om 19.35 deze documentaire op NPO2 te zien is. Kan ik 'm zelf ook zien.


7 opmerkingen:

 1. Nee nog nooit, maar ik ga me er eens in verdiepen. Leuk. En Cellie, waarom schrijf je dat sprookje niet echt, dat lijkt me geweldig. De titel is er al...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee nooit van gehoord. Wel van de mensheid die koste wat het kost alles zullen vernietigen wat mooi, lief, bijzonder, onmisbaar is. Soms, best vaak, haat ik ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb filmpje gekeken, wat een schatje net een kleine dinosaurusje.
  Hey maak een leuk boekje voor je kleinkind met eigen gemaakt tekeningen want dat kun jij zo goed. Succes verzekerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, nog nooit.
  Ik heb weleens een gordeldier in een dierentuin gezien, eerst dacht ik dat dit een pangolin was, maar die is toch weer anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. nee kende het diertje niet, sir David A... wat een man wat een natuurliefhebber, ik vind hem zo'n fijne vertelstem hebben.
  mensen verknallen alles...
  de natuur vaart wel bij het coronavirus... en dat vind ik dan wel weer heel fijn, en het gezeik over de boeren is afgelopen, nu blijkt dat hun co2 uitstoot tóch niet zóveel was...
  misselijkmakende politiek... vliegen verbieden en/of heel erg duur maken.... alle topmannen opzouten, of inmaken... en de boeren lekker laten gaan :-)
  hoppetee, ik regel het wel effe, doe je mee:-)'
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, geweldig dier, het schubdier.Zo fascinerend altijd, die rare uitzonderingen. Zo vind ik ook de naakte molrat bijzonder interessant. Een kaal,koudbloedig zoogdier, dat in kolonies leeft (met een koningin, net als bijen!), en ook nog resistent blijkt te zijn tegen kanker.

  Toen ik dat las van 'Een half brood, een half brood', moest ik denken aan een van mijn lievelingskinderboeken, Bolderburen van Astrid Lindgren. De kinderen zijn op weg naar de winkel bang dat ze vergeten wat ze moeten kopen. Dus maken ze er een liedje van: 'Een braadworst, de beste, een braadworst, de beste.' En inderdaad, ze komen met van alles thuis, maar de braadworst zijn ze vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.