zondag 19 april 2020

Victoria en Abdul

Gisteren regende het hier. Op buienradar leek het alsof wij in een flinke bui zaten, maar mijn regenopvang-pot bleef vrijwel leeg. Wel rook het heerlijk buiten. De natuur snakte naar regen. Blij dat ik in de middag nog even snel mijn postzegel gras had gemaaid. Ziet het er weer verzorgder uit. De madeliefjes liet ik staan. Mooi voor de insecten en gewoon; mooi.

Op de Belg keek ik gisteren met veel plezier naar de film over Koningin Victoria en haar Indiase raadsman of eigenlijk leraar of munshi, Abdul Karim.

Een film gebaseerd op ware feiten, maar uiteraard wel wat geromantiseerd. Ideale kost om even bij weg te dromen. Kennelijk heb ik daar nu veel behoefte aan. En ik zal wel niet de enige zijn. En aangezien ik ook nog interesse heb in kostuumhistorie, was dit een fijne film. Oog voor details.

In 1887 kwam Karim Abdul uit India naar Engeland ter gelegenheid van The Golden Jubilee van Koningin Victoria. Hij klom snel op van bediende tot vertrouweling van de Koningin. Zeer tot ongenoegen van de rest van de hofhouding.



Jaren daarvoor had ze ook al een vertrouweling gehad, John Brown, die niet erg in de smaak viel,  maar Abdul Karim was nog minder populair bij de hofhouding.


Altijd interessant vind ik het om iets te lezen of te zien en op basis daarvan weer verder te zoeken naar de rest van het verhaal. En zo weer op nieuwe feiten, verhalen en foto's te stuiten. Altijd fijn.

Kent iemand deze film of dit verhaal. Er is ook een boek over geschreven "Victoria & Abdul" door Shrabani Basu.
Als de bieb weer open is, dan lijkt me dat een interessant boek om te lenen/lezen.


4 opmerkingen:

Bertiebo zei

Ik heb de film gezien en er een blogje over gemaakt. https://bertiebo.blogspot.com/2017/12/koningin-victoria.html?m=1 En nu heb ik hem opgenomen om nog eens te zien. Dat zegt al wat hè

Anoniem zei

Ik heb de film onlangs bekeken, hij werd een week geleden op de BBC ook uitgezonden, en heb ervan genoten.

Janny

Mirjam Kakelbont zei

Vooral het doorzettingsvermogen van koningin Victoria vind ik geweldig. Schijt (excusez...) aan wat de hofhouding vindt.
Lieve groet ♥

PetraH zei

Bij onze bieb heb ik gisteren boeken afgehaald. Je moet online reserveren en dan word je gebeld om een afspraak te maken om de boeken ook echt af te halen. Elke lener heeft 5 minuten waarbinnen hij of zij de boeken af kan halen en er niemand anders in de bieb is. Mijn stapeltje lag keuring om 14.10 voor mij klaar.

Misschien doet jouw bieb ook zoiets?