donderdag 10 december 2020

Berekenend type

Stel dat ik in de loop van  2021 wel een betaalde baan vind, wat betekent dit dan voor:

a. de toeslagen
b. de zorgverzekering voor arme luitjes waar ik onder val.
c. mijn huur (de woningbouwvereniging denkt erover om voor hele lage inkomen t.o.v. de huur, die huur of te bevriezen of te verlagen zelfs. Krijg ik in maart bericht over.
d. de inkomstenbelasting. Twee inkomstenbronnen geeft altijd 'gedoe' met te weinig betaalde inkomstenbelasting via salaris of uitkering totaal over een jaar. Dus bijbetalen in het jaar erop over dat jaar. En dus nu al kijken of er aftrekposten zijn. 

Hoeveel zou ik moeten gaan verdienen om helemaal los te komen van dat toeslagensysteem. En is dat realistisch om te verwachten dat ik dat ergens ga verdienen. Ik ben geen 'gewilde' kracht meer. 
Weer rekenen.

Dus alles doorrekenen en alleen maar voor het geval dat, moet ik nu al bezig zijn met december 2021. Stel dat...

Dat is tamelijk gekmakend. Voor mij dan. En dan kan ik nog wel aardig goed rekenen. Of laat dat door Excel doen. 

Maar welke bronnen moet ik raadplegen. Waar vind ik die informatie. Ik vraag bij de zorgverzekering informatie aan en krijg antwoord in 'Vaagtaal'. Niets concreets. Ik wil gewoon weten wanneer ik geen recht meer maak erop. Kan ik dan halverwege uit de verzekering worden gegooid? Want in 2020 traject gestart bij mijn tandarts en dat wil ik graag afmaken (of eigenlijk beginnen), maar kan dat dan wel als ik 'opeens' toch geen recht meer heb op de vergoedingen uit deze verzekering. Gooien ze me er dan achteraf uit? Of halverwege? Of kan ik er per 2022 niet meer in (dat laatste zou ik snappen)? 
Dus alweer zoeken en zoeken en daarna wederom dingen bij de zorgverzekering navragen (op papier) of dit zo klopt. 

Ik haaaaaat Vaagtaal.

Tot twee keer toe vraag ik het na en tot twee keer toe blijven er nog allerlei vragen, schriftelijk gevraagd, onbeantwoord. Daar word ik niet heel blij van.

Toeslagen kom ik redelijk uit. Heel veel proefberekeningen maken en kijken of ik met nog minder toeslagen rond kan komen. Over 2020 kreeg ik al minder dan waar ik recht op heb omdat ik zelf de geschatte jaarbedragen veel hoger heb gezet. Door schade en schande wijzer geworden.

Dat dit betekent dat ik een lager netto bedrag heb om maandelijks mee rond te komen, dat accepteer ik. Liever dan de zorgen om het toch moeten terugbetalen achteraf. Terwijl het hele jaar 2020 de kans op betaald werk vinden laag is geweest. Ook door Corona. En de leeftijd, laten we die ook niet vergeten. 

Het fiscale jaar 2020 is klaar. Ik weet dat ik een bedrag aan toeslagen nog tegoed heb. En dat bedrag ontvang ik op het moment dat de Inkomstenbelasting mijn belastbare inkomen 2020 doorgeeft aan de afdeling Toeslagen. Pas dan volgt er een definitieve berekening. Dus ergens staat er een klein potje met geld te wachten. Waar ik nu nog niet bij kan.

Maar ook; mocht ik werk vinden wat onder de bijstandsgrens zit, door te weinig uren, dan kan ik aanvullende bijstand aanvragen. Dat krijg je altijd pas als je je loonstrook hebt ingeleverd en dan nog moet je maar weer wachten wanneer dat moment is. Is dat halverwege de nieuwe maand of gewoon een maand later? 
Ondertussen komen de vaste lasten natuurlijk op vaste momenten in die maand. 

Dus zou ik liever een vast laag bedrag per maand verdienen, net iets boven of een paar euro onder bijstandsniveau zou nu al prima zijn, dan weet ik waar ik aan toe ben, dan weer opnieuw blijven schuiven met alle puzzelstukjes. En hopen dat er genoeg schuifvermogen is. 

Gewoon nooit eens rust in de financiele afdeling. Even niet meer bang hoeven zijn. Dat vreet me op namelijk. En dan ben ik heel dankbaar dat ik geen schulden heb gemaakt al die jaren op een inkomen soms nog onder bijstandsniveau. Heel dankbaar. Dus zo enorm bang hoef ik niet eens te zijn. Dus.











8 opmerkingen:

izerina zei

Geen leuk uitzoeken,maar je bent je van de valkuilen bewust. Ik ken iemand,die er vervelend door verrast werd.

Anoniem zei

Probeer het wat minder prominent item te maken. Je bent al zeer geldbewust dus rare sprongen maak je niet. Geld is het niet waard zo prominent in je leven te zijn.

klaproos zei

Cellie, ik vind het knap dat je het allemaal kunt bereknen, ik maak er niks van, ben alleen heel erg zuinig op sommige dingen, zoals kleding .. ik loop in ouwe lorren en krijgertjes, en ben daar heel erg blij mee...
héél af en toe een nieuwe broek omdat het écht niet meer kan, en goeie schoenen, de rest zal me wordt wezen ...

jouw blog lezende vind ik dat je het supergoed doet..

dikke knuffel
xxx

Anoniem zei

De mens lijdt het meest, aan het lijden dat hij vreest!

Marlou zei

ha Cellie,

je bent echt een goed voorbeeld voor mij: je doet het hartstikke goed.
Ik heb er bewondering voor.
Maar ja... van bewondering kun je niet leven.

Kan me voorstellen, dat je het liefst een vast maandbedrag hebt.
En dat is het dan en dan hoef je verder nergens zorgen over te maken.

Dank je wel voor je lieve Chanoekah wensen. ❤️ Vanavond gaat de eerste kaars aan. Ik heb er zin in: licht!

liefs van Marlou

Iris Papilio zei

Wat naar dat je je daar zo mee bezig moet houden. Het is wel wijs dat je enigszins voorbereid bent natuurlijk. Sterkte met al die cijfertjes, ook af en toe loslaten hoor!

anja zei

Wat kan ik me voorstellen hoe dit je (constant) bezig houdt. Heb dat zelf moeten ervaren toen mijn (inmiddels ex)man al ons geld pikte en mij letterlijk op straat zette. Loskomen van het toeslagensysteem? Dan moet je (in mijn ogen) behoorlijk veel geld gaan verdienen hoor. Mijn wens voor 2021 voor jou: Ik hoop dat je snel werk vindt waar je plezier aan beleeft, en waarmee je rond kunt komen. Wat zal dat je een rust gaan geven!

Christina zei

Je zorgverzekering kan gedurende het lopende jaar niet veel wijzigen. Wat kan is dat je aanvullende verzekering wijzigt, maar dan op eigen initiatief. Wat verder kan is dat het wijzigt bij verhuizing van of naar het buitenland. Je budgetpolis via de gemeente moet voldoen aan de voorwaarde dat je er nu (in december 2020) voor in aanmerking komt. Iedereen die er vanaf januari 2021 voor in aanmerking zou komen kan pas meedoen in 2022. Omgekeerd kun je er niet uitvallen. Duidelijk en geruststellend? (Heb het voor een klant een keer uitgezocht)