woensdag 16 december 2020

Dan maar een kunstgebit

Kan pas in het nieuwe jaar terecht bij de tandarts voor wat ik op mijn lijstje: (nu eindelijke echt eens) DOEN in 2020 had staan. Te druk. En eerlijk gezegd ook te laat mee begonnen om echt stappen te zetten. Weer, na jaren zorgvermijdingsgedrag vanwege de kosten, naar de tandarts. En dan moet ik voor een saneringsplan eerst toestemming van de zorgverzekeraar krijgen en dus moet mijn tandarts dat eerst indienen. Pas na die toestemming kan hij aan de slag. En moet ik ook zorgen dat ik in 2021 ook onder die voorwaarden daar verzekerd kan blijven. Perverse voorwaarden bijna daardoor.

Maar eigenlijk vind ik mijzelf al die moeite en investering niet waard. Heb het ook niet. Gooi er maar een kunstgebitje in. Klaar en niet (meer) hoge voor mij onbetaalbare kosten. Jarenlang. Want het is niet zo dat het na een rondje vullen en metselen klaar is. Ik schrik al als ik hoor wat één kroon kost. Een soort van The Crown investering in mijn ogen. 

Altijd al een zwak gebit gehad. Vanaf kinds af aan al. Of eigenlijk - als ik terugdenk - nadat ik flinke porties antibiotica moest krijgen vanwege een levensbedreigende infectie in de buik toen ik 9 was. Was volgens de kinderarts een kwestie van net op tijd naar het ziekenhuis gebracht. En daar een aantal weken op het randje gelegen. 

Later las ik dat die antibiotica invloed heeft op je gebit. Dus toen ik bij onze familietandarts kwam - die ook de schooltandarts was - hoorde ik soms dat ik wel 10 gaatjes had bij een halfjaarlijkse controle. Er werd nooit doorgevraagd. Bijna 'normaal'. Veel aandacht voor dat soort zaken was er niet thuis, noch bij de tandarts en in die tijd ook niet echt gebruikelijk. De tandarts die tegen mijn broertje altijd zei: Kop dicht en bek open". Was ik ook nog dik dus het zal wel door het snoepen komen. Mocht ik willen, want thuis was dat niet in grote hoeveelheden voorradig. Of alleen voor mijn vader beschikbaar. 

Mijn moeder had op jonge leeftijd al een kunstgebit. Ik woonde nog thuis en weet nog dat ze flauw viel omdat ze in één keer alles liet trekken en dan direct de klappertjes erop, want ze wilde persé niet met een mummelmondje lopen. 
Oorlogs-tanden zei ze altijd, maar goed. Nu was ze wel van alle tandartsbehandelingen af. Tot ze op latere leeftijd ontdekte dat er een nieuwe manier van 'vastzetten' van een kunstgebit bestaat. Met implantaten. Van die schroefjes waar je je (nieuwe) kunstgebit op vastklikt. En daardoor een betere grip en beet hebt.  Nu kon ze opeens wel echt ergens in bijten. 

Er is weinig aandacht voor de hoge tandartskosten. Voorheen zat dit in het ziekenfondspakket. Nu de zorgkostenmarkt een 'markt'  is geworden en zorgen voor een vies begrip is geworden, moeten veel mensen het maar uitzoeken. En maak je door gebrek aan middelen niet altijd de juiste keuzes. Mea Culpa.

Iemand ervaring met een kunstgebit? En hoe bevalt dat? Lees het graag. Goede ervaringen (graag) en ook minder goede ervaringen. 


Afbeelding van Reto Gerber via Pixabay 
18 opmerkingen:

 1. Ja, heb al een poosje coven een valserik. Ook via de methode die bij jouw moeder werd gebruikt. De eerste weken waren een ramp, misselijk ( bleek te ver naar achter door te lopen), pijn ( er bleven maandenlang botsplinters uitkomen) en slecht kunnen eten. Nu nog steeds moeite met bijten, mij zie je geen rauwkost of appel eten. Dus geen fijne ervaring, maar door vererfd zwak gebit, vele antibiotica en chemokuur noodzakelijk. De onderkant is ook brak, en na een val zaten er 3 tanden los, die nooit meer vast kwamen te zitten. Ik probeer er nog zo lang mogelijk mee te doen, maar de dag dat ik ook een onderprothese moet, nadert.....brrrrrr

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt al heel jong een nepperd gekregen, door omstandigheden. Nu al weer 40 jaar.
  Nu een op implantaten. Ik leef er prima mee. Wel heb je in het begin altijd last van wat pijn omdat het nooit helemaal past. Wat drukplekken, dat laat je dan "bijschaven" en meestal went het vrij snel. Bij mij in ieder geval. Succes!! De technieken van nu zijn ook veel beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, ik heb gelukkig geen ervaring met een kunstgebit. Ik ben behoorlijk gezegend met een sterk gebit - ik heb vooral "last" van protheses van een ongeluk wat ik op 17-jarige leeftijd kreeg - kronen, bruggen, DUUR!
  Wel maakte ik "vroeger" in mijn armere periodes ook de keuze om (wel naar de tandarts te gaan, maar) niet alles te laten doen wat hij voorstelde - dat KON financieel gewoon niet. Leverde me ook nog geregeld een donderpreek op, dat ik "kleren niet belangrijker moest vinden dan mijn gebit"- dus ik heb een andere tandarts gezocht....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh jeee, Cellie... een kunstgebit.
  Ik heb er geen nare verhalen over.
  In mijn familie waren er wel een paar met zo'n los gebit.
  Ik moest 's morgens altijd wel lachen: de gebitjes van mijn ouders lagen broederlijk bijeen in een glas met water op het aanrecht.
  En mijn oudste zus zat altijd te klooien met kukident... we vonden dat heel gewoon.

  Doe het maar. Al die k*tverhalen gelden niet voor jou. Echt niet!!
  Het scheelt in je portemonnee en je krijgt een stralende lach!

  Sterkte, Marlou

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb sinds eind oktober een boven- en ondergebit. De eerste weken wat pijnlijk met eten maar nu gaat het prima. Ik ben heel tevreden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij gaan al 8 jaar naar de Universiteit van Nijmegen. Laatste jaar studenten Tandheelkunde behandelen. Docenten controleren/begeleiden. Kosten een fractie van de gewone tandarts. Elk jaar een nieuwe student. Die ook al stage lopen/gelopen hebben in gewone praktijken. Nog geen enkele keer niet goed behandeld/tevreden geweest. Amsterdam Universiteit heeft het ook.
  Eerste gesprek/onderzoek levert je op wat ze te bieden hebben en begroting van de kosten. Tandarts controle kost €15,- foto's worden apart berekend. Helaas zijn nu Universiteiten ook gesloten.
  Voordat je alles laat trekken.. zou ik deze optie ook eens overwegen. Want wat eruit is getrokken krijg je niet meer terug.. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ze kunnen ook trekken/kronen/goede verzorging tandvlees/ontstekingen eigenlijk alles wat in een gewone tandartspraktijk ook gebeurt. Dus een gebit aanmeten zullen ze ook bieden. Dat hebben we er nooit besproken, maar een gebit bouwen gebeurt ook niet in de tandartspraktijk zelf. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gewoon laten doen wat nodig is, desnoods je begrafenis-potje aanspreken. Kom op zeg!!
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. brillen vind iedereen heel gewoon en een kunstgebit is wat minder bespreekbaar.
  Ik ben heel blij met mijn bovengebitje en onder heb ik nog 4tanden en de rest is kunst,
  ik kan niet echt iets afhappen maar dan snij ik het in hapbaare brokjes.een tip...ik heb gevraagd of ik dezelfde kleur kreeg als mijn eigen gebit.ik straal dus niet.gewoon oude kleurtje.Succes,het zal je opluchten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb boven al jaren een prothese en het bevalt prima. Heb er alleen moeite mee mezelf zonder tanden te zien als ik het gebit ‘s avonds uit doe.
  Mijn moeder van 84 heeft sinds vorig jaar een klikgebit met van die plaatjes. Het duurde maanden voordat alles goed zat maar nu gaat het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vroeger namen mensen op jonge leeftijd een kunstgebit. Mijn ouders (beiden in de 80) hebben nog steeds hun eigen gebit. Ik heb wel een sterk gebit maar niet bepaald glow-in-the-dark (-: Geen zin ze te laten bleken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik had een erg slecht en zwak gebit, had op mijn 20e al een kunstgebit, in twee keer laten trekken en meteen het gebit geplaatst, waardoor ik na 3 maanden weer een andere moest omdat mijn kaak was geslonken.Maar het was een grote verbetering, ik durfde weer te lachen en eten was even wennen maar ging prima en ik heb het ook in de nacht ingehouden en dor dat nog steeds. Ben nu 68 en al enkele kunstgebitten verder maar nog steeds gaat het prima, eet alles ermee en de tandarts zei dat ik wel voor een klikgebit in aanmerking kom maar ik weet niet of ik daar aan kan wennen.Ben hier zo aan gewend.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook ik op jonge leeftijd al een boven gebit omdat er thuis geen aandacht aan dit soort dingen werd besteed .Na de horror schooltandarts durfde ik niet meer naar onze eigen tandarts te gaan en die was niet veel beter brrr .Mijn ondertanden was ik heel erg zuinig op en elk half jaar controle .Na mij opname op de IC toen ik 37 was werden op ''commando'' van de internist mijn ondertanden getrokken wegens infectie gevaar en dus ook daar zo'n kunstklapper en dat is pure ellende .Implantaten wil ik niet want bij mij gaat bijna alles altijd fout dus au au zo'n loszittend ondergebit wat soms mijn kaak kapot schuurt .Denk goed na voor je eraan begint .En eerst de eigen bijdrage en dan zo'n 300/400 euro zelf betalen vergeet dat ook niet .Sorry maar ik ben niet echt positief .

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb ook vanwege de kosten mijn tanden en kiezen (wat er nog van over was) laten trekken en een kunstgebit gekregen. Ik had dat jaar een aanvullend pakket dat je eigen bijdrage van 25% vergoedde. Het was lastig de tandarts te overtuigen om te trekken. Want hij zag nog wel mogelijkheden. Nou ik niet. En ik ben ontzaglijk blij met mijn mooi rijtje prachtige tanden. Mijn tanden stonden altijd een beetje naar binnen. Ik heb gevraagd of dat wat rechter kon. En dat kon. Ik heb nu weer een brede glimlach ipv een hand voor de mond bij het lachen. Heb het nu 5 jaar en heb dus recht op een nieuw gebit. Maar het is nog helemaal goed. Dus ik neem ook komend jaar nog geen aanvullend tandarts pakket.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mijn moeder is nu 86 jaar en had al op haar 18de een kunstgebit. Mijn vader had op zijn 22e een kunstgebit. Het beviel hen prima. Als kind was ik jaloers op mijn ouders die nooit naar de tandarts hoefden. Ik had als kleuter veel tandbederf (mijn ouders dachten dat je melktanden niet hoefde te poetsen) en ook in mijn jeugd had ik altijd gaatjes. Mijn ouders troosten mij vroeger door te zeggen dat ik ook al gauw een kunstgebit zou hebben en dan ook nooit meer heen hoefde.
  Ik ben nu 54 en heb nog geen kunstgebit. Wel 2 kronen (2 bovenvoortanden waar ik als kind op gevallen ben, op latere leeftijd werden die tanden erg grijs) en ik mis 2 kiezen die niet meer te repareren waren. Ik heb al veel langer mijn eigen tanden dan ik vroeger voor mogelijk heb gehouden. Ik denk niet dat als ik veel problemen krijg met mijn gebit dat ik dan koste wat kost mijn eigen tanden wil houden. Al dat gewroet in je mond is ook erg belastend, naast dat het heel kostbaar is. Als je kronen hebt kun je daaronder ook nog ontstekingen e.d. krijgen. Implantaten lijkt me ook niks. Niet alles wat kan, hoeft denk ik dan maar. Ik hap nu met mijn twee kronen voor in mijn mond ook geen harde dingen af. Dat ik dan met mijn kunstgebit minder harde dingen zou kunnen eten zou ik accepteren net als dat ik op oudere leeftijd niet meer zo soepel over hekjes kan springen en niet meer zonder leesbril kan lezen.... Mijn schoonmoeder van 78 heeft trouwens nog wel haar eigen gebit en is daar heel trots op. Haar gebit is ook nog goed. Ik zie ook vaak bejaarde mensen die nog wel hun eigen tanden hebben maar dan ziet het er toch echt niet meer mooi uit.
  Veel sterkte met het keuzes maken!
  Groetjes, Alice
  PS Lees je blog altijd met veel plezier, herkenning en/of instemming.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Tjonge wat een toestand joh. Maar de reactie van Bieke zou ik ter harte nemen en verder gaan informeren. Ik ken 2 families die ook altijd in Amsterdam gaan (Slotervaart bij het AVL) en daar heel tevreden over zijn. Ik was het ooit van plan maar toen verhuisde ik weer eens en ging het over.
  Is een stuk goedkoper in ieder geval.
  Ik heb mijn eigen gebit nog, mis wel een aantal kiezen maar dat valt niet op. Heb 35 jaar dezelfde tandarts gehad die mij ook van mijn tandartsangst heeft afgeholpen. Hij is nu net met pensioen en toevallig eergisteren hier naar de tandarts gegaan die Jan had gevonden. Erg aardig, geduldig, ze heeft 2 foto's gemaakt en het goede nieuws... geen gaatjes en het ziet er prima uit terwijl ik dus 1,5 jaar niet naar de tandarts was geweest. Kreeg complimenten. Ik denk dat ik wel meer vullingen in mijn mond heb dan dat er nog tand/kies zit, maar ik heb altijd gezegd, ik probeer zolang mogelijk mijn eigen tanden te behouden.
  Mijn zus, 2,5 jaar jonger, had al met 21 een kunstgebit. Mijn ouders ook allebei, rond de 35 waren ze. Die schooltandarts vroeger heeft heel veel verpest voor mijn generatie zeker. Wat was ik bang pffff...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Pff dit vind ik een dilemma. Als angsthaas(trauma opgelopen bij schooltandarts) met eigen gebit (ben 50 jaar) , en zie helaas mijn tanden door mijn(toen noodzakelijke) medicijngebruik en ziekte van Sjogren mijn tanden achteruit gaan. Dit is iets wat ik in januari met mezelf ga uitvechten. Dus kan je geen advies geven.

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.