woensdag 23 december 2020

Nog wat puntjes op de i zetten

Kleinere vuilnisbak/klikko. Heb vrijwel nooit meer dan 2 niet zulke volle vuilniszakken per 2 weken en vaak nog minder. Afval scheiden en wat enorm scheelt is weinig koken uit pakjes en zakjes. Dat afval past prima in een kleinere, goedkopere klikko. Nakijken of die aktie er weer is dat je 'm gratis kan laten omruilen. Want meestal staan er administratiekosten voor. Of berekenen dat inleveren plus administratiekosten toch op jaarbasis voor de belastingaanslag een lager bedrag oplevert. Op de langere termijn dus.

Hoorde zo ook van de administratie van onze vuilnisdienst,  dat onze gemeente in het nieuwe jaar ook een bak voor plastic afval erbij gaat doen. Dus 3 van die klikko's. Nu breng ik dat plastic naar zo'n brengparkje. Betekent dit ook hogere kosten? (Het zal wel want voor niets gaat de zon op).

De vaste telefoonlijn; zeg op. Niemand gebruikt die nog. Ik ook niet. Want bel mobiel. Kijk na wat dat scheelt per maand. Waarschijnlijk maar een paar euro, maar goed 12 x 2 is ook weer een leuk bedragje.

Nog een schenking doen aan een goed doel. Goed voor goed doel, goed voor belastingaftrek dit jaar. Goed om belastbaar inkomen lager te krijgen en daardoor ook weer goed voor de toeslagen.

Alle cadeautjes voor onder de boom of tak  (weet niet wat mijn zoon heeft bij hem thuis, waar zijn zus en ik zijn uitgenodigd) zijn zelfgemaakt. Met liefde. En een klein beetje met schaamte dat meer er niet inzit dan een zelf gefröbeld dingetje. Of een thuisgemaakte 'cadeaubon'. Omdat de winkels dicht zijn door de Lockdown. 

Die schaamte moet ik maar snel in 2020 achterlaten. 

Want het gevoel overheerst dat ik vooral dankbaar ben voor alles wat er goed is en goed gaat. Een dak boven mijn hoofd, elke dag nog weer uit mijn bed mogen rollen, gezond en wel, met mijn kinderen gaat het goed, met mijn kleinkinderen (en hoe leuk en bijzonder is het dat dit woord in meervoud is!) idem.
Elke dag te eten, een veilige land om in te wonen. Supermarkten die vol liggen met de meest onwaarschijnlijke luxe eetzaken. En WC-papier.

Dus die i-tjes met puntjes zijn maar kleine dingetjes. En die puntjes helemaal.


Afbeelding van John Hain via Pixabay 
6 opmerkingen:

 1. Schaamte inderdaad snel achter je laten! Iets zelfgemaakte is prima. Al begrijp ik je gevoel daarin ook.

  Alvast fijne feestdagen en een gezond nieuwjaar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kinderen zullen het vast en zeker heel erg waarderen dat je iets voor ze maakt. Meer nog zelfs. Ze weten heus wel hoe de vork in de steel zit. Weg met die schaamte, wees trots op jezelf

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen idee of een kleinere kliko hier in de Gemeente goedkoper is. Wat de telefoon betreft maakt het niks uit. Er bellen nog wel eens mensen op mijn vaste nummer, maar zelf bel ik er nooit meer mee. Mobiel abonnement met gratis bellen, en met Whatsapp bellen of videobellen naar het buitenland dan kost ook niks. Ik heb het nagevraagd maar de prijs blijft hetzelfde. Misschien als je een nieuw abonnement neemt bij een andere provider dat het scheelt.
  Zelfgemaakt is juist enig, de moeite die je gedaan hebt en ze weten toch ook dat je geen boompje in de tuin hebt staan? Nooit voor schamen, is prachtig!
  Maak er maar leuke dagen van zover dat mogelijk is! Liefs XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankbaarheid is zelfs goed voor het immuunsysteem.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat jouw kinderen blij zijn dat je er nog bent, gezond (min of meer) en wel. Jouw aanwezigheid, jouw meeleven en soms jouw hulp worden waarschijnlijk erg gewaardeerd. Als ik naar mijn ouders kijk, die ongeveer jouw leeftijd hebben, ben ik daar ook het dankbaarst voor: simpelweg dat ze er zijn en af en toe mee kunnen denken of kunnen luisteren naar mijn wel en wee.

  Hele fijne feestdagen gewenst met de mensen die jou lief zijn!

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.