woensdag 24 juli 2019

Bloed geprikt

Volgende week heb ik een controle afspraak bij de praktijkbegeleidster Diabetes en moest ik een aantal dagen daarvoor bloed laten prikken zodat er gecontroleerd kan worden wat de gemiddelde Hba1C waarde is. Dat is je gemiddelde bloedsuikerwaarde over een paar maanden berekend.

Die moet gelijk zijn aan of onder de 53 zitten krijg ik te horen. Dat is het beste voor je algehele gezondheid.

De voorlaatste keer zat ik op 54 en daar was ik al superblij mee. Bijna goed!! Want hij ging omlaag. Helaas, de laatste keer niet zo'n goede uitslag - gestegen -  en ik was er me er maar al te bewust van dat ik zelf een groot aandeel daaraan had. Stress. Of eigenlijk niet goed kunnen omgaan met die stress. UWV gedoe, Gemeente gedoe, inkomensgedoe. Ja, weer heel wat gedoe en daardoor stress.

Maar stress zal er altijd zijn en blijven natuurlijk. Bij stress zoek ik vaak verdoving in de vorm van eten. Junkie-gedrag. Want het zijn dan geen borden spruitjes die ik blief.

Mijn bloeddruk is gelukkig altijd, behalve één keertje, normaal en dus goed.  Maar die ene keer dat het niet zo was, waren alle waardes naar de klote, dus ik snapte het helemaal en de praktijkbegeleidster gelukkig ook. Ze is altijd heel geduldig en vooral begripvol. Maar moet ook altijd de opdracht van de huisarts doorgeven: meer pillen. Altijd meer, meer, meer.

Maar goed....ik wist dus dat ik deze week bloed moet laten prikken, zodat de uitslag op tijd binnen is en besproken kan worden.

De avond ervoor dacht ik...ach...ik eet tegenwoordig na het avondeten toch vrijwel nooit meer iets, geen snacks, wijntjes doe ik ook maar even niet aan al een tijd, ook niet in het weekend, en dus zou ik lang genoeg 'nuchter' zijn om de volgende ochtend bloed te laten prikken. Dat kan tot 10.00 uur in de ochtend, dus dan haal ik die 12 uur nuchter blijven met gemak.

Maar goed ook dat ik die dag uitkoos, want een aantal dagen, in verband met de zomervakantie, zit de prikdienst er niet. Nu had ik nog steeds genoeg tijd hoor, maar met de mini-hittegolf, leek het mij fijn om even nergens heen te hoeven. Alleen naar mijn vrijwilligerswerk moet ik, maar goed..als dat alles is. Dat wil ik zelf, dus dat is geen straf. Nou ja, behalve dat daar geen airco is, maar voor het lijf is dat wel prettiger. Anders krijgt het zo'n ontzettend klap (mmm...rare zin) als ik naar buiten ga na afloop. Ook blij dat ik vorige week een witte bermuda die veel te groot was, kleiner heb gemaakt. Heb ik wat meer kledingkeus bij Code Rood qua weer. Keurig tot net op de knie hoor. Geen hotpants!

Dus dat (prikken) ook weer gedaan en ben benieuwd hoe mijn lijf het gedaan heeft de afgelopen tijd. Er is wat af qua gewicht, maar ik juich nog maar niet te hard, want de historie leert me dat ik dat ook met hetzelfde gemak er in de wintermaanden zo weer aan eet. Als ik die pepernoten alleen al ruik. En die liggen er al in September!!!!! Je bent en blijft een verslaafde zeggen ze niet voor niets.

De kunst is juist om stabiel te blijven. Stabiel (te) zwaar is nog altijd beter dan jojo-gedrag.

Wel heel happy dat ik een korte jeansbroek die te groot is geworden voor mijn dochter nu gewoon aan kan en ook de rits met gemak dichtging. Joehoe...maat 48. (Wel met stretch hoor, heul veel stretch hahah) Lekker voor in de tuin! Dacht dat ik nog een kilootje of 5 of meer moest verliezen, maar hoera!

Nu goed erop letten dat ik geen Jojo imiteer. Of Mien met de Mandoline. Of Kaatje, met haar mondharmonicaaaaaaaaaaatje. Allemaal dol op een man...Hohner mondharmonica | Janvanalles


3 opmerkingen:

Janne zei

Met dit hete weer kun je beter een lange, wijdere broek van viscose o.i.d. dragen dan een jeans bermuda. Bermuda’s zijn geschikt voor temperaturen onder de 25 graden. Mijn huisarts heeft ook de apotheek en schrijft ook graag allerlei medicijnen voor!

Luz zei

Zoooooo trots op je!!

Iris Papilio zei

Altijd weer spannend die controles! Augustus ben ik aan de beurt!