dinsdag 16 juli 2019

Maar buiten is het feest

Las het boek van Arthur Japin met de bovenstaande titel uit de bibliotheek. Wilde dit lezen omdat het is gebaseerd op het levensverhaal van Karin Bloemen en juist deze maand haar eigen boek ook uitkwam.

Uiteraard werd ik er niet echt blij van. Ja, boos dat er mannen zijn die zo goed mensen kunnen bespelen. Bang maken, onder de knoet houden, begluren en misbruiken.

Boos ook dat haar moeder het kennelijk wel zag, maar wegkeek want dat kwam haar beter uit. En zelfs dat 'is te begrijpen' want economisch afhankelijk van die man. Of nee, zij wilde niet door het dorp uitgelachen worden dat zij geen man kon 'houden', plus haar financiele situatie.

Nee, geen 'leuk' boek. Maar sommige boeken zijn ook niet geschreven om 'leuk' te zijn. Arthur Japin heeft een mooie schrijfstijl en die verzacht de rauwheid van de werkelijkheid een beetje.

Ook begrijp ik beter waarom Karin er altijd voor kiest om geintjes te maken, rare bekken te trekken, altijd de leukste te willen zijn. Een mechanisme uit haar jeugd. Afleiden, afleiden, afleiden. De spanning eraf halen. Maar ook een masker voor de buitenwereld.8 opmerkingen:

pourquoi pas ??? zei

Ik haat moeders die dit doen en dat zijn er best wel wat.
Laas ooit het verhaal van een moeder die van haar volwassen dochter te horen kreeg wat haar vader had gedaan maar die vrouw bleef lekker bij haar man want ja ze was al over de 40 en moest er niet aan denken dat ze opnieuw moest beginnen en haar dochter was nu toch volwassen? Dit soort vrouwen zijn toch net zo erg als de vent die misbruikt.

Sjaantje zei

Ik ben het hartgrondig met je eens...

vlasje zei

Veel werd gedoogd om valse redenen, de schade die aan kinderen werd toegebracht kennelijk collateral damage.... daders en beschadigde generaties doorgevend.

Nietzomaarzooo zei

Ja, dit soort moeders maken het mogelijk dat dit soort mannen kunnen misbruiken. En het blijven doen.

nicole orriens zei

Dat klinkt als een indrukwekkend maar ook verontrustend boek zeg... Ik weet niet of ik daar op dit moment de ruimte voor voel, dus ik wacht het even af.

Iris Papilio zei

Het boek van Karin is heftig. Alsof het in dat gezin gewoon zo hoorde. Ze wist ook niet beter want hij zei altijd: "iedereen doet het". Benieuwd naar dit boek...

Luz zei

Verschrikkelijk....gelukkig nooit meegemaakt.

klaproos zei

vreselijk..... ik kan het niet lezen, ik vind het zó knap dat ze er over kan schrijven