woensdag 12 juni 2019

Boekbespreking: Gisèle

Een fijn dik boek, maar toch even nadenken of ik het wel zou meenemen, want ik ben niet echt een grote fan van de schrijfster, Susan Smit.

Maar goed; mocht ik het niks vinden, dan kost het mij slechts een ritje terug naar de bibliotheek.

bol.com | Gisele, Susan Smit | 9789048817443 | Boeken

Het boek heeft de titel Gisèle, maar het gaat niet alleen over haar, maar ook over Adriaan Roland Holst - Jany als koosnaam en actrice Mies Peters. Ieder hoofdstuk gaat weer over een andere speler in dit boek en zijn of haar perspectief op de zaken rond de aanloop tot de Tweede Wereld Oorlog. Ik had gedacht dit  boek alleen over haar zou gaan. Daarom toch een tikje teleurgesteld want de titel dekt de lading niet.

Het boek is uit 2013 en toen was nog niet bekend dat Gisèle wel degelijk op de hoogte is geweest van de misstanden rondom Castrum Peregrini. Susan schildert haar af als een zuivere ziel en dat klopt niet helemaal. Het is uiteraard een roman, maar wel gebaseerd op ware feiten. 

Vond het een mooi boek, maar wel wat langdradig op sommige momenten en ook wat oppervlakkig. Het draait rond om de vriendschappen en relaties van Adriaan Roland Holst met Gisele en met Mies Peters en de Tweede Wereldoorlog speelt een grote rol in het verhaal. 

Wat zijn de keuzes die de hoofdrolspeler maken en waardoor zijn die ingegeven. Goed of fout loopt door elkaar heen. Dat omschrijft ze heel mooi.

Maar is de oorlog afgelopen dan is het boek ook als een nachtkaars uit. En ik mis het gedeelte wat Gisèle juist zo interessant maakt; haar keus om verliefd te worden en later te trouwen met de getrouwde burgemeester van Amsterdam d' Ailly. Wat hem zijn baan kostte. 

Denk dat een andere titel het boek meer recht zou doen. Ook de foto op de voorflap vind ik niet zo passen bij de titel. Wel bij Susan Smit.


8 opmerkingen:

 1. Ik heb het gelezen, maar er is niet veel blijven hangen, dus dat zegt al wat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hier dezelfde reactie. "hoe was dat ook al weer?"

   Verwijderen
  2. Ik dacht bij het zien van deze blogtitel: Oja, dat boek heb ik al gelezen, waar ging het ook al weer over.....?

   Verwijderen
 2. Ik las het ook lang geleden, ik vond het wel interessant, maar niet heel indrukwekkend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lees eigenlijk ook zelden boeken van Susan Smit. Maar ik weet eigenlijk niet zo goed waarom... Wel las ik ooit een boek van haar over tegeltjeswijsheden. Dat was dan wel weer leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb dit boek al heel lang op mijn e-reader staan, maar ik moet het nog steeds lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben er een paar maanden geleden aan begonnen, maar nog niet mee verder gegaan.
  Het boeide me niet zo erg, ben bang dat dat zo blijven zal.

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.